«Η Ευρώπη στην περιοχή μου: Geo-Festival-Δράσεις και εκδηλώσεις γνωρι-μίας με το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης» Κεφαλονιά & Ιθάκη 15 -18 Σεπτεμβρίου 2022

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνια «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2022».
Πρόκειται για το έργο «Καταγραφή και παρουσίαση των Γεωτόπων και Γεωδιαδρο-μών του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς – Ιθάκης με σκοπό την ένταξή του στα Γεωπάρκα της UNESCO» το οποίο είχε ως ευτυχή κατάληξη την ένταξη του Γεωπάρκου στα Πα-γκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO τον Μάρτιο 2022.
Το έργο υλοποιείται από τον Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ως καθολικός διάδοχος του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου που ξεκίνησε το έργο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014-2020» με προϋπολογισμό 356.000€.
Σημειώνεται ότι η αναγνώριση από την UNESCO του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης καταδεικνύει τον πλούτο της γεωλογικής κληρονομιάς των δύο νησιών καθώς και την ιδιαίτερη αξία που έχει η γεωλογική, φυσική και πολιτισμική κληρονομιά του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες και δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της προβολής και της ορθολογικής διαχείρισης του Γεωπάρκου. H φύση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, τα τοπία και τα Γεωλογικά μνημεία, τεκμήρια της γεωϊστορικής εξέλιξης των δύο νησιών μέσα από τις δράσεις ερμηνείας, ανάδειξης και προβολής που υλοποιεί ο Ο.ΦΥ.Π.Ε.Κ.Α. κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών για γοητευτικές αποδράσεις εξερεύνησης, τέρψης και αναψυχής.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ιόνια Νησιά» διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων γνωριμίας με το έργο και το Γεωπάρκο από 15-18 Σεπτεμβρίου 2022 με τον γενικό τίτλο GEO-FESTIVAL.

Πιο συγκεκριμένα, το ΓΕΩ-ΦΕΣΤΙΒΑΛ περιλαμβάνει:
Εσπερίδα Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, 19:00 | Ανωγή Ιθάκης
«Από την Γη στον Ουρανό: Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης & Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού Αίνου».
Ομιλίες & αστροπαρατήρηση.

Παρουσίαση Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, 19:00 | ΚΠΕ Κουτάβου & Αίνος
«Αίνος, Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού», Γεώργιος Δρακάτος, Πρόεδρος Συντονιστικού Οργάνου Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης.
«Για καθαρό ουρανό», Αντώνης Δρίβας, Αντιπρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων».
Δωρεάν μετάβαση με λεωφορεία στον Αίνο για αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία.

Ξενάγηση Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, 10:00 π.μ. | Σπήλαια Σάμης
Ελεύθερη είσοδος και ξενάγηση στη Μελισσάνη και στη Δρογκαράτη και στον Γεώτοπο της Λίμνης Καραβομύλου.
Δωρεάν μετάβαση με λεωφορεία. Αναχώρηση από το στάδιο «Αντώνης Τρίτσης» στις 10:00 π.μ.

Συναυλία Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, 21:00 | Πλατεία Ληξουρίου
Παίζουν οι «Μάκης Πετράτος & Μαύρες Γάτες» και «Sonus Replica».
Είσοδος ελεύθερη

Αγώνας Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. 18:30 | Πλατεία Αργοστολίου
Αγώνας δρόμου 5 km και Κids’ Αthletics.
Εγγραφές 18:30, Έναρξη αγώνα 19:00
Σε συνεργασία με την Γυμναστική Εταιρεία Κεφαλληνίας

Δηλώσεις συμμετοχής στην Αστροπαρατήρηση στον Αίνο (Παρασκευή 16/9) και στην Ξενάγηση στα σπήλαια Σάμης (Σάββατο 17/9) στο τηλέφωνο: 2671029258.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με τη συνεργασία της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., της Γυμναστικής Εταιρείας Κεφαλονιάς και με την πολύτιμη συνδρομή της Π.Ε. Κεφαλονιάς& Ιθάκης και των Δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *