Αλέκος Αυλωνίτης : Ένα χρόνο μετά την θεομηνία «Μπάλλος», κανένας αρμόδιος δεν έλαβε μέτρα για την αποτροπή νέων πλημμυρικών φαινομένων

Δυστυχώς ένα χρόνο μετά την θεομηνία «Μπάλλος» που έπληξε την Κέρκυρα, ουδείς αρμόδιος αισθάνθηκε την ανάγκη λήψης μέτρων για αποτροπή τυχόν νέων πλημμυρικών φαινομένων. Έτσι σήμερα, κυρίως η Νότια Κέρκυρα με μια έντονη βροχόπτωση λίγων ωρών, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με σοβαρές και εκτεταμένες ζημίες.

Το ποτάμι της Μεσογγής ξεχείλισε και τμήματά του κατέρρευσαν περαιτέρω, επιδεινώνοντας σημαντικά την επικρατούσα κατάσταση, δεκάδες επιχειρήσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οικίες πλημμύρισαν, οικισμοί σε όλο το νότιο τμήμα του νησιού αντιμετωπίζουν προβλήματα, στη Λευκίμμη υπήρξε εισροή νερού σε σχολεία και το Κέντρο Υγείας ενώ σημειώθηκε κατάρρευση τοιχίων σε σημεία του οδικού δικτύου της Ν. Κέρκυρας.

Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το μέγεθος της αδιαφορίας και την απουσία πρόβλεψης για τις περιοχές αυτές, πόσω μάλλον όταν μετά τις καταστροφές του «Μπάλλου» οι μηχανισμοί της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους έπρεπε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Υπάρχουν ευθύνες και μάλιστα μεγάλες, υπάρχει αγανάκτηση των πολιτών και φυσικά είναι δίκαιη. Η επιζήμια και επικίνδυνη ανεπάρκεια όσων έχουν ευθύνη, βάζει σε νέες περιπέτειες περιουσίες, καθημερινή διαβίωση και οικογενειακό προγραμματισμό των κατοίκων της Κέρκυρας.

Λίγους μήνες πριν (2ος/2022), κατά τη διάρκεια της ερώτησης που κατέθεσα στη Βουλή για τις συνέπειες της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα, είχα επισημάνει στον Υπ. Χ. Σταϊκούρα ότι ελάχιστες παρεμβάσεις είχαν γίνει στις δημόσιες υποδομές μετά την κακοκαιρία του Οκτωβρίου 2021 και είχα τονίσει την ανάγκη πρόβλεψης και μέριμνας. Το αυτό συνέβη πρόσφατα στη συζήτηση με τον Υπουργό . Χ. Στυλιανίδη, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τα μικρά Νησιά στην Ιθάκη, ζητώντας να δοθεί από την Πολιτική Προστασία βαρύτητα στην πρόβλεψη, δίνοντας τέτοιες αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και δημιουργώντας κατά Περιφέρεια Ταμείο Ρεμάτων.

Μόνη οδός απομένει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος κι αυτό θα πράξω στη Βουλή, για να δούμε ποιες πράξεις και παραλείψεις οδήγησαν τη Νότια Κέρκυρα στην σημερινή κατάσταση και ποιος ή ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *