Κορωνοϊός: Χωρίς self test η επιστροφή στα θρανία. Υπό συζήτηση η υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς

Χωρίς self test, αλλά με μάσκα αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θα εστιάσει στη χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς εντός των σχολικών αιθουσών.

Τα πρώτα μηνύματα που στέλνουν ειδικοί επιστήμονες και υγειονομικές αρχές είναι ότι οι υποχρεωτικοί για την παρακολούθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας τακτικοί έλεγχοι με self tests –εκτός απροόπτου– δεν θα επιστρέψουν εφέτος. Στον αντίποδα, εκτιμάται ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει, με πολλούς να τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας τουλάχιστον στους εσωτερικούς χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, «η μάσκα είναι ένα μέτρο αποτελεσματικό, χωρίς κόστος, και τα παιδιά έχουν συνηθίσει να τη χρησιμοποιούν». Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα έχει αποτέλεσμα και έναντι της διάδοσης του ιού της γρίπης, ο οποίος με βάση τα δεδομένα από το Νότιο Ημισφαίριο αναμένεται εφέτος να έχει έντονη «παρουσία». Σε περίπτωση που επιλεγεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και όχι απλώς η σύσταση για χρήση μάσκας, τότε αυτή θα μπορούσε να ισχύσει από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της COVID-19 του ΕΟΔΥ, η επιδημία στη χώρα υποχωρεί με σχετικά γρήγορους ρυθμούς.

Ο κ. Παρασκευής επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία, η διάδοση του κορωνοϊού εντός του σχολικού περιβάλλοντος συνήθως παρατηρείται από τον Οκτώβριο και μετά. Επιπλέον, μόλις τώρα η χώρα «βγαίνει» από το κύμα των παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλοί νόσησαν και άρα διατηρούν ακόμα υψηλά επίπεδα ανοσίας έναντι της COVID-19.
Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της COVID-19 που εξέδωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, η επιδημία της νόσου στη χώρα υποχωρεί με σχετικά γρήγορους ρυθμούς. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 73.710 κρούσματα της νόσου (ήτοι 10.530 ημερησίως κατά μέσον όρο), έναντι 100.421 κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Το 21% των περιστατικών ήταν επαναλοιμώξεις. Επιπλέον, περίπου το 18% των κρουσμάτων αφορούσαν άτομα έως 19 ετών. Η επιδημία φαίνεται να υποχωρεί σχεδόν σε όλες της περιφερειακές ενότητες της χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Αρτα, Θάσος, Ιθάκη, Ικαρία, Λευκάδα, Τήνος).

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 258 θανάτους ασθενών COVID-19 για την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 27% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 32.028 θάνατοι ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Κατά μέσον όρο, την περασμένη εβδομάδα γίνονταν ημερησίως 279 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 και 296 λάμβαναν εξιτήριο λόγω ίασης, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν την Κυριακή, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, 118 ασθενείς – την Κυριακή 7 Αυγούστου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν 120.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *