Επίσκεψη του Υφ. Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη: «H Κέρκυρα χρειάζεται master plan διαχείρισης του πλούσιου πολιτιστικού της αποθέματος»

Η αναπτυξιακή διάσταση διαχείρισης του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Κέρκυρας ήταν το ουσιαστικό αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο υπό τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη ο οποίος βρίσκεται στο νησί μας ενόψει της παρουσίασης και έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας. Στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, παρέστη ο Βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας και συμμετείχαν εκπρόσωποι ιστορικών πολιτιστικών σωματείων και φορέων του τόπου μας.
Η Δήμαρχος καλωσόρισε τον Υφυπουργό στο νησί μας και τον ευχαρίστησε θερμά για την στενή και αγαστή συνεργασία την οποία έχουν επ’ ωφελεία του τόπου. Παράλληλα, αναφέρθηκε συνολικά στα θέματα που απασχολούν την Κέρκυρα στον πολιτιστικό τομέα αν και όπως και η ίδια επεσήμανε πολλά εξ αυτών δεν αφορούν το χαρτοφυλάκιο του κ. Γιατρομανωλάκη. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι με ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον θα βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων τα οποία του τέθηκαν. Ειδικότερα, η Δήμαρχος αναφέρθηκε στον πολιτιστικό και πολιτισμικό πλούτο της Κέρκυρας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν αποτελεί ένα στατικό στοιχείο αλλά, αντιθέτως, η παραγωγή πολιτισμού είναι ζώσα πραγματικότητα στην καθημερινότητα των Κερκυραίων. Συγχρόνως, αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε επίπεδο πολιτιστικών υποδομών καθώς και στην ανάγκη επιτάχυνσης γραφειοκρατικών διαδικασιών για την επίλυση προβλημάτων όπως η κατασκευή του Φοίνικα αλλά και η διάσωση των δύο Φρουρίων.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών σωματείων και φορέων αναφέρθηκαν σε οικονομικά κυρίως ζητήματα τα οποία είναι αλληλένδετα με την παροχή σημαντικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Παράλληλα, ο κάθε φορέας-σωματείο ενημέρωσαν τον κ. Υφυπουργό για το αντικείμενο λειτουργίας του καθώς και για τα σχέδια δράσης που έχουν καταρτίσει για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ν. Γιατρομανωλάκης: Χρειάζεται συντονισμός, συνέργεια, εξωστρέφεια

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε με θερμά λόγια σε ό,τι αφορά την πλούσια και ολοζώντανη πολιτιστική δημιουργία στο νησί και εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Φιλαρμονικές, οι Χορωδίες και φορείς και σωματεία σχετιζόμενα με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Συντονισμός, συνέργεια και εξωστρέφεια είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο τόνισε ο κ. Γιατρομανωλάκης θα πρέπει να εργαστεί η Κέρκυρα με τη βοήθεια του Υπουργείου ώστε να αποκτήσει μια σαφή πολιτιστική ταυτότητα. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης της Κέρκυρας σε πιλοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να προωθηθεί αυτός ο στόχος. Ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε επίσης σε θέματα επιχορηγήσεων αλλά και στις δυνατότητες βοήθειας των πολιτιστικών φορέων σε επίπεδο συμπληρωματικών δεξιοτήτων που σχετίζονται όχι με αυτό καθαυτό το αντικείμενο λειτουργίας τους αλλά με την εξωστρεφή προβολή του πολιτιστικού προϊόντος το οποίο παράγουν. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε σειρά ενεργειών και δράσεων του Υφυπουργείου για τη στήριξη και ανάδειξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Τέλος, ευχαρίστησε όλους για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση, για την ουσιαστική και θετική τους συμμετοχή στη σύσκεψη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν δυνατότητες και ευκαιρίες για στενότερη επικοινωνία και συνεργασία με το σύνολο των πολιτιστικών φορέων του τόπου μας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, της Δημοτικής Πινακοθήκης, της Πινακοθήκης Κέρκυρας, Πρόεδροι και μέλη της Παλαιάς Φιλαρμονικής και της Φιλαρμονικής Μάντζαρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας, οι διευθύντριες του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, της Εφορίας Αρχαιοτήτων, της Πινακοθήκης Κορακιάνας και του Μουσείου Καποδίστρια καθώς και ο πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Επισκέψεις σε Μουσείο, Αναγνωστική, Πινακοθήκη και εργαστήρια χειροτεχνίας

Ο Υφυπουργός, μετά το τέλος της σύσκεψης, συνοδευόμενος από τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας πραγματοποίησε επισκέψεις στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στη Δημοτική Πινακοθήκη και στην Αναγνωστική Εταιρεία. Εκεί ξεναγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε εκτενώς για τη λειτουργία και τη δραστηριότητά τους. Επίσης, επισκέφθηκε χώρους στους οποίους νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τη δημιουργική χειροτεχνία στο νησί μας και ειδικότερα μετέβη στο Corfoot, και στο εργαστήρι κεραμικής της Μυρτώ Ζυρίνη.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιατρομανωλάκης, το απόγευμα πραγματοποιεί ομιλία στο Επιμελητήριο Κέρκυρας με θέμα «Χειροτεχνική και πολιτιστική επιχειρηματικότητα, δυνατότητες και προοπτικές».

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *