Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ: 25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της έμφυλης βίας

Η έμφυλη βία και κατά κύριο λόγο η βία κατά των γυναικών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, βαθιά ριζωμένο στην ανισότητα των φύλων και συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πιο διακριτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακραία έκφραση του σεξισμού, του μισογυνισμού, της πατριαρχίας σε όλες τις κοινωνίες. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα.
• 1 στις 3 γυναίκες έχουν βιώσει ψυχολογική, σωματική η σεξουαλική βία
• 1 στις 2 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση
• 1 στις 20 γυναίκες έχουν βιαστεί
• 95% των θυμάτων σωματεμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση στη Ευρώπη είναι γυναίκες
• Οι γυναικοκτονίες αυξάνονται εφιαλτικά τα τελευταία χρόνια. Μόνο στην Ελλάδα είχαμε13 γυναικοκτονίες το 2021 και 16 μέχρι τον Οκτώβρη του 2022
Στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα είναι πια γενικευμένη η απαίτηση για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Αυτό φυσικά περιλαμβάνει το δικαίωμα των γυναικών στη ζωή, την ελευθερία, την αυτοδιάθεσή τους. Ο αγώνας κατά της έμφυλης βίας, που είναι ταυτόχρονα και αγώνας για την κατάκτηση της έμφυλης ισότητας, είναι καθημερινός και μακροχρόνιος, μέχρι να πραγματοποιηθεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΊΑ διεκδικεί:
1. Νομοθετική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» ως διακριτό αδίκημα, ώστε να γίνει ορατό ότι οι γυναίκες δολοφονούνται λόγω του φύλου τους. Ο γενικός όρος ανθρωποκτονία συσκοτίζει την γενεσιουργό αιτία του εγκλήματος, που είναι η έμφυλη ανισότητα.
2. Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (ν.4531/2018) και της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων 2 του Παιδιού. Επέκταση – αναβάθμιση – μονιμότητα όλων των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων φιλοξενίας και της Γραμμής SOS 15900 για τη στήριξη των γυναικών (ν.4604/2019). Να μη κλείσει καμία δομή. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις δομές.
3. Επέκταση – αναβάθμιση – μονιμότητα όλων των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων φιλοξενίας και της Γραμμής SOS 15900 για τη στήριξη των γυναικών (ν.4604/2019). Να μη κλείσει καμία δομή. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις δομές.
4. Ίδρυση των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα Πανελλαδικά – Επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.
5. Ενίσχυση και 24ωρη λειτουργία όλες τις μέρες του χρόνου, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
6. Οικονομική και δωρεάν νομική στήριξη των γυναικών και των παιδιών που «δραπετεύουν» από την ενδοοικογενειακή βία.
7. Χορήγηση ασύλου στα σύνορα σε προσφύγισσες που καταγγέλλουν βία και βιασμούς είτε στις χώρες που έφυγαν, είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
8. Κατάργηση των δυσμενών διατάξεων του νόμου 4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν μαζί με τους κακοποιητές.
9. Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
10. Επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)..
11. Ένταξη της οπτικής του φύλου και της σεξουαλικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων με την αντίστοιχη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
12. Εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα ΜΜΕ, στη διαφήμιση και στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ (άρθρο 24 ν.4604/2019).
13. Να σταματήσει η αναπαραγωγή των έμφυλων στερεότυπων και του σεξισμού από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο.
14. Συντασσόμαστε με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου: • να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο • να θεσπιστεί μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου.

Η Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποιεί δράση με μουσική, συνθήματα και μοίρασμα φυλλαδίου το Σάββατο 26/11/22 στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, παγκόσμια μέρα κατά της έμφυλης βίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *