Μήπως ήταν και αυτό ένα «πρωτοφανές» καιρικό φαινόμενο;

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Μπάλου» και με τις πληγές που άφησε ακόμη ανοικτές, ήρθε μία ισχυρή αλλά εντελώς αναμενόμενη βροχόπτωση και ανέδειξε για ακόμη μια φορά τη γύμνια και την παντελή έλλειψη υποδομών.

Οι τραγικές ελλείψεις έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που έχουν αφήσει ολόκληρες περιοχές αθωράκιστες με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών και περιφερειακών Αρχών είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ζημιές στο νότιο μέρος του νησιού.

Από τον κόμβο της Μεσογγής μέχρι και τον Κάβο, σπίτια, μαγαζιά και μικρές επιχειρήσεις μετατράπηκαν σε πισίνες, ενώ τραγική ήταν η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας και τα σχολεία της Λευκίμμης. Τα νερά που έτρεχαν μέσα στα δημόσια κτήρια είναι δείγμα της κακοσυντήρησης και της εγκατάλειψης στη πράξη γιατί από λόγια και υποσχέσεις υπάρχει πλεόνασμα. Η απόλυτη παραδοχή των ελλείψεων έρχεται με την ανακοίνωση του κλεισίματος των σχολείων για 2 μέρες κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο 20ήμερο.

Οι καταστροφές ανάλογα την εποχή που πλέον έχουν γίνει συνήθεια, οι πλημμύρες το χειμώνα, οι πυρκαγιές το καλοκαίρι, δεν είναι αναπόφευκτα φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αντιμετωπίσουμε και να τα περιμένουμε στωικά παρακαλώντας να μην προκαλέσουν ζημιές. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους και στη λογική “κόστους – οφέλους” τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έθεσαν το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας επανειλημμένα και έγκαιρα κάθε χρονιά πριν ξεκινήσει η περίοδος των βροχοπτώσεων. Δήμος και Περιφέρεια όμως επιλέγουν να χρηματοδοτούν με το σταγονόμετρο τέτοια έργα, όπως και τα έργα συντήρησης και επισκευών σχολείων και άλλων δημόσιων υποδομών. Ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα αυτών των έργων, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτή είναι η προτεραιότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που μας βομβαρδίζουν καθημερινά και που μας καλούν όλους μαζί να στηρίξουμε.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας θα χρηματοδοτήσει με 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου υποδομές ηλεκτρονικής και ψηφιακής αναβάθμισης, χρηματοδοτούν κατασκευή μαρίνων, ψηφιακά μουσεία μέσω της ΠIN αλλά όχι αντιπλημμυρικά έργα. Τελικά το «έργο» τους είναι να τρέχουν να σώσουν όσους τελικά πνίγονται…

ΝΔ σήμερα, όπως και ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν αλλάκαι οι εκπρόσωποι τους στους Δήμους και την Περιφέρεια, επιβεβαιώνουν ότι η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας συνιστούν ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και λαϊκές περιουσίες.

Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ο λαός να απαιτήσει με την πάλη και τη δράση του να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα και συνεχή προβλήματα. Για μέτρα για την συνολική και ολόπλευρη προστασία του απέναντι σε κάθε είδους φαινόμενα. Ταυτόχρονα να βάλει πλώρη για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *