«Χοντρό φάουλ». Ο μηδενισμός των προσπαθειών των προηγούμενων δεν βοηθά τον τόπο. Γράφει ο Σπύρος Ρίκος

Κατ’ αρχάς οφείλω να πω και να αξιολογήσω, ως πολύ θετική την πρωτοβουλία των φορέων του τουρισμού στο νησί για να οργανώσουν κοινές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η οποία γιορτάστηκε όπως κάθε χρόνο, στις 27 Σεπτεμβρίου. Όμως στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξη τύπου, η οποία δόθηκε στην Ιόνιο Βουλή, έγινε ένα, πολύ «χοντρό φάουλ», κατά την άποψη μου, που ήταν ο μηδενισμός και η απαξίωση των προσπαθειών των προηγούμενων για την προβολή του τουριστικού μας προορισμού. Φοβάμαι τέτοιες αντιλήψεις και δεν βοηθούν τον τόπο μας και τον τουρισμό και κυρίως δεν συνάδουν με τον χώρο του τουρισμού και γενικότερα της πολιτικής. Θέλω να πιστεύω ότι η επίμαχη ρήση «… στο παρελθόν όλα πήγαιναν στον αυτόματο» ήταν μια ατυχής ρήση και επειδή ειπώθηκε από νέο σε ηλικία συμπολίτη μας, ενδεχομένως δεν γνώριζε. Αν δεν ξέρεις δεν μηδενίζεις και βεβαίως οι άλλοι παριστάμενοι, σαφώς πιο έμπειροι όφειλαν να διορθώσουν. Δεν έχει σημασία ποιος το είπε. Σημασία έχει ότι ειπώθηκε και δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα.

Εξηγούμαι. Στο παρελθόν είτε μας αρέσει, είτε όχι έγιναν πολλά και σημαντικά πράγματα για την προβολή του τόπου. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα; Ναι, άλλωστε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Έγιναν λάθη; Προφανώς, όποιος δουλεύει κάνει και λάθη. Υπήρξε συνέχεια, δυστυχώς όχι και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Σταχυολογώ. Το περίπτερο στην W.T.M στα τέλη της δεκαετίας του 90 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Κερκυραίων, στο κέντρο του παλιού χώρου που γινόταν η W.T.M στο Λονδίνο με μεγάλη επισκεψιμότητα. Τότε δεν «υπήρχε» Νότιο Αιγαίο. Οι προσπάθειες με μεγάλη επιτυχία το 2005 για να ξαναφέρουμε τις μαθητικές εκδρομές στο νησί και να μην πηγαίνουν στο εξωτερικό. Τιμώμενος προορισμός η Κέρκυρα στη μεγάλη έκθεση του Βελγίου και του Μιλάνου αλλά και της Αυστρίας. Όταν οι Αυστριακοί ήταν τρίτη δύναμη στο νησί μετά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς και πριν μας τους πάρει το Νότιο Αιγαίο. Τα road show events σε Βόρεια Ελλάδα και Βαλκάνια, η μεγάλη εκδήλωση στον Τάμεση, του ποταμόπλοιο που ξεκίνησε από το Άμστερνταμ και έφτασε μέσω Δούναβη μέχρι Ρουμανία σε συνεργασία με το Νότιο Αιγαίο. Οι παρουσίες μας στο Μιλάνο, στην ITB, η εκδήλωση με το ανοιχτό λεωφορείο στο Λονδίνο, η εκδήλωση το 2009 με τον Διονύση Γραμμένο που είχε αναδειχθεί κορυφαίος μουσικός της Ευρώπης στο Λονδίνο με την παρουσία του τότε Υπουργού Τουρισμού του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Είμαι σίγουρος ότι ξεχνάω πολλά, απλά αναφέρω κάποια events που έγιναν στο παρελθόν και τα οποία δεν γίνονται σήμερα, όπου έχουμε περιοριστεί στα κλικαρίσματα, χωρίς να τα υποβαθμίζω ή να απαξιώ. Κάθε άλλο. Σήμερα που έχουμε και παιδιά που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, που στο παρελθόν ενδεχομένως δεν τα διαθέταμε. Απλά τα λέω για να μην μηδενίζουμε τις προσπάθειες που έκαναν στο παρελθόν οι συμπολίτες μας που διαχειριζόταν τότε τα πράγματα. Και οφείλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτές τις προσπάθειες. Θέλω να εξάρω τον αντιδήμαρχο τουρισμό τον Πάνο Βαρούχα, ο οποίος πάντα, αναφέρεται στους προηγούμενους οι οποίοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν προσφέρει ή έχουν συμβάλει σε κάτι. Αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός, που τον έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος, γιατί δεν περισσεύει κανείς. Με την εμπειρία των μεγαλύτερων και τον ενθουσιασμό και την γνώση των νέων, μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *