ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ. Γράφει ο Χρυσόστομος Μπούκας

Είναι, πιθανόν, ο πιο πλατύς-φαρδύς δρόμος της πόλης και μονόδρομος.

Λογικά η κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και όσων έχουν πρόσθετες ανάγκες (άτομα με αναπηρία, μητέρες με καροτσάκια, υπέργηροι, κ.λ.π.), έπρεπε να γίνεται ομαλά, ή τουλάχιστον περισσότερο ομαλά από άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Όμως στο συγκεκριμένο δρόμο επικρατεί μια χαοτική κατάσταση που υποβαθμίζει τεράστια την ποιότητα ζωής των περιοίκων και εν γένει των πολιτών:

1. Διπλοπαρκάρισμα ιδιωτικών ή εμπορικών αυτοκινήτων.
2. Στάθμευση taxi.
3. Αφιξο-αναχώρηση Αστικών λεωφορείων τουλάχιστον από τρία διαφορετικά μέρη της Νότιας και Κεντρικής Κέρκυρας.
4. Φορτηγά αυτοκίνητα προμήθειας εμπορευμάτων καταστημάτων (δρόμος 400-500 περίπου μέτρων και διαθέτει δύο σούπερ μάρκετς και πολλά εμπορικά καταστήματα).

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν συνέπεια να χωράει μόνο ένα ιδιωτικό ΙΧ αυτοκίνητο και μετά βίας ένα πούλμαν.

Δεν μπορούν να κινηθούν ή κινούνται μετά δυσκολίας χρησιμοποιώντας τις σειρήνες

· Πυροσβεστικά οχήματα.
· Οχήματα μεταγωγής κρατουμένων από τα Δικαστήρια.
· Ασθενοφόρα.
· Τα ίδια τα οχήματα της Άμεσης Δράσης της Τροχαίας!

Σε αυτή όλη τη χαοτική κατάσταση, για την οποία σαφώς πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την βελτίωση της κατάστασης, έλαβα πρωτοβουλίες προ τουλάχιστον 5-6 μηνών, ήρεμα και σε χαμηλούς τόνους:

1. Απευθύνθηκα πολλαπλώς, τηλεφωνικά και έγγραφα, στην διοίκηση (πρόεδρο) του Αστικού ΚΤΕΛ που η αφιξο-αναχώρηση των βαρέων οχημάτων του αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ηχητικής ρύπανσης, αλλά και χημικών ρύπων σε μία οδό με υψηλά κτήρια που εγκλωβίζουν ρύπους και μικροσωματίδια, πολλαπλασιάζοντας την χημική ρύπανση των εκπεμπόμενων καυσαερίων, με αποτέλεσμα την διαρκή ψυχική και σωματική επιβάρυνση των δημοτών, ιδιαίτερα των περιοίκων και όσων πολιτών περιδιαβαίνουν την περιοχή. Υπάρχει πληθώρα εμπορικών καταστημάτων και καφενείων στα 1-2 μέτρα από τις εξατμίσεις των οχημάτων. Ουδέποτε απάντησε.

2. Ορισμένοι οδηγοί, το επαναλαμβάνω και το υπογραμμίζω, ορισμένοι οδηγοί, αφήνουν ανοιχτές τις μηχανές των βαρέων οχημάτων τους, αιτιώμενοι την λειτουργία κλιματιστικών των λεωφορείων για καλύτερες συνθήκες παραμονής των επιβατών. Οι άλλοι, περισσότεροι, που δεν έχουν τις μηχανές των λεωφορείων ανοιχτές, για τον ίδιο υποτίθεται λόγο, είναι ανεύθυνοι; Και τι ισχύει στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ); Μπορεί ένα βαρύ όχημα να παραμένει 15-20 λεπτά παρκαρισμένο με ανοιχτή τη μηχανή, κυρίαρχο αίτιο επιβάρυνσης της σωματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών (κατοίκων και περιπατητών) με την δεδομένη ηχορύπανση και χημική ρύπανση των καυσαερίων;

3. Κορνάρουν ηχηρά, παρατεταμένα και πολλαπλώς -παράνομα- για να ειδοποιήσουν οδηγούς που σταθμεύουν -επίσης παράνομα- το όχημά τους και καταλαμβάνουν τη νόμιμη θέση στάθμευσης των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ. Τις καταστάσεις αυτές τις βιώνουν καθημερινά όσοι κατοικούν, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή απλά περπατούν στη συγκεκριμένη οδό. Άλλο όμως να γράφονται, άλλο να βιώνονται.

4. Αναφέρω οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2012, η οποία, εκτός των άλλων, επισημαίνει νοητικές επιπτώσεις στα παιδιά και βαρείες σωματικές βλάβες στους ενήλικες από την ηχορύπανση και την χημική ρύπανση από τα καυσαέρια μηχανών εσωτερικής καύσης βαρέων οχημάτων.

5. Θεωρώ ότι οι επαγγελματίες οδηγοί taxi συμπεριφέρονται άψογα, ή τουλάχιστον δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου πρόβλημα που να επιβαρύνει την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στην συγκεκριμένη οδό.

6. Οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων που διανέμουν προϊόντα στις επιχειρήσεις της οδού, σταθμεύουν εξ ανάγκης όπου βρουν ή όπου βολεύονται, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ιδιαίτερα ώρες κυκλοφοριακής αιχμής, πολλαπλασιάζοντας το βαθμό δυσκολίας της κυκλοφορίας οχημάτων επί της οδού. Πολλές φορές, λόγω των ογκωδών συσκευασιών (π.χ. παλέτες εμφιαλωμένων νερών), αφήνουν τα προϊόντα έξω από τα καταστήματα, στο πεζοδρόμιο, καταργώντας έτσι την ασφαλή διάβαση των πολιτών.

7. Απευθύνθηκα στον Αστυνομικό Διευθυντή (κ. Σκολαρίκη) και τον Διοικητή της Τροχαίας (κ. Βλαχόπουλο). Είχαν την ευγενή καλοσύνη και τον επαγγελματισμό να μου τηλεφωνήσουν και να έχω συνάντηση, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα συγκεκριμένα προβλήματα.

8. Απευθύνθηκα στην κ. Δήμαρχο, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, σε κ.κ. Αντιδημάρχους και στον Πρόεδρο Ποιότητας Ζωής του Δήμου, από τον οποίο ζήτησα να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή, αφού κληθούν όλοι όσοι νομίζει εκείνος ότι εμπλέκονται, ώστε με καλοπροαίρετη συζήτηση και δημιουργικές και ταυτόχρονα υλοποιήσιμες προτάσεις, να δρομολογηθούν λύσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο.

Η συζήτηση αυτή έγινε σε καλό κλίμα. Έλαβαν μέρος κατόπιν προσκλήσεως, πολλοί εκπρόσωποι φορέων, ο Διοικητής της Τροχαίας και εγώ.

Προσωπικά μου έκαναν εντύπωση τα εξής:

1. Μέλη της Επιτροπής, Δημοτικοί Σύμβουλοι παράταξης Αντιπολίτευσης στο Δήμο, ψήφισαν αρνητικά. Ούτε επί της αρχής δεν ψήφισαν θετικά. Δηλαδή, η ψήφος τους ερμηνεύεται ότι όλα έχουν καλώς και δεν υπάρχει ανάγκη συζήτησης, προβληματισμού και λήψης απόφασης άμεσων παρεμβάσεων ώστε -έστω- να βελτιωθεί η κατάσταση;

2. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω διαφορετικά, αλλά καταλήγω στο λογικό συμπέρασμα ότι από πολιτική σκοπιμότητα ή ανικανότητα, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρωτοβουλία, βελτιωτικών ενεργειών από μέρους των καθ’ ύλην αρμόδιων πολιτικών εκπροσώπων του Δήμου.

3. Θεωρώ δικαιολογία, κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα κυκλοφορίας που υπάρχει στην πόλη, όλοι εκείνοι που έχουν υποχρέωση να δράσουν για να επιλύσουν ή να βελτιώσουν καταστάσεις, επικαλούνται το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας). Αλλά, μέχρι να τελειώσει η μελέτη αυτή, δεκάδες άλλα προβλήματα θα έχουν εμφανιστεί και θα θέλουμε άλλη μελέτη και δεν τελειώνουμε στο διηνεκές.

4. Σε τι άραγε βολεύει η στασιμότητα; Αντί να προβληματιστούμε όλοι για λύσεις, θεωρούν κάποιοι ότι είναι οι ιδιοκτήτες των δρόμων της πόλης και ενεργούν παράνομα και ασύδοτα;

5. Τελικά, επιβάλλουν απόψεις και λειτουργίες, χωρίς ο Δήμος να έχει την πολιτική βούληση ή να έχει τις δυνάμεις και τις ικανότητες εκείνες, ώστε να προγραμματίζει το μέλλον της λειτουργίας της πόλης με γνώμονα το συμφέρον και ιδιαίτερα την ποιότητα ζωής των δημοτών και των επισκεπτών του.

6. Λύσεις υπάρχουν. Άμεσα υλοποιήσιμες και απολύτως αποδεκτές, ώστε να υπάρξει κατ’ αρχάς σημαντική βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί, μέχρι του τέλους της μελέτης και της σταδιακής εφαρμογής της για το κυκλοφοριακό, χώρους στάθμευσης, μονοδρομήσεις, αντιδρομήσεις, πιθανές προτάσεις πεζοδρομήσεων, αύξησης πλάτους πεζοδρομίων, κ.λ.π.

7. Τέλος, αλγεινή εντύπωση μου προξένησε η «αλλαγή» των πρακτικών και συμπερασμάτων της συνεδρίασης της Επιτροπής Ζωής του Δήμου, μέσα σε μια εβδομάδα. Το αναφέρω ως απολύτως ατυχές συμβάν, ως «πείραγμα» και «παρέμβαση» των απόψεων και του προβληματισμού που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση. Εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, αναφορές που κυριάρχησαν. Επίδειξη κυριαρχίας όταν ερχόμαστε στο «δια ταύτα». Δεν επιθυμώ να δώσω μεγαλύτερη έκταση, γιατί είτε με το πρώτο πρακτικό της Επιτροπής που μου κοινοποιήθηκε, είτε με το δεύτερο (την «ορθή επανάληψη»), τα προβλήματα παραμένουν ακριβώς τα ίδια και αναζητούν επειγόντως την αντιμετώπισή τους.

Ως δημοτικός σύμβουλος, θεωρώντας ότι συμβάλλω θετικά στην κατεύθυνση βελτίωσης της λειτουργίας της πόλης και της ισορροπίας ποιότητας ζωής και οικονομίας των κατοίκων της, θα ζητήσω το θέμα να έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και λήψη αποφάσεων που θα αφορούν μέτρα αναγκαία, επείγοντα και άμεσα υλοποιήσιμα.

Έτσι εκτιμώ ότι προκύπτει η βελτίωση των συνθηκών ποιότητας ζωής, σωματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης.

Έτσι εκτιμώ ότι η οικονομία του τόπου θεμελιώνεται σε στέρεες βάσεις και δεν έχει ανάγκη από προστάτες που υποδεικνύουν σε αδύναμες πολιτικές ηγεσίες τι να κάνουν, προφανώς για να προστατέψουν τα δικά τους συμφέροντα, έστω και αν καταπατούν τα αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών και ποδηγετούν την εξέλιξη της πόλης.

Τα τελευταία τα λέω, γιατί εσχάτως δόθηκαν πολλές αφορμές. Γιατί εν τέλει αυτό θεωρώ ότι είναι το ιερό καθήκον των δημοσίων προσώπων που επελέγησαν από το Λαό να εκπροσωπούν τα συμφέροντά του χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.

Κέρκυρα 7/9/2022

Μπούκας Χρυσόστομος

Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Κερκυραίων
Περιοχή συνημμένων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *