Ελληνοτουρκικά: Τα μηνύματα Μητσοτάκη από ΟΗΕ, το ενδεχόμενο συνάντησης με Ερντογάν και οι 2 γραμμές στην Άγκυρα

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η εθνική κυριαρχία είναι η απόλυτη «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στη χυδαία επίθεση Ερντογάν ότι δήθεν η Ελλάδα πνίγει μετανάστες στο Αιγαίο.

«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δε θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δε θα δεχτεί bullying από κανέναν. H ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία “θα έρθει νύχτα”, αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού», σημείωσε ο πρωθυπουργός από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες από τον Μάρτιο του 2020, όταν ενθάρρυνε και διευκόλυνε, ενεργά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε στέλνοντας, την ίδια ώρα, μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό για ειρηνική συμβίωση Ελλάδας-Τουρκίας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Η φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής με έως 12 άτοκες δόσεις!
σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», είπε και μάλιστα ανάρτησε το μήνυμά του και το Twitter, γραμμένο στα τουρκικά.

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στην ομιλία Μητσοτάκη ήταν, για μία ακόμα φορά, να επιχειρήσει να κάνει το μαύρο, άσπρο. «Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με μονομερή επέκταση των χωρικών θαλάσσιων ορίων των έξι ναυτικών μέτρων στο Αιγαίο από τον Ιούνιο του 1995» και πως «αυτή η σοβαρή απειλή ενισχύθηκε πρόσφατα με την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες», σημείωσαν πηγές της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Συζήτηση Δένδια- Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, σε γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε την Παρασκευή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ, σχολιάζοντας την επιχείρηση παραπληροφόρησης της Άγκυρας σε άρθρο του στους New York Times έκανε λόγο για «γκαιμπελικές μεθόδους». «Η Ελλάδα δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο. Οφείλουμε να αποδομούμε με επιχειρήματα, βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο, τις αβάσιμες και ψευδείς αιτιάσεις που εκτοξεύονται εναντίον μας. Έχουμε υποχρέωση να μην αφήνουμε ούτε την παραμικρή αμφιβολία να πλανάται, γιατί η επανάληψη του ψεύδους, εμπεδώνεται», σημειώνει ο έλληνας υπουργός εξωτερικών.

Ο έμπιστος του Ερντογάν άνοιξε το «παράθυρο» για συνάντηση – Επιμένει προκλητικά ο Ακάρ
Όλα αυτά, ενώ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις αρχές Οκτωβρίου. «Ο Πρόεδρός μας είναι ένας ηγέτης που δεν κλείνει ποτέ την πόρτα στην πολιτική. Το ίδιο και στη διπλωματία. Αν δει ένα εποικοδομητικό βήμα από την άλλη πλευρά, θα κάνει δύο βήματα ο ίδιος. Το έχουμε δει πολλές φορές αυτό», ανέφερε.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *