Επίσκεψη Αλ.Αυλωνίτη στα Χλοματιανά για τις αυθαίρετες εργασίες που εκτελούνται στο ναό της Παναγίας Κασσωπίτρας
Τα Χλοματιανά επισκέφθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, μετά από πρόσκληση των κατοίκων και τη διαπίστωση ότι έχει προκληθεί αναστάτωση και διχασμός στην τοπική κοινωνία. Αιτία οι αυθαίρετες εργασίες που εκτελούνται στο ναό της Παναγίας Κασσωπίτρας, ο οποίος κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα περίπου και εμπεριέχει εικόνες και τοιχογραφίες ιστορικής, θρησκευτικής αλλά και συναισθηματικής αξίας.
Διαπιστώθηκε ότι στο ναό, στο εξωτερικό και εσωτερικό αυτού, πραγματοποιούνται μεγάλης έκτασης εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης, χωρίς μελέτες, χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και χωρίς επίβλεψη ειδικού συντηρητή. Το αυθαίρετο των εργασιών πιστοποιεί και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, η οποία στην έκθεση αυτοψίας της περιγράφει πληθώρα παραβάσεων με κυριότερες τις καθαιρέσεις κονιαμάτων σε όλο το ναό, την σφυρηλάτηση του τοιχογραφικού διάκοσμου χωρίς στερέωση, παρεμβάσεις στο Ιερό και το τέμπλο, συντήρηση εικόνων χωρίς ειδικό συντηρητή και οικοδομικές εργασίες που άλλαξαν άρδην το ναό.
Κατόπιν αυτών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων εξέδωσε τρεις φορές σήμα διακοπής εργασιών με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, ενώ υπάρχει έγγραφη καταγγελία, την οποία υπογράφουν 66 κάτοικοι των Χλοματιανών, προς την Ι. Μητρόπολη Κέρκυρας.
Επειδή η διαφύλαξη των ιστορικών μνημείων και κειμηλίων του τόπου μας είναι υπόθεση που ενδιαφέρει όλους μας, επειδή η συνοχή της τοπικής κοινωνίας είναι σημαντική και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, απαιτείται άμεση παρέμβαση των αρμοδίων εμπλεκομένων υπηρεσιών (Πολεοδομία, Μητρόπολη, Εφορεία Αρχαιοτήτων) για να επανέλθει η ηρεμία στους κατοίκους του χωριού.
Επιπλέον, χωρίς καμία διάθεση να υπεισέλθουμε στα εκκλησιαστικά πράγματα, χρειάζεται η Μητρόπολη να λάβει μέτρα και να λειτουργήσει κατευναστικά, προστατεύοντας την κοινωνική ειρήνη, η οποία έχει διαρραγεί ανησυχητικά. Άλλωστε, το γεγονός της ανάμιξης του βουλευτή στο όλο θέμα, αποδεικνύει την οξύτατη διχαστική πραγματικότητα, που διαπιστώθηκε και από την συνάντηση με τους κατοίκους του χωριού.