Χαιρετισμός Στέφανου  Γκίκα στο Επιστημονικό και Αναπτυξιακό Συνέδριο «Η Κέρκυρα του 2042»

Χαιρετισμό στο Επιστημονικό και Αναπτυξιακό Συνέδριο «Η Κέρκυρα του 2042», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, απηύθυνε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας,.

Ο κ. Γκίκας επεσήμανε στον χαιρετισμό του:

«Η τελευταία τριετία μας δίδαξε ότι μη προβλέψιμα γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν τα θεμέλια των Κοινωνιών, των Οικονομιών και των Υγειονομικών Συστημάτων ανά τον κόσμο σχεδόν ταυτόχρονα. Η πανδημία, οι οικονομικές επιπτώσεις της, η ενεργειακή κρίση και η επιδείνωσή της εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, απετέλεσαν και αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για όλες τις χώρες και όλες τις Κοινωνίες.
Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι η διαχείριση εκτάκτων γεγονότων προέχει του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Εξάλλου, έκτακτα συμβάντα πάντα θα προκύπτουν, πρέπει να υφίσταται όμως ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που αποσκοπεί στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, στην εξέλιξη και στην ευημερία των πολιτών – μία σταθερά δηλαδή. Η διεξαγωγή αναπτυξιακών Συνεδρίων είναι σημαντική, γεγονός που αποδείχτηκε στο Συνέδριο που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία για την Κέρκυρα το 2018, όπου προέκυψαν σημαντικές προτάσεις, τις οποίες έχουμε δρομολογήσει.
Από το 2019 λοιπόν, εργαζόμαστε μεθοδικά, ώστε η Κέρκυρα να απαλλαχθεί από προβλήματα του παρελθόντος. Η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μία σειρά έργων, τα οποία θα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αναβαθμισμένες υποδομές, διευρυμένες πηγές εσόδων που θα φέρουν Ανάπτυξη στον τόπο μας και συμπεριλαμβάνουν και την περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
o Αναφέρομαι μεταξύ άλλων στο χρόνιο και λιμνάζον πρόβλημα της ύδρευσης, για την αντιμετώπιση του οποίου μαζί με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και έχοντας ξεπεράσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ανακοινώσαμε προ ολίγων ημερών ότι σύντομα ξεκινάει ο διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία του έργου Ύδρευσης της Κέρκυρας που υπερβαίνει τα 147 εκατ. Ευρώ.

o Επιπλέον με το Υπουργείο Ναυτιλίας διασφαλίσαμε τα κονδύλια (άνω των 25 εκατ. Ευρώ) για την αναβάθμιση των λιμένων της Π.Ε. Κέρκυρας και συγκεκριμένα των λιμένων των Διαποντίων Νήσων και του Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών.

o Βρίσκεται σε ρότα υλοποίησης το σχέδιό μας για την κατασκευή 6+2 νέων Μαρινών – ήδη ο διαγωνισμός για τη δημιουργία Μαρίνας MegaYacht στον λιμένα Κέρκυρας βρίσκεται στην τελική του φάση. Ένα συνολικό έργο ανάπτυξης, το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στην μετατροπή της Κέρκυρας σε Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού, που θα φέρει σημαντικά έσοδα στην τοπική μας Οικονομία.

o Σημαντική για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι το Master Plan – δηλαδή το Στρατηγικό Σχέδιο – για τα Φρούρια που συμπεριλαμβάνει την προστασία, την συντήρηση, την αποκατάσταση και την αξιοποίησή τους. Πρόκειται για μία μελέτη που εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΚΑΣ, ενώ ήδη δύο έργα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

o Βεβαίως, αυτή την εβδομάδα είχαμε τη δημοπράτηση ενός ακόμη σημαντικού έργου υποδομής: του Εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων.

o Τέλος, πρέπει να αναφερθεί και η δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την χρηματοδότηση των μελετών για τη δημιουργία οδικού άξονα Βορρά – Νότου, με 1 εκατ. Ευρώ.
Πρόκειται για τα εμβληματικά έργα, τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά, ώστε η Κέρκυρα σε λίγα χρόνια να έχει γυρίσει σελίδα.

Η Κέρκυρα του 2042 θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται, δυστυχώς συχνά, φυσικές καταστροφές εξαιτίας της Κλιματικής Κρίσης και να έχει προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της. Το 2042 θα έχει διεισδύσει παράλληλα βαθύτερα και σε περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας η τεχνολογική εξέλιξη, ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ζωής μας, στην οικονομική δραστηριότητα, στην Ασφάλειά μας. Πρόκειται για δύο μόνο χαρακτηριστικά του μέλλοντος μας, τα οποία καλούμαστε να λάβουμε υπόψη στους σχεδιασμούς μας.
Διακεκριμένοι επιστήμονες θα μας παρουσιάσουν αυτό το διήμερο τις σκέψεις και τις μελέτες τους που θα αποτελέσουν τη βάση ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την Κέρκυρα του 2042. Οι προτάσεις θα αποτελέσουν το «υλικό» που θα κληθούμε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε τα επόμενα χρόνια τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στην Κεντρική Πολιτική.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *