Στέφανος Γκίκας στην 145η Ολομέλεια της IPU: «Μνημόνια που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο είναι παράνομα και απαράδεκτα»

Ομιλία στην 145η Ολομέλεια της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Inter-Parliamentary Union – IPU) που διεξάγεται στο Κιγκάλι της Ρουάνταπραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, ως επικεφαλής της αποστολής της Βουλής των Ελλήνων στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Βασίλης Γιόγιακας (ΝΔ), Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννης Μουζάλας (ΣΥΡΙΖΑ). Ο Στέφανος Γκίκας τοποθετήθηκε επί του κυρίως θέματος των εργασιών της Ολομέλειας: «Ισότητα των Φύλων και τα ευαισθητοποιημένα ως προς το Φύλο Κοινοβούλια, ως Μοχλοί Αλλαγής για έναν πιο Ανθεκτικό και Ειρηνικό Κόσμο».
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Γκίκας καταδίκασε τις πρόσφατες σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία και την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών επαρχιών στην Ρωσία. Τόνισε ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και ότι οι αναθεωρητές πρέπει να νικηθούν. Δήλωσε την συμπαράστασή του στην Ουκρανία και επανέλαβε ότι «κοινός μας τόπος πρέπει να είναι το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες.»
Σε αυτό το πλαίσιο το Βουλευτής υπογράμμισε ότι «μονομερείς ενέργειες και μνημόνια μεταξύ κρατών, τα οποία ξεκάθαρα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, είναι παράνομα και απαράδεκτα και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στο κυρίως θέμα των εργασιών της Ολομέλειας της IPU, ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι οι κοινωνίες εργάζονται επί δεκαετίες για επίτευξη της ισότητας των φύλων, ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη πλήρης ισότητα. Το βασικό ερώτημα, όπως εξήγησε, είναι σε ποιο βαθμό υφίσταται ισότητα των φύλων και ποιες πολιτικές υλοποιούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που εκπόνησε η Ελληνική Κυβέρνηση και το οποίο αποτελείται από τέσσερις άξονες: την πρόληψη και την καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων και την ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές.
Ανέφερε ότι ο νέος εργατικός νόμος συμπεριλαμβάνει προβλέψεις για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στο χώρο εργασίας και την εξάλειψη της σεξουαλικής παρενόχλησης. Δίνεται επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις και πρωτοβουλίες για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την στήριξη των εργαζόμενων μητέρων, αλλά και την δημιουργία παιδικών σταθμών σε μεγάλες εταιρείες.
ΟΣτέφανος Γκίκας αναφέρθηκε επιπλέον στο γεγονός, ότι η Ελλάδα ανήκει στα οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν καθιερώσει ποσόστωση (25%) για την συμμετοχή γυναικών σε Διοικητικά Συμβούλια εισηγημένων εταιρειών.
Σε ότι αφορά στον ρόλο των Κοινοβουλίων, ο κ. Γκίκας τόνισε ότι έχοντας και τον ρόλο του προτύπου, οφείλουν να προωθούν την ισότητα των φύλων. Κοινοβούλια που είναι ευαισθητοποιημένα ως προς την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, οφείλουν να άρουν τα υφιστάμενα εμπόδια.
Έκανε λόγο για την δυνατότητα υιοθέτησης καλών πρακτικών, όπως είναι η δημιουργία καμπάνιας για την ενθάρρυνση δραστηριοποίησης των γυναικών στην πολιτική, αλλά και για την θέσπιση ποσόστωσης, η οποία διασφαλίζει μία ελάχιστη συμμετοχή γυναικών στα Κοινοβούλια. Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα, τόσο για τις Εθνικές εκλογές όσο και για τις Ευρωεκλογές, η ποσόστωση αυξήθηκε από το 1/3 στο 40%.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον σε στατιστικές που δείχνουν ότι διεθνώς διατηρούνται στερεότυπα και σε Κοινοβούλια, αφού επί παραδείγματι οι γυναίκες συνήθως υπολείπονται των ανδρών σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων ή Υποδομών, ενώ αποτελούν συχνά την πλειοψηφία σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές που ασχολούνται με κοινωνικά ζητήματα ή με τον Πολιτισμό.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υφίστανται λιγότερες γυναίκες στα προεδρεία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ή σε Προεδρεία Κοινοβουλίων και αυτό απαιτεί διορθωτικές ενέργειες.
Έδωσε επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση στην νομοθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων. Τα Κοινοβούλια, όπως τόνισε, οφείλουν να παράγουν νομοθεσία που ενδυναμώνει μεταξύ άλλων το νομικό οπλοστάσιο κατά της έμφυλης βίας, την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την στήριξη των εργαζόμενων μητέρων, αλλά βεβαίως και να εφαρμόζει τις πολιτικές αυτές και εντός του Κοινοβουλίου.
Επεσήμανε παράλληλα την αναγκαιότητα, τα Κοινοβούλια να προβάλλουν την ισότητα των φύλων, ενημερώνοντας για πολιτικές ή δράσεις μέσω των ιστοσελίδων τους, των socialmedia ή των ΜΜΕ.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας συμπέρανε ότι παρόλο που έχουν γίνει θετικά βήματα, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για την επίτευξη πραγματικής ισότητας, καθώς έμφυλα στερεότυπα συνεχίζουν να υφίστανται τόσο στην Κοινωνία όσο και στα Κοινοβούλια.
Σημείωσε ότι απαιτείται εντατική δουλειά για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα εμπόδια, ώστε ο κόσμος να γίνει πιο ειρηνικός, αρμονικός και να εξαλειφθεί η ανισότητα των φύλων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *