ΣΕΠΕ: Να μονιμοποιηθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με το νόμο

«Να προβεί άμεσα η Διεύθυνση Π. Ε. Κέρκυρας στην μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων μας (διορισθέντων το 2020) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του νόμου. ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ οι νεοδιόριστοι/-ες συνάδελφοί μας να είναι όμηροι του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης προκείμενου να περάσει η αξιολόγηση των νόμων 4692/2020 & 4823/2021».
Σύμφωνα με το νόμο 4589/2019 οι νεοδιόριστοι μετά το πέρας δύο ετών, κατά τα οποία θεωρούνται δόκιμοι, μονιμοποιούνται.
Επιπλέον, σύμφωνα με το έγγραφο 107693/E 2 /01- 07 – 2016 του Υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε για να ρυθμίσει τις σχετικές διαδικασίες, η μονιμοποίηση των νεοδιόριστων γίνεται αυτοδίκαια. «Αυτόματα» δηλαδή μετά τη συμπλήρωση των 2 ετών ευδόκιμου πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας, η εκάστοτε Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα πρέπει να εκδώσει διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης του μέχρι πρότινος δόκιμου υπαλλήλου της.
Η διαδικασία κατά το παραπάνω έγγραφο προβλέπει ότι η σχετική πράξη μονιμοποίησης εκδίδεται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, κατόπιν πρότασης του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου μέσα σε δύο (2) μήνες από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας.
Η δοκιμαστική περίοδος των νεοδιόριστων έληξε στις 19 – 8 – 2022, επομένως η διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης όφειλε να εκδοθεί το αργότερο έως τις 19 – 10 – 2022.
Με προφορική εντολή του Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ κου Κόπτση προς τις/τους Δ/ντριες & Δ/ντες Εκπ/σης, ζητήθηκε να παγώσει κάθε είδους διαδικασία μονιμοποίησης των συναδέλφων μας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, διορισθέντων το 2020, ύστερα από την παρέλευση της διετούς δόκιμης υπηρεσίας τους. Φυσικά η εντολή αυτή είναι καθόλα παράνομη και γι’ αυτό δεν στέλνεται από το ΥΠΑΙΘ γραπτή οδηγία και δεν εκδίδεται εγκύκλιος. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις: « Η σχετική πράξη μονιμοποίησης εκδίδεται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, κατόπιν πρότασης του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου μέσα σε δύο (2) μήνες από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 40, του Ν. 3528/2007 (Υπαλληλικού Κώδικα)».
Στις 18 – 10 – 2022 έληξε και η περίοδος των 2 μηνών, οπότε οι Διευθυντές Εκπ/σης οφείλουν να προβούν άμεσα στη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων μας αλλιώς ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ. Από εκεί και πέρα, όσο αφορά στην «αξιολόγηση», και πάλι καθαρά με βάση το νόμο 4823/2021 αναφέρεται ότι: « οι δόκιμοι εκπ/κοί αξιολογούνται κάθε χρόνο και σε περίπτωση ύπαρξης ανεπαρκούς αξιολόγησης, δηλαδή με βαθμό 1, δεν μονιμοποιούνται ». Στις διατάξεις του νόμου 4823/2021 δεν αναφέρεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη «θετικής αξιολόγησης», αλλά η απουσία «αρνητικής». Συνεπώς ο νόμος 4823/2021 δεν αποτελεί εμπόδιο στην άμεση μονιμοποίηση των διορισθέντων εκπ/κών του 2020.
Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ καλώντας τους Διευθυντές Εκπ/σης να παρανομήσουν και να μην μονιμοποιήσουν τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς του 2020 επιχειρεί να καταστήσει ομήρους τους συναδέλφους μας αυτούς προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει εκβιάζοντάς τους για να αποδεχτούν την «αξιολόγησή» τους προκειμένου να μονιμοποιηθούν περνώντας έτσι την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της και εδραιώνοντας την εφαρμογή των νόμων 4692/2020 και 4823/2021 τους οποίους έχει κουρελιάσει, με τους αγώνες του, το εκπαιδευτικό – λαϊκό κίνημα και ο κλάδος των εκπαιδευτικών της Π. Ε.
ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΩΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ.
Αν θέλει το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει σε «αξιολόγηση» των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, ας τολμήσει να το κάνει και για άλλη μια φορά θα γελοιοποιηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει το ΥΠΑΙΘ να φέρει νομοθετική ρύθμιση, πράγμα το οποίο δεν έχει κάνει και γι’ αυτό δε στέλνει γραπτές οδηγίες.
Καλούμε τη Διευθύντρια Π. Ε. Κέρκυρας κα Σαββίδου Δέσποινα να προβεί άμεσα στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων εκπ/κών του 2020 που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ Κέρκυρας στη βάση των διατάξεων του Ν. 3528/2007 (Υπαλληλικού Κώδικα) αλλιώς διαπράττει παραμέληση καθήκοντος. Στην περίπτωση που δεν εκδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των συναδέλφων μας εντός των προβλεπόμενων από το νόμο χρονικών περιθωρίων το Δ. Σ. του Συλλ. Εκπ/κών Π. Ε. Κέρκυρας θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο κινηματικό και ένδικο μέσο προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά των μελών του.
Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι τη διαδικασία μονιμοποίησης έχουν ήδη ολοκληρώσει οι διευθύνσεις Α/βάθμιας εκπαίδευσης Α΄ και Γ΄ Αθήνας, Αν. Αττικής και άλλες της επαρχίας (Σάμος, Χίος, Πιερία).
Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. και τη νομική σύμβουλο της Δ. Ο. Ε. να επιληφθούν άμεσα του θέματος και να διοργανώσουν παράσταση διαμαρτυρίας – κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ για το θέμα αυτό διεκδικώντας την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση πέραν των όσων ορίζονται στο νόμο 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας).
ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΩΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ 4692/2020 & 4823/2021

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *