«Παρέμβαση σε όλα» για τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας

Τα κυβερνητικά πεπραγμένα, στο πλαίσιο προφανών επιδιώξεων υπέρ της ιδιωτικής και κατά της δημόσιας υγείας, έδωσαν τη χαριστική βολή στο Ε.Σ.Υ., ώστε τώρα η αρχική πανδημία COVID-19 έχει μετασχηματιστεί σε χιονοστιβάδα καθυστερήσεων των χειρουργείων, καθυστερημένων διαγνώσεων, ματαίωσης προληπτικών ελέγχων, αύξησης των ατυχημάτων, αύξησης των κλινικών ψυχιατρικών νοσημάτων, επιδείνωσης των συνθηκών νοσηλείας, αύξησης της νοσηρότητας και της σοβαρότητας των νοσημάτων, καθώς και σοβαρής εξάντλησης και απογοήτευσης του ιατρικού προσωπικού, σε βαθμό που όλο και περισσότεροι οδηγούνται σε πρώιμη παραίτηση, ενώ οι νεότεροι γιατροί έχουν μόνο αντικίνητρα για να προσληφθούν στο δημόσιο
Οι εργαστηριακοί γιατροί αφανίζονται από το σύστημα clawback και την εισαγωγή των ποιοτικών κριτηρίων, που φωτογραφίζουν την επικράτηση μόνο λίγων μεγάλων κέντρων και κλινικών.
Από την άλλη, οι ιδιώτες κλινικοί γιατροί απαξιώνονται συστηματικά από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ενώ παράλληλα αδυνατούν να διαχειριστούν σωστά τα σοβαρότερα περιστατικά τους, λόγω έλλειψης οργάνωσης, έλλειψης υποδομών και ανεπαρκούς προβλεπόμενου χρόνου για τα ραντεβού τους. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού εξελίχθηκε σε άσκηση επί χάρτου, καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δημιουργήσει τα απαιτούμενα κίνητρα, που δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά αφορούν και την οργάνωση, τις συνθήκες εργασίας, την εμπιστοσύνη, τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων. Σύντομα δε, οι ιδιώτες γιατροί μπορεί να έρθουν εκ νέου αντιμέτωποι με επιτάξεις, πρόχειρες και αντιπαραγωγικές, όπως στην πανδημία, καθώς στο επόμενο διάστημα αναμένονται διαδοχικές καταρρεύσεις και τοπικές υγειονομικές κρίσεις ποικίλης μορφής, στο μεταβατικό στάδιο προς την οριστική απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η γενική διάλυση, συγχρόνως με την πρωτοφανώς αυταρχική διοίκηση, δημιουργεί ένα μόνιμο κίνδυνο «ξαφνικού θανάτου» στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ακόμη και χωρίς έκτακτα συμβάντα, ιδίως μάλιστα καθώς ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός υπερπολλαπλασιάζεται κατά την τουριστική περίοδο.
Η χώρα μας βρίσκεται στη σοβαρότερη υγειονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της, ταυτόχρονα με τη συγκυρία, από το 2019, της απόλυτης πλειοψηφικής επικράτησης στον Ιατρικό Σύλλογο του νησιού μας ενός σχήματος φιλοκυβερνητικού, που δεν έχει αποτολμήσει σημαντικές και ανεξάρτητες παρατηρήσεις, διαπιστώσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις που θα έθιγαν ουσιαστικά τα κακώς κείμενα. Η σιωπή αυτή δεν έχει περάσει καθόλου απαρατήρητη από τον απλό κόσμο, ώστε να συνεπάγεται μελλοντικά δεινά και ως προς την υπόληψη της ιατρικής επιστήμης στην Κέρκυρα.
Στις επερχόμενες εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, καλούμε συναδέλφισσες και συναδέλφους να στηρίξουν το σχήμα «Παρέμβαση σε όλα», σε μια προσπάθεια διάσωσης όσων μπορούν ακόμη να σωθούν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *