Μαζική στήριξη του «ΔΙΑΠΛΟΥ»

Εκατοντάδες πολίτες, δεκάδες γονείς θεραπευόμενων παιδιών στον «ΔΙΑΠΛΟΥ», πάνω από 60 μαζικοί φορείς και πολλοί αιρετοί στην Τοπική Διοίκηση την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΣΥΝ, του Εργατικού Κέντρου και της Πρωτοβουλίας Γονέων, σε ευρεία σύσκεψη με θέμα “Το πρόβλημα των εξαρτήσεων στην Κέρκυρα και η ανάγκη στήριξης του «ΔΙΑΠΛΟΥ»”. Η σύσκεψη με τη μαζικότητα και το περιεχόμενό της έστειλε βροντερό μήνυμα απαίτησης να σταματήσουν οι υπονομεύσεις του θεραπευτικού προγράμματος «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» έτσι όπως εκφράζεται για χρόνια με τη μη στήριξή του και το τελευταίο διάστημα με τις απειλές παύσης του επιστημονικού υπευθύνου και “ψυχή” του, Ηλία Μιχαλαρέα.
ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΡΕΩΝ
Στη σύσκεψη εκτός από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και το Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν πάνω από 60 φορείς. Ειδικότερα παρόν δήλωσαν: ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ (Ένωση Συλλόγων Γονέων Κέρκυρας, 1ου Δημοτικού Σχολείου, 6ου Γυμνασίου, Γυμνασίου – Λυκείου Αγρού, Δημοτικού Σχολείου Αγρού, Μανδουκίου, Δημοτικού Αγίου Μάρκου), ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ (Νυμφών, Σφακερών, Βαλανειού, Αϊ Μαθιά και Βουνιατάδων), ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ (Κερκυραϊκή Σκηνή, Λαοδάμας, Φιλαρμονική Αι Μαθιά), ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ (Γυμναστικός Σύλλογος Κέρκυρας Αχιλλέας Νυμφών, Όλυμπος Κέρκυρας, Θύελλα, Α.Σ. Πήγασος, Α. Σ. Κέρκυρα Θινάλι), ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (Ιδιωτικών υπαλλήλων, Οικοδόμων, Μουσικών, Εργαζομένων ψυχιατρικού Τομέα, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού, Επιχειρησιακό Sandy Beach, Επιχειρησιακό Pelekas Monastery, Επιχειρησιακό La Grotta Verde, Επιχειρησιακό Luis “ΝΙΚΟΣ ΛΕΙΣΟΣ”, Επιχειρησιακό Bolentaco, Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ, Ενιαίο Σωματείο Εργαζόμενων Νοσοκομείου, Νομαρχιακό Παράρτημα ΟΤΟΕ, Επιχειρησιακό Ikos Dasia, Τουριστικών Λεωφορείων, Τεχνιτών Ζαχαροπλαστών, Εργαζομένων ΔΙΑΔΕΥΑΚ, Επιχειρησιακό Dreams “Ο ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ”, Επιχειρησιακό “Sunshine”, Επιχειρησιακό Grand Medideraneo), ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Αι Μαθιά, Νυμφών), ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΟΓΕ Κεντρικής Κέρκυρας, ΟΓΕ Βόρειας Κέρκυρας), ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Δικηγορικός, Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως, Συνταξιούχων ΟΑΕ), ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Περιβαλλοντικός Κέρκυρας, Περιβαλλοντικός “Ο ΚΟΡΙΣΣΟΣ”) και ακόμη το Σχολείο Φυλακών Κέρκυρας, αντιπροσωπεία καθηγητών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Παργιανού Αναστασία, Κελάνδριας Παναγιώτης), Δημοτικοί Σύμβουλοι Κεντρικής Κέρκυρας (Μπορμπότης Γιάννης, Χαραλάμπους Μυρσίνη, Καλούδης Γιώργος), Δημοτικοί Σύμβουλοι Βόρειας Κέρκυρας (Ρούσσινος Κώστας, Γρηγορόπουλος Κώστας, Μπάνος Βάρθης), Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιονίων Νήσων (Μπαλού Αλεξάνδρα, Χαραλάμπους Μπάμπης, Γαλιατσάτος Θεόδωρος, Μιχαλάς Αλέκος, Καρδακάρη Ολυμπία).

ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τοποθετήσεις των γονέων των θεραπευόμενων στον «ΔΙΑΠΛΟΥ» που εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για την αντιμετώπιση που υφίσταται η δομή. Ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ Κώστας Ρούσσινος ως εισηγητής της σύσκεψης κατήγγειλε τις πολιτικές που υπονομεύουν τον «ΔΙΑΠΛΟΥ» και κάλεσε τους φορείς να γίνουν ασπίδα προστασίας του και δόρυ διεκδίκησης μέτρων στήριξης και ανάπτυξης του. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σταμάτης Πελάης τόνισε πως το εργατικό κίνημα θα υπερασπιστεί αγωνιστικά έναν φορέα ζωής για το λαό της Κέρκυρας.
Στην σύσκεψη πήραν τον λόγο επισημαίνοντας την ανάγκη υπεράσπισης του «ΔΙΑΠΛΟΥ» οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μπορμπότης, Γιώργος Καλούδης και Κώστας Γρηγορόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μπαλού Αλεξάνδρα, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Μπάμπης Χαραλάμπους και Αλέκος Μιχαλάς, ο διευθυντής του Σχολείου Φυλακών Κυριάκος Κωλέσης, οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων του νοσοκομείου Κέρκυρας Τάσος Παπατσώρης και Ντίνα Ιωάννου, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Λεωνίδας Τράντος, ο προπονητής Στίβου Νίκος Μόσχος και ο εκπαιδευτικός Κώστας Βέργος. Τέλος ο Ηλίας Μιχαλαρέας, επιστημονικός υπεύθυνος του «ΔΙΑΠΛΟΥ» ευχαρίστησε τους φορείς για τη στήριξη και ανέδειξε τη σημασία του συλλογικού αγώνα.
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Η σύσκεψη ενέκρινε ομόφωνα* το ακόλουθο ψήφισμα.
1. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη αύξηση στην Κέρκυρα των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο κλπ.), των θανάτων νέων παιδιών από ουσίες και συνταγογραφούμενα φάρμακα και τον προβληματισμό μας για την όξυνση των κοινωνικών παραγόντων (αδιέξοδα, προβαλλόμενα πρότυπα, φτώχεια, άγχος κλπ.) που την τροφοδοτούν.
2. Απαιτούμε τη λήψη μέτρων πρόληψης μέσα από την ενίσχυση του αθλητισμού, του πολιτισμού, της παιδείας και της απασχόλησης.
3. Διεκδικούμε την ανατροπή των κοινωνικών συνθηκών που τροφοδοτούν την απαισιοδοξία, την απογοήτευση και την ανασφάλεια των νέων και τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα αγκαλιάζει τα όνειρα και τα δικαιώματά τους.
4. Διατυπώνουμε την αντίθεση μας στις λογικές του συμβιβασμού με τις εξαρτήσεις, της ναρκοκουλτούρας και του προτεινόμενου life style, του “πολιτισμού” της σήψης και της παρακμής. Η προβολή και η πριμοδότηση όλων αυτών τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει στην απενοχοποίηση και αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και στην υποβάθμιση δομών όπως ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» που πάνε κόντρα σε όλα αυτά υλοποιώντας “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και αναδεικνύοντας τις πραγματικές αξίες της ζωής.
5. Ζητάμε την πολύμορφη ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών παροχής δωρεάν εξειδικευμένης υποστήριξης σε ζητήματα εξαρτήσεων (δράσεις πρόληψης, συμβουλευτική, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη, έρευνα, αξιολόγηση). Ειδικότερα για τον «ΔΙΑΠΛΟΥ»:
 Καταδικάζουμε την υπονόμευσή του όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη μη στήριξή του και πρόσφατα με τα σχέδια παύσης του επιστημονικού υπευθύνου του κ. Ηλία Μιχαλαρέα.
 Απαιτούμε την άμεση ενίσχυσή του σε προσωπικό και την ανάπτυξή του.
 Εκφράζουμε την εκτίμησή μας στο προσωπικό του, μόνιμο και εθελοντές, για το έργο που προσφέρει, την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στον Ηλία Μιχαλαρέα.
 Δηλώνουμε ότι ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» είναι κατάκτηση της Κέρκυρας, προσφέρει δωρεάν ένα τεράστιο έργο ζωής και βοηθά στην αντιμετώπισης της εμπορευματοποίησης της απεξάρτησης και της μετακίνησης για θεραπεία έξω από το νησί.
 Θυμίζουμε τέλος ότι ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» είναι “παιδί” του αγώνα των φορέων της Κέρκυρας, των πολιτών της και του αντιναρκωτικού κινήματος, είναι “παιδί” μας! “Το παιδί” μας λοιπόν να γνωρίζουν όλοι ότι θα το προστατεύσουμε! Κάτω τα χέρια από τον «ΔΙΑΠΛΟΥ»!
(*Η στήριξη φορέων και συλλόγων στον «ΔΙΑΠΛΟΥ» συνεχίζεται και μπορεί να δηλωθεί στο ΔΣ του ΕΣΥΝ και στο 6984121448)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *