ΛΑΣΥ Ν. Κέρκυρας: Οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης στα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστήμιου

Είναι γνωστό, θεωρούμε, ότι στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στα τμήματα στην Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα δεν υπάρχει Φοιτητική εστία. Στην Κέρκυρα λειτουργεί Φοιτητική Εστία με 150 κλίνες, που αφορά μόνο τους πρωτοετείς, οι οποίοι, για να δούμε και την αναλογία, ανήλθαν γι’ αυτήν τη χρονιά περίπου σε 800φοιτητές. Η επόμενη «λύση» που χρησιμοποιείται είναι η ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία, πολύ μικρός αριθμός και σε αυτήν την περίπτωση.
Η αναζήτηση στέγης έχει εξελιχθεί σε «μαραθώνιο» για τους φοιτητές,και τις οικογένειες τους, που πληρώνουν ακριβά τις δήθεν «δωρεάν» σπουδές.Ακόμα και αν νοικιάσουν σπίτι, οι φοιτητές καλούνται να το «αδειάσουν» Μάιο ή Ιούνιοεν μέσω εξεταστικής.
Υπενθυμίζουμεότι για το ίδιο πρόβλημα, είχαμε καταθέσει Επερώτηση στην Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)στις 15.11.2019.

Η απάντηση τότε της Περιφερειακής Αρχής ήταν:

Περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα:
«…Δεν χρειάζεται ναεπαναλάβουμε πραγματικά ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, διότι έχει να κάνει και με το κύρος και την λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά και την αξιοπρέπεια των φοιτητών και των οικογενειών τους που αγωνιούν για την στέγαση των παιδιών…δεν μπορώ ναφανταστώ ένα Πανεπιστήμιο ότι έχει όνειρα, έχει στόχους, υπηρετεί τον σκοπό του, χωρίς παράλληλα να νοιάζεται για την φοιτητική στέγη. Και πιστεύω με αυτό το μοντέλο του ΣΔΙΤ μπορούν και να δημιουργηθούν Εστίες και να λειτουργήσουν και καλά…».

Επίσης στις 23.05.2020 για το ίδιο θέμαδήλωνε η Περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα:
«…οριστική λύση στο τεράστιο ζήτημα της έλλειψης στέγης για τους φοιτητές του ΙονίουΠανεπιστημίου…Οι φοιτητικές εστίεςδεν θα διευκολύνουν μόνο την στέγαση των φοιτητών και τις υποχρεώσεις των οικογενειών τους, ελπίζουμε ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές των σύγχρονων μελετών, να γίνουν πραγματικές εστίες φοιτητικής ζωής και με χώρους ψυχαγωγίας, εκδηλώσεων, ουσιαστικής συνύπαρξης και φιλοξενίας…»

Τρία χρόνια μετά την Επερώτησή μας και την απάντηση της Περιφερειακής Αρχής δεν έχει γίνει το παραμικρό.Οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει, είναι πολύ πιο δύσκολες για την εύρεση στέγης για τους φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου και δεν είναι από τα νησιά μας. Η κρατική χρηματοδότηση στην Παιδεία μειώνεται με αποτέλεσμα τηνέλλειψη δημοσίων και δωρεάν φοιτητικών Εστιών.. Η στέγη έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα. Φέτος οι τιμές τόσο στα ενοίκια, όσοστην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκηςέχουν εκτοξευθεί,εξανεμίζοντας το λαϊκό εισόδημα.
Η διαχρονικότητα και όξυνση του προβλήματος δείχνει ότι δεν είναι πρόβλημα διαχείρισης αλλά πολιτικού προσανατολισμού.Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ) θεωρούν «ατομική ευθύνη» την κάλυψη των στεγαστικώναναγκών, κόβουν χρηματοδότηση για την φοιτητική μέριμνα, για να εξοικονομείται ζεστό χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δίνουν 30 εκ. ευρώ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και32 δις ευρώαπό το Ταμείο Ανάκαμψης σεεπιχειρηματικούς ομίλους και στους φοιτητές δίνουνμόλις 83 ευρώ το μήνα και μάλιστα εκ των υστέρων.Ταυτόχρονα η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και των αναγκών της επεκτείνεται. Σήμερα στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης είναι η προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων στον τομέα αυτό μέσα από ΣΔΙΤ, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, χωρίς να συμπεριλαμβάνειτο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Άλλωστε την προτεραιότητα στα έργα την βάζουν οι επιχειρηματίες και οι κατασκευαστικές εταιρείες.
Θεωρούμε απαραίτητο απέναντι σε όλα αυτά:
• Να εξασφαλιστούν άμεσα τα χρήματα για την ανέγερση δημόσιων και δωρεάν φοιτητικών Εστιών, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκιο, αξιοποιώντας τις υποδομές που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας, των Δήμων και του δημοσίουσε όλα τα νησιά του Ιονίου που υπάρχουν Τμήματα τουΠανεπιστημίου.
• Ανακαίνιση της υπάρχουσας φοιτητικής Εστίας στην Κέρκυρα ώστε να πληροί τους σύγχρονους όρους λειτουργίας για την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητών. Στελέχωση της με μόνιμο προσωπικό χωρίς ιδιώτες και ανταποδοτικότητα.
• Ενοικίαση τώρα ξενοδοχείων στα νησιά που δεν υπάρχει φοιτητική Εστία που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών.
• Να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης των φοιτητών από τον τόπο κατοικίας τους στον τόπο σπουδών τους.
• Να δοθεί στεγαστικό επίδομα για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι.
• Να δοθεί άμεσα επίδομα στέγασης 2.000 ευρώ και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
• Γιατί τρία χρόνια από την ανάληψη της θητεία σας δεν έχετε ασχοληθεί καθόλου με το παραπάνω πρόβλημα;
• Γιατί δηλώνατε δυο χρόνια πριν ότι λύνεται το πρόβλημα της στέγης των φοιτητών;
• Τι άμεσα μέτρα στήριξης θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή;
• Θα διαθέσετε πόρους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεστε;
• Σε ποια φάση βρίσκεται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ την οποίαθαδιαχειρίζονταν το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας;
• Θα φέρετε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση και απόφαση με συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων (Φοιτητικών Συλλόγων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο κ.α);

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *