Η NASA γράφει ιστορία με διαστημόπλοιο που έριξε σε αστεροειδή για να του αλλάξει πορεία!

Σκηνές από την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Αρμαγεδδών» διαδραματίστηκαν στη NASA κατά τη διάρκεια της άσκησης πλανητικής άμυνας με στόχο ένα διαστημόπλοιο να προσκρούσει σε αστεροειδή προκειμένου να του αλλάξει πορεία.

Η άσκηση στέφθηκε με επιτυχία και οι κραυγές χαράς και επιτυχίας στη NASA έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η αποστολή DART, η πρώτη δοκιμή των επιστημόνων να αλλάξουν την πορεία αστεροειδούς με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας, είναι πλέον γεγονός.

Η αποστολή DART («βέλος», στα αγγλικά, ακρώνυμο του όρου Double Asteroid Redirection Test) επέτρεψε στη NASA να κάνει πρόβα ώστε οι ειδικοί να είναι έτοιμοι στην περίπτωση που παρουσιαστεί ο κίνδυνος σύγκρουσης αστεροειδούς με τη Γη. Ωστόσο, για την ώρα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στη NASA, καθώς θα χρειαστεί αναμονή ακόμα και εβδομάδων ώστε οι ειδικοί να επιβεβαιώσουν πως μετά την πρόσκρουση του διαστημοπλοίου στον αστεροειδή ο τελευταίος έχει όντως αλλάξει τροχιά.

Μια νέα διαστημική εποχή
«Εισερχόμαστε σε νέα εποχή, στην οποία δυνητικά έχουμε τη δυνατότητα να προστατευτούμε από τη σύγκρουση με επικίνδυνους αστεροειδείς», συνόψισε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια πλανητικών επιστημών στη NASA.

Ο Δίμορφος έχει διάμετρο 160 μέτρων και δεν εγείρει κανέναν κίνδυνο για τον πλανήτη Γη. Είναι δορυφόρος μεγαλύτερου αστεροειδούς, του Διδύμου, και μέχρι τώρα έκανε πλήρη περιστροφή γύρω του σε 11 ώρες και 55 λεπτά. Η NASA θέλει να μειώσει την τροχιά κατά 10 λεπτά, με άλλα λόγια να τον κάνει να πλησιάσει τον Δίδυμο.

Πηγή:iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *