Κρουαζιέρα: Κινείται μετ’ εμποδίων φέτος στην Ελλάδα – Προβληματισμός για τους νέους συνοριακούς ελέγχους από το 2023

Μπροστά σε νέες προκλήσεις βρίσκεται ο κλάδος της κρουαζιέρας στη χώρα μας. Τα μηνύματα, ήδη, για πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα είναι ενθαρρυντικά καθώς οι προκρατήσεις για το 2023, σύμφωνα με στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων, παρουσιάζουν αύξηση και οδηγούν τον κλάδο στα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου της κρουαζιέρας που επικαλούνται στοιχεία διεθνών οίκων αναλύσεων, ο αριθμός επιβατών κρουαζιέρας παγκοσμίως αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 22,41% σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, το 2022 ο αριθμός επιβατών που έκανε κρουαζιέρα αναμένεται να ανέλθει σε 22,5 εκατ. επιβάτες έναντι 29 εκατ. το 2019.

Αναφέρουν επίσης ότι το 2023 ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να κλείσει κατ’ εκτίμηση στα 26,5 εκατ. επιβάτες πτώση 9,43% σε σχέση με το 2019 ενώ το 2024 στους 29,8 εκατ. επιβάτες άνοδο κατά 2,68% σε σχέση με το 2019.

Παρά τις ανησυχίες στον κλάδο για την επικείμενη εφαρμογή των νέων συνοριακών ελέγχων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του 2023, αφού πολλά λιμάνια δεν καλύπτουν ακόμη τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ο κλάδος ανακάμπτει και όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιθυμούν να ταξιδέψουν για διακοπές με ένα κρουαζιερόπλοιο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνούς ένωσης κρουαζιέρας CLIA που διεξήχθη σε χώρες της ΕΕ, βόρεια Αμερική και Καναδά, η πρόθεση για κράτηση σε μια κρουαζιέρα υπερβαίνει πλέον τα επίπεδα που υπήρχαν πριν από τρία χρόνια και οι θετικές απόψεις για την εστίαση της βιωσιμότητας του κλάδου έχουν επίσης αυξηθεί.

Από τους ταξιδιώτες κρουαζιέρας που ερωτήθηκαν αυτό το καλοκαίρι, το 84% δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει κρουαζιέρα ξανά (αύξηση 5% από το 2019).

Τα πιο “ενθουσιώδη” κρουαζιερόπλοια που επιστρέφουν ανήκουν στη νεότερη γενιά ταξιδιωτών, με το 86% του GenX και το 88% των ταξιδιωτών κρουαζιέρας Millennial να δηλώνουν ότι σκοπεύουν να κάνουν κρουαζιέρα ξανά.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας της CLIA κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Seatrade Cruise Med του κλάδου στη Μάλαγα από τις 14 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Μεταξύ εκείνων που δεν έχουν κάνει ποτέ κρουαζιέρες, το 67% είναι ανοιχτό στην κρουαζιέρα (αύξηση 1,5% από το 2019).

Από αυτά τα σύνολα, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό ή πιθανό» να κλείσει μια κρουαζιέρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ομοίως, όταν ρωτήθηκαν αν θα συνιστούσαν διακοπές με κρουαζιέρα στην οικογένεια και τους φίλους τους, το 86% και το 88% των ταξιδιωτών κρουαζιέρας GenX και Millennial, αντίστοιχα, απάντησαν ότι θα το έκαναν – αύξηση 20% από το 2019.

ΠΗΓΗ: sdna.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *