Απάντηση Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου σε Θεόδωρο Γαλιατσάτο

Μετά από ανακοίνωση η οποία δημοσιεύθηκε σχετικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την υλοποίηση του έργου που αφορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας, η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση-απάντηση:
«Το θερμόμετρο της επιτυχίας είναι ο φθόνος των ανίκανων» είχε πει κάποτε ο Σαλβαντόρ Νταλί. Ίσως το νόημα του αποφθέγματος αυτού υποβόσκει στη σουρεαλιστική ανακοίνωση του κ. Γαλιατσάτου σχετικά με το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας. Και αυτό, διότι ο πρώην Περιφερειάρχης αναφέρεται σε δεδομένα που είναι εκτός πραγματικότητας αποδεικνύοντας ότι δεν έχει γνώση και ενημέρωση για το ιστορικό και την εξέλιξη της υπόθεσης. Και εξηγούμαι:
Στην παρουσίαση του Προγράμματος του Φεστιβάλ εξ αρχής στην τοποθέτησή μου ανέφερα ότι το έργο αυτό εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2016 με πρόταση που κατέθεσε η προηγούμενη δημοτική αρχή και παρότι δεν μπορούσε να υλοποιηθεί με αυτήν την πρόταση εγγράφτηκε ως χρηματοδότηση. Ουδέποτε θέλησα να αποκρύψω την προσπάθεια της προηγούμενης αυτοδιοίκησης, αλλά, αυτονόητα, αποτελεί χρέος μου να αναφερθώ στις ενέργειες και το έργο το οποίο εμείς επιτελούμε αφού το ουσιαστικό είναι η επιτυχής και εμπρόθεσμη πραγματοποίηση όλων των διαδικασιών μέχρι και την υλοποίησή του κάθε έργου. Δεν είμαστε εδώ για να μηδενίσουμε, αλλά για να βελτιώσουμε, να αποδώσουμε μετρήσιμο έργο και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τον πολιτισμό και την οικονομία του τόπου, προς όφελος των πολιτών τους οποίους τίμια υπηρετούμε.
Όσο αφορά στα πραγματικά δεδομένα τώρα:
Με την έναρξη της θητείας μας, παραλάβαμε ένα φάκελο που αφορούσε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας με σημαντικές ελλείψεις. Υπήρχε η σχετική έγκριση για να έχουμε μια αφετηρία εκκίνησης, δεν υπήρχε όμως το πλήρες Φυσικό Αντικείμενο του έργου αιτιολογημένο, τεκμηριωμένο και αναλυτικά κοστολογημένο. Τί ακριβώς θα έκανε αυτό το Φεστιβάλ; Τι θα περιελάμβανε; Πώς θεμελιώνεται ο διεθνής χαρακτήρας του; Με ποιο ανθρώπινο δυναμικό και μέσα θα πραγματοποιούνταν; Ξεκίνησε τότε ένας αγώνας με τρομερά περιορισμένο deadline ώστε να μη χαθεί το έργο. Τροποποιήσαμε το τεχνικό δελτίο, τη μελέτη , τον προϋπολογισμό του έργου, το εμπλουτίσαμε και το τεκμηριώσαμε ώστε να είναι άρτιο, αποδείξαμε τη βασιμότητα και σκοπιμότητα των πολλαπλών εκδηλώσεων και κάθε κονδυλίου και το καταθέσαμε εκ νέου προς έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή, με την οποία είχαμε αγαστή και στενή συνεργασία επί μήνες και την ευχαριστώ θερμά, προκειμένου να μη χαθεί το έργο και η χρηματοδότηση που ήταν στο «κόκκινο» από την προ covid εποχή! Και τα καταφέραμε όλοι μαζί όσοι εργάστηκαν με πείσμα, μεράκι και μεθοδικότητα! Ας αφήσει λοιπόν ο κ. Γαλιατσάτος τα λεγόμενά του ότι παραλάβαμε κάτι έτοιμο διότι δεν πείθει κανέναν από όσους ασχολήθηκαν με αυτή την υπόθεση και μάλλον ούτε τον εαυτό του.
Ως προς την προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας δεν είναι απαραίτητη η αναφορά σε περισσότερα, διότι παρουσιάστηκε επαρκώς στην παρουσίαση του Φεστιβάλ και την έχω επίσης παρουσιάσει σε όσες προβολές είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στο ζήτημα αυτό.
Και είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι για την έναρξη αυτού του Φεστιβάλ ενοχλήθηκε ο ίδιος και όχι ο προκάτοχός μας στο Δήμο. Αλλά ακόμη και αυτό έχει εξήγηση. Διότι, ο κ. Νικολούζος γνωρίζει και αντιλαμβάνεται την προσπάθεια την οποία καταβάλαμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε. Επιπρόσθετα, ακόμη και οι όποιοι πολιτικοί αντίπαλοί του δεν μπορούν να του καταλογίσουν προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, ποταπά ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως η ζηλοφθονία αλλά και ταπεινά κίνητρα.
Σε όσους δε σχεδιάζουν με παρόμοιο τρόπο να δημιουργήσουν κλίμα εντυπώσεων και παραπληροφόρησης των δημοτών προτείνω να αναλογιστούν το εξής. Όσοι έχουν βρεθεί σε θέση αξιώματος κεφαλαιοποιώντας την διάθλαση των πραγματικών δεδομένων, έχουν μάλλον αντιληφθεί το πόσο κενός ήταν ο προηγούμενος ρόλος τους εξ ού και η έωλη κριτική. Εύχομαι, τέλος, ο έλεγχος που θα ασκηθεί από εδώ και πέρα στο έργο της Δημοτικής μας αρχής να είναι πιο σοβαρός και εποικοδομητικός.
Η καλύτερη δε απάντηση απέναντι στην κριτική του φθόνου και της απραξίας, είναι η παρουσία των εκατοντάδων συνδημοτών και επισκεπτών μας στις πολύ υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, οι οποίες είναι αντίστοιχες των προσδοκιών ενός τέτοιου μεγάλου και πρωτοποριακού εγχειρήματος και τοποθετούν την Κέρκυρα εκεί που της αξίζει στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *