Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης στο μνημόσυνο για τα μέλη του πληρώματος του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ

Στους ακριτικούς Οθωνούς σήμερα, πιστός στο ετήσιο ραντεβού για την απόδοση τιμών στα ηρωικά μέλη του πληρώματος του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ. Ως ελάχιστο φόρο τιμής κατέθεσα στεφάνι στο Μνημείο των πεσόντων, μετά το μνημόσυνο που διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, το Παράρτημα Β.Δ. Ελλάδας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού.
Δεν θα κουραστώ να λέω ότι η ιστορία του τόπου μας πρέπει επιτέλους να βρει τη θέση της στα σχολικά βιβλία. Πρέπει να γνωρίζουμε εκείνους που με ηρωικές πράξεις, με θυσία ζωής υπερασπίστηκαν πατρίδα, αξίες, δίκαιο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ιστορία τούτου του τόπου για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, για το δίκαιο γράφτηκε με αίμα και κατακτήθηκε με κόπο.

Το υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ, βυθίστηκε την 29η Δεκεμβρίου 1940, δυτικά της νήσου Σάσων αφού πρώτα κατάφερε βαρύ πλήγμα στην ιταλική νηοπομπή, η οποία αποτελούνταν από 4 πλοία, εμβολίζοντας το οπλιταγωγό SARDEGNA. Τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας έδωσαν ο Πλωτάρχης του Υ/Β ΠΡΩΤΕΥΣ Μιχαήλ Χατζηκωνσταντής, 5 ακόμη αξιωματικοί και 42 ναύτες.

Γι’ αυτούς τους ήρωες, για τα ιδανικά που πολέμησαν, για τις κατακτήσεις που πέτυχαν και που πρέπει να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού, βρέθηκα σήμερα στους Οθωνούς, για αυτό θεωρώ χρέος να είμαι εδώ κάθε χρόνο. Αθάνατοι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *