Ν. Ταγαράς: Δεν θα υπάρξει ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων

Στο Εθνικό Σχέδιο δεν προβλέπεται η ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων αλλά των υπολειμμάτων της διαλογής, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, «γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει την καύση απορριμμάτων ως βασική στρατηγική στη διαχείρισή τους σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «δεν θα γίνεται ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί προ-επεξεργασία, μηχανική διαλογή και το υπόλειμμά τους είναι εκείνο που θα πηγαίνει για ενεργειακή αξιοποίηση». Πρώτα είπε ο υφυπουργός, θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες «ανακύκλωσης, επανάχρησης και επανάκτησης όλων των υλικών που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Ο υφυπουργός, επισήμανε ότι η διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου για τα Απορρίμματα έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα έρθει και στην Κυβερνητική Επιτροπή. Υπογράμμισε πως «οι δρόμοι που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι δύο. Ή η ενεργειακή αξιοποίησή τους ή η ταφή τους». Ανέφερε πως είμαστε σε φάση δημοπράτησης 25 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Παρατήρησε πως η χώρα μας έχει πραγματικά καθυστερήσει στη λύση του προβλήματος επεξεργασίας διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων και σε αρκετές περιοχές υπάρχει πρόβλημα για τη διαχείρισή τους καθώς οι χώροι υγειονομικής ταφής έχουν γεμίσει, ενώ η χώρα μας κινδυνεύει και με ευρωπαϊκά πρόστιμα.

Επισήμανε πως «το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων δεν το σκεφτήκαμε εμείς εδώ ξαφνικά και σήμερα. Αυτό εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν πάμε να τα κάψουμε όλα. Αυτά που μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε και να ανακυκλώσουμε βεβαίως πρέπει να προηγηθούν των υπολειμμάτων που θα πηγαίνουν σε ενεργειακή αξιοποίηση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος από την δική του πλευρά επισήμανε με την τροποποίηση του σχεδιασμού πηγαίνετε από την πίσω πόρτα να καταστρατηγήσετε και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και την ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με το πρόσχημα της μεταβατικής διαχείρισης βάζετε την ενεργειακή αξιοποίηση των σύμμεικτων, όχι κάποιου υπολειμματικού απορριμματογενώς επεξεργασμένου καυσίμου αλλά από τον κάδο στην καύση του συνόλου των απορριμμάτων. Υποστήριξε πως δεν είναι εφικτό να υπάρχουν μεταβατικές μονάδες καύσης για τρία χρόνια, όπως προβλέπει το σχέδιο, καθώς αυτές για να γίνουν χρειάζονται επενδύσεις 100.000.000 ευρώ και απαιτούν 20- 25 χρόνια το λιγότερο για να έχουν απόσβεση. Τόνισε πως ο εθνικός σχεδιασμός που ετοιμάζει η κυβέρνηση όχι απλά ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την καύση όλων των αποβλήτων, αλλά και για συγκεκριμένα συμφέροντα, που με την αιτιολογία του μεταβατικού θα μπουν στην αγορά και μετά θα είναι δεσμευμένοι οι δήμοι, θα χάσουν την αρμοδιότητα και για είκοσι πέντε χρόνια τα σκουπίδια θα καίγονται στο όνομα του κ. Μητσοτάκη. Και ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη αυτή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *