Βαρουφάκης στην ΔΕΘ: Όχι σε «προοδευτική» κυβέρνηση αν δεν υπάρξει προεκλογική συμφωνία σε μίνιμουμ πρόγραμμα

  1. Τι απάντησε στο ερώτημα Μητσοτάκη που σπάει κόκαλα όπως είπε. Τι δήλωσε για την εθνικοποίηση της ΔΕΗ που προτείνει

Αν δεν συμφωνήσουμε τα προοδευτικά κόμματα πριν από τις εκλογές σε ένα μίνιμουμ προοδευτικό πρόγραμμα τότε μετά τις εκλογές το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει κάθε κυβέρνηση που θα σχηματιστεί καθώς, όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο FORUM του ΟΤ στη ΔΕΘ, θα είναι μια λάιτ εκδοχή της «Μητσοτάκης ΑΕ».

Καλύτερα να υπάρχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κληθείς να διευκρινίσει τι εννοούσε με τη θέση που εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου στην 86η ΔΕΘ κατά του δόγματος της κυβερνησιμότητας απάντησε πως το δόγμα αυτό λέει σώνει και καλά ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβερνηση και όλοι, ακόμα και οι αντιπολίτευομενοι, να κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό.

«Διαφωνούμε. Αυτό που έχει σημασία είναι η κυβέρνηση να έχει ένα συνεκτικό πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος. Αλλιώς καλύτερα να υπάρχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση» είπε ο κ. Βαρουφάκης φέρνοντας το παλιότερο παράδειγμα του Βελγίου που είχε μείνει 18 μήνες ακυβέρνητο με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Από το να σχηματιστεί μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση….
«Από το να σχηματιστεί μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση χωρίς προοδευτικό πρόγραμμα καλύτερα να μη σχηματιστεί ποτέ μια τέτοια κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης

Ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που χαρακτήρισε τερατογένεση μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, θύμισε την «ετερόκλητη» συμμαχία με ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ μέσω της οποίας είχε κυβερνήσει η ΝΔ με υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον σημερινό πρωθυπουργό.

Το ερώτημα που σπάει κόκαλα
«Όμως ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ένα ερώτημα που σπάει κόκαλα και πρέπει να απαντήσουμε» είπε ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στο δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ξέρετε ποιος είμαι και τι εφαρμόζω -συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας ότι- οι άλλοι που μιλάμε για προοδευτική κυβέρνηση τι θα κάνουμε; Εμείς που θέλουμε να ρίξουμε την δεξιά πρέπει να απαντήσουμε πριν από τις εκλογές, υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Μίνιμουμ πρόγραμμα
Μιλάμε με όλους τώρα προεκλογικά για μίμιμουμ πρόγραμμα, συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι η προοδευτική κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκροτηθεί στις λίγες ημέρες των διερευνητικών εντολών. «Αν δεν υπάρχει αυτό (σ.σ. το μίνιμουμ πρόγραμμα) θα καταψήφισουμε κάθε κυβέρνηση γιατί θα είναι μια λάιτ εκδοχή της Μητσοτάκης ΑΕ» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας στο ΜέΡΑ25. Λέμε φέρτε μας το δικό σας πρόγραμμα να μιλήσουμε και ότι πρόταση καταθέσει είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΚΚΕ, είτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οποιοσδήποτε δεσμεύομαι να το θέσω σε εσωτερικό δημοψήφισμα στο ΜέΡΑ25 με βάση τις αποφάσεις συνεδρίου, ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Να τελειώνουμε με το παραμύθι της αγοράς
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε για «ριζοσπαστικό ευρωπαϊσμό» λέγοντας ότι «το πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι Βορράς ή Νότος είναι η απανταχού ολιγαρχία. Ήρθε η ώρα οι δημοκράτες της ΕΕ να ενωθούμε».

Στο ερώτημα πως εννοεί την πρόταση που κατέθεσε για εθνικοποίηση της ΔΕΗ ο κ. Βαρουφάκης αφού καταρχήν εξέφρασε τη χαρά του που μιλάει σε ένα μέσο όπως ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» τόνισε αρχικά ότι η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι μικρότερη από την μηνιαία κρατική επιδότηση του Αυγούστου και υπογράμμισε:

«Να τελειώνουμε με το παραμύθι της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν υπάρχει αγορά, προσομοιώνεται η αγορά από το κράτος. Ολιγοπωλιακό μοντέλο που έχει απαξιωθεί υπάρχει. Η εθνικοποίηση της ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να γίνει».

Πηγή: ot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *