Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης στις εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία επηρέασε την ιστορική διαδρομή ολόκληρης της Ευρώπης, ανακόπτοντας την πορεία των Οθωμανών στη Δύση, έλαβε χώρα την 7η Οκτωβρίου 1571 στο Ιόνιο Πέλαγος.

Οι Κερκυραίοι, με δικά τους έξοδα και θυσίες, κατάφεραν να εξοπλίσουν 4 γαλέρες με 300 άνδρες. Με επικεφαλής τους Πέτρο Μπούα, Χριστόφορο Κοντόκαλη, Γεώργιο Κοκκίνη και Στυλιανό Χαλικιόπουλο ενώνονται με τον συμμαχικό στόλο ενάντια στον οθωμανικό κίνδυνο, ενώ κι άλλοι Κερκυραίοι συμμετείχαν με μικρότερα σκάφη, συνδράμοντας αυθόρμητα τον αγώνα. Η ναυμαχία διήρκεσε λίγες ώρες, η έκβαση για τον συμμαχικό στρατό ήταν νικηφόρα, αλλά το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές ήταν μεγάλο. Επιστρέφουν στην Κέρκυρα για επιδιορθώσεις του στόλου, περίθαλψη των τραυματιών και ταφή των νεκρών και εν συνεχεία ο συμμαχικός στόλος μεταβαίνει στη Μεσσήνη.

Η Κέρκυρα έχει σημαίνουσα θέση στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Σωστά καθιερώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η ημέρα αυτή ως ημέρα μνήμης των πεσόντων. Η επετειακού χαρακτήρα εορτή δεν αρκεί όμως, για να αναδειχθεί η πολύπλευρη συνεισφορά των Επτανησίων και Κερκυραίων στον αγώνα και η πραγματική διάσταση της νικηφόρας έκβασης της ναυμαχίας.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί για τη διάχυση της γνώσης της επτανησιακής ιστορίας στα σχολεία των νησιών μας.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι μια από εκείνες τις λαμπρές σελίδες ιστορίας, για τις οποίες είμαστε περήφανοι. Ως Επτανήσιοι και ως Κερκυραίοι. Με χαρά συμμετείχα στη δοξολογία και στις εκδηλώσεις σήμερα, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη εκείνων ως ελάχιστο φόρο τιμής. Χρέος όλων μας η ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων, με ουσιαστικές κινήσεις, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που θα θέσουν θεμέλια και θα αφήσουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *