Στέφανος Γκίκας: «Σε λίγες Εβδομάδες ο Διαγωνισμός για το μεγάλο Έργο Ύδρευσης της Κέρκυρας»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την Συμφωνία Τροποποίησης της Σύμβασης του έργου για την δημιουργία του «Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου».

Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «έχει εργαστεί σκληρά επιτυγχάνοντας τη διάσωση έργων, τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης – ακόμα και σε περιπτώσεις όπου κινδύνευε να χαθεί – την ενεργοποίηση σχεδίων και την ολοκλήρωση έργων που λίμναζαν επί χρόνια».

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι έως σήμερα έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί ύψους 10 δις Ευρώ, ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί έργα αξίας 4 δις Ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε ενδεικτικά σε εμβληματικά έργα, όπως είναι η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά, η ένταξη του ΒΟΑΚ στο Ταμείο Ανάκαμψης, η εν εξελίξει υλοποίηση του Οδικού Άξονα Πατρών –Πύργου, η παράδοση του Οδικού Άξονα Άκτιο – Αμβρακία, αλλά και η μεγάλη έμφαση που έχει δοθεί στα σιδηροδρομικά έργα.

Ο Στέφανος Γκίκας έκανε ειδική αναφορά και στο μεγάλο έργο Ύδρευσης της Κέρκυρας λέγοντας ότι στις επόμενες εβδομάδες επίκειται ο διεθνής διαγωνισμός. «Το έργο, που συμπεριλαμβάνει την κατασκευή, τη λειτουργία και την συντήρηση της δομής, αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 200 εκατ. Ευρώ, ενώ οι χρηματοδοτήσεις για όλες τις φάσεις του έργου, έχουν εξασφαλιστεί». Επιπλέον επεσήμανε την πρόσφατη δέσμευση του Υπουργού, Κώστα Καραμανλή, για την αποδέσμευση χρηματοδοτήσεων 1 εκατ. Ευρώ, για τις μελέτες του Οδικού Άξονα Βορρά – Νότου.

«Πρόκειται για πολλά και πάρα πολύ σημαντικά έργα υποδομών, τα οποία εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και εισφέρουν στην ανάπτυξη των τοπικών Οικονομιών, αλλά και της Εθνικής Οικονομίας», συμπέρανε.

Αναφερόμενος στο Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου, ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι παρόλο που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια η διεξαγωγή διαγωνισμών για την υλοποίηση του έργου, αυτοί εν συνεχεία ακυρώνονταν. Ωστόσο ο τελευταίος διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε το 2016 οδήγησε στην κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης με τον ν. 4574/2018.
Ο Στέφανος Γκίκας υπενθύμισε ότι τότε ο Κώστας Καραμανλής, ως αρμόδιος Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, είχε επισημάνει ότι ο διαγωνισμός ήταν προβληματικός. «Την ίδια εκτίμηση είχε – δυστυχώς – και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία το 2019 ζήτησε εξηγήσεις από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μία σειρά ζητημάτων, θέτοντας στο επίκεντρο τη διερεύνηση, αν η Σύμβαση Παραχώρησης συνιστούσε ή όχι κρατική ενίσχυση, γεγονός που θα ήταν φυσικά παράνομο. Δυστυχώς, ο κίνδυνος ματαίωσης της Σύμβασης, αλλά και επιβολής προστίμων στη χώρα μας, ήταν υπαρκτός.», συμπλήρωσε.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «έχοντας ως στόχο την διάσωση του έργου, συνεργάστηκε με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και εντοπίστηκαν τα σημεία τα οποία έχρηζαν τροποποίησης».
Ο Βουλευτής σημείωσε ότι με τις Τροποποιήσεις, η Σύμβαση γίνεται πιο επωφελής για το Δημόσιο, αφού μεταξύ άλλων διπλασιάζεται το αντάλλαγμα από τα 10 εκατ. Ευρώ στα 20 εκατ. Ευρώ.
«Η Συμφωνία Τροποποίησης κάνει δυνατή την υλοποίηση ενός καινοτόμου, αλλά και πρωτοποριακού για τη χώρα μας έργου. Το πρώτο ολοκληρωμένο, σύγχρονο Εμπορευματικό Κέντρο συνδυασμένων μεταφορών που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 235.000 τ.μ. στεγασμένων αποθηκών και γραφείων και 250.000 θέσεις για παλέτες. Αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. Ευρώ.», είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε επιπλέον ότι το έργο θα συμβάλει καταλυτικά στην αναβάθμιση της Αττικής.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας τόνισε: «Το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο θα συνδέεται τόσο με οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις όσο και με το λιμάνι του Πειραιά και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Αξιοποιείται έτσι η γεωγραφική και κατ’ επέκταση η στρατηγική θέση της χώρας μας, η οποία μετατρέπεται σε έναν μεγάλο συγκοινωνιακό, αλλά και εμπορευματικό κόμβο, HUB, για την ΝΑ Ευρώπη.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *