Στα ύψη ξανά οι τιμές της βενζίνης – Τι θα πληρώσουμε για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα τον Νοέμβριο

Εκτός ελέγχου η ακρίβεια στα καύσιμα με τους καταναλωτές να αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος που αυξάνεται συνεχώς.

Μετά το φυσικό αέριο που καταγράφει σημαντικότατη αποκλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και 50% από τα υψηλά της 26ης Αυγούστου, έρχεται και το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου πραγματικά καλπάζει τις τελευταίες ημέρες και το Brent είναι μία ανάσα από τα 100 δολάρια του βαρέλι.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την επόμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων θα πωλούν τόσο την βενζίνη, όσο και το diesel κίνησης πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που έχει αρκετό καιρό να συμβεί.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή την Πέμπτη για τη βενζίνη διαμορφώθηκε στα 1,994 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή του diesel κίνησης ήταν μία ανάσα χαμηλότερα στα 1,961 ευρώ. Μάλιστα, στην Αττική σε πολλά πλέον πρατήρια η τιμή του πετρελαίου είναι πάνω από αυτή της βενζίνης.

Αντιθέτως, το πετρέλαιο κίνησης υποχωρεί μέρα με τη μέρα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η τιμή διυλιστηρίου διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της βενζίνης. Την αλλαγή αυτή θα τη διαπιστώσουν σύντομα οι οδηγοί στην αντλία.

Στον αντίποδα, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν κάτω από τα εκατό ευρώ, δίνοντας προσωρινή ανάσα στους καταναλωτές.

Οι τιμές σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο

Παράλληλα, όσον αφορά τις τιμές στο ρεύμα, εκατομμύρια πολίτες για τον μήνα Νοέμβριο θα πληρώσουν περίπου τις ίδιες τιμές, ανάλογα βέβαια με τον πάροχο που έχει επιλέξει κανείς.

Στα 23,8 λεπτά του ευρώ ανά KWh (238 ευρώ ανά MWh) διαμορφώνεται η επιδότηση των οικιακών καταναλωτών για τον μήνα Νοέμβριο και για την 1η κλίμακα κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,

Παράλληλα, χαμηλές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου τον Νοέμβριο φέρνει η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF και η συνακόλουθη αποκλιμάκωση της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.

Πετρέλαιο θέρμανσης: 0,129 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα

Φυσικό αέριο: 0,140 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα

Οι κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα συνεχίζουν να είναι κλιμακωτές, ωστόσο η επιδότηση στην τρίτη κλίμακα – πάνω από τις 1.000KWH – μειώνεται σημαντικά συγκριτικά με τον Οκτώβριο.

myΘέρμανση: Ανοιξε η πλατφόρμα – Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Πρεμιέρα έκανε η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ στην οποία με ένα κλικ μπορούν να μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα οι δικαιούχοι που θέλουν να κάνουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα πετρέλαιου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν φέτος αυξημένο επίδομα, το οποίο θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις.

Συγκεκριμένα, πέρα από την προκαταβολή έως την 21η Δεκεμβρίου για τους περσινούς δικαιούχους, οι υπόλοιπες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Η απόφαση ακόμα προβλέπει ότι το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 14η Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία άρχεται η διάθεσή του.

Πώς θα κάνετε αίτηση

Κατά την είσοδο το myΘέρμανση ο δικαιούχος επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Η διαδικασία για όσους έχουν δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία, ή μένουν σε μονοκατοικία είναι ιδιαίτερα, απλά, τα πράγματα όμως γίνονται πιο σύνθετα στις περιπτώσεις κεντρικής θέρμανσης, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω.

Αναλυτικά τα βήματα:

-Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet

-Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»

-Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)

-Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος

-Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»

-Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)

-Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *