Σπύρος Κροκίδης: «Ο Οινοτουρισμός είναι ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει το νησί μας»

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου γιορτάσαμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού την οποία γιορτάζουμε κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου από το 2009.
Τα τελευταία χρόνια, σιγά, σιγά αναπτύσσονται στο νησί μας εξαιρετικές πρωτοβουλίες οινοπαραγωγών επιχειρώντας να συνδέσουν το σήμερα με το χθες, αφού στην Κέρκυρα, πριν αναπτυχθεί ο απέραντος ελαιώνας, κυριαρχούσαν οι αμπελώνες. Αυτό άλλωστε μας διδάσκει ο Ξενοφώντας στους Δειπνοσοφιστές, αλλά και στα Ελληνικά και ακόμα ο μύθος λέει ότι ο Βασιλιάς Αλκίνοος πρόσφερε τον Κακοτρύγη στον Οδυσσέα.
Σε μια εποχή που αναπτύσσονται νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο οινοτουρισμός, συναφής εναλλακτική μορφή τουρισμού με τον αγροτουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό, είναι μια επιλογή, που ως τουριστικός προορισμός οφείλουμε να «συμπεριλάβουμε » στην φαρέτρα μας, αξιοποιώντας και στηρίζοντας τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των συμπατριωτών μας, οι οποίοι διαθέτουν μεράκι, γνώση και ενθουσιασμό, αλλά και αναδεικνύοντας το ιστορικό απόθεμα του τόπου μας.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι πριν την Ενετοκρατία στην Κέρκυρα κυριαρχούσαν οι αμπελώνες και διάφορες ποικιλίες που πρόσφεραν εξαιρετικό κρασί.
Οφείλουμε, σε αυτό το νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε το ιστορικό μας απόθεμα, τον πολιτισμό μας και τις παραδόσεις μας και να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις για δυναμικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες, οι οποίες δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας και αποτελούν συνέχεια μιας ιστορικής παράδοσης.
Βεβαίως για να αναπτυχθεί ο κλάδος και να αποκτήσει και εξαγωγική δυναμική θα πρέπει να υπερκεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να είναι περισσότερο προσβάσιμο και φιλικό, αντί να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οινοποιίας και του οινοτουρισμού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *