ΑΝΑΣΑ: Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας : Ούτε τα έτοιμα δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν σωστά.

«Ξέχασαν» να αναφέρουν τους δημιουργούς και χρηματοδότες του.Και καθυστέρησαν τρία χρόνια και ανέτοιμοι παρουσιάζονται.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας επιτέλους ξεκίνησε και άνοιξε τα φτερά του για ένα ποιοτικό πολιτισμικό μέλλον στην Πόλη της Κέρκυρας.

Με λύπη μας παρατηρήσαμε ότι η δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του περιεχομένου του Διεθνούς Φεστιβάλ δεν έκανε ουδεμία αναφορά σε αυτούς που εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και χρηματοδότησαν το Φεστιβάλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι επίτευγμα της δικής της δημαρχιακής θητείας και της αντίστοιχης κυβερνητικής, γεγονός που ενίσχυσε η παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης της ΝΔ.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να ενημερώσουμε γι’ αυτήν τον κερκυραϊκό λαό.

Το πράσινο φως δίνεται με την 4η απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π Ιονίων Νήσων 2024-2020, την 20/9/2016, απόφαση στην οποία εγκρίνεται η προώθηση της δράσης «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της Πόλης της Κέρκυρας».
Ακολουθεί την 9/11/2016 η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου «Μελέτη/επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής ΟΧΕ για την Πόλη της Κέρκυρας» με προϋπολογισμό 68.448 ευρώ από τον περιφερειάρχη της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ.
Μεσολαβεί διαδικασία διαβούλευσης με την καθοδήγηση του δήμου Κέρκυρας και την 1/6/2018 ο περιφερειάρχης ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ εγκρίνει με απόφασή του την Στρατηγική ΟΧΕ δήμου Κέρκυρας με τίτλο « Ολοκληρωμένο Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης για την ανάδειξη της Πόλης της Κέρκυρας ως Διεθνώς αναγνωρίσιμου Πολύ-θεματικού, Πολύ-προϊοντικού και δημιουργικού Πολιτιστικού Προορισμού» με προϋπολογισμό 71.000.000 ευρώ από τα οποία τα 27.700.000 θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ της ΠΙΝ.
Την 7/6/2018 ο δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος παρουσιάζει σε συνέντευξη τύπου την επιτυχημένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής και την έγκριση της ΟΧΕ για την Πόλη, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η δράση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας.
· Την 18/12/2018 ο περιφερειάρχης της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ εντάσσει με απόφασή του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 την δράση «Ανάπτυξη Διεθνούς Εμβέλειας Πόλης Κέρκυρας» (Γιορτές Πόλης) με προϋπολογισμό 1.125.000 ευρώ. Η δράση περιλάμβανε την χρηματοδότηση σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων για τρείς ετήσιους κύκλους 2019, 2020 και 2021, την ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας και την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού

Αυτά παρέλειψε η δήμαρχος, διαπράττοντας σοβαρό ηθικό ατόπημα με την προσπάθεια οικειοποίησης της δουλειάς άλλων.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η τρίχρονη καθυστέρηση (2019-2022) στην υλοποίηση του Φεστιβάλ οδήγησε στην απώλεια του ενός ετήσιου κύκλου αφού οι χρηματοδοτημένες εκδηλώσεις θα καλύψουν πλέον μόνο δύο κύκλους, ήτοι το 2022 και το 2023. Το γεγονός αυτό σημαίνει και απώλεια πόρων από το ΕΣΠΑ αφού η συνολική δαπάνη μειώθηκε κατά 416.089,55 ευρώ (από 1.250.000 σε 833.910,45 ευρώ). Η ευθύνη της καθυστέρησης και των απωλειών βαρύνει εξ ίσου την περιφερειακή και την δημοτική αρχή, ως εντολοδόχους-χρηματοδότες και δικαιούχους-ωφελούμενους αντίστοιχα.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο γεγονός ότι η υλοποίηση των δράσεων ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό ο δήμος θα βρεθεί χωρίς καμία τεχνογνωσία όταν, μετά το 2023, θα σταματήσει η χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Η προχειρότητα και η έλλειψη στοιχειώδους υποδομής στις πρώτες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ δεν είναι ανεκτή και δικαιολογεί την δυσφορία που εκφράζουν οι συμπολίτες μας.

Η προμήθεια του εξοπλισμού ύψους 119.000 ευρώ, πότε θα υλοποιηθεί;

Συγχαίρουμε τον Δ. Γραμμένο για την ανάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού δ/ντή του Φεστιβάλ και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του για την προώθηση και εδραίωση της πρωτοποριακής αυτής δράσης.

Ευχόμαστε τέλος η δημοτική αρχή να είναι σε θέση, για το καλό της Κέρκυρας, να αξιοποιήσει και να απορροφήσει και άλλους πόρους από το ποσόν των 71.000.000 ευρώ που προβλέπει η έγκριση της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ για την ΟΧΕ της Κέρκυρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *