Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Έχει αντιληφθεί κανείς, πόσο κακό έχει κάνει αυτή η φωτογραφία που δείχνει τα σκουπίδια στο Ναυάγιο;»

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτης στο Ραδιόφωνο «Στίγμα» της Ζακύνθου σχετικά με την κατάσταση που δυσφημεί την παγκοσμίου ενδιαφέροντος τουριστική περιοχή του Ναυαγίου

• Έλεγαν στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το «Ναυάγιο», ότι είχαν σχεδιάσει τα πάντα, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, ότι θα είχαν έτοιμες μελέτες, για μεγάλα και βαρύγδουπα έργα, και τελικά, έξι μήνες μετά τη σύσταση της Επιτροπής δεν έχει γίνει τίποτα. Μίλαγαν με βερμπαλισμό και τελικά κοροϊδεύουν τον κόσμο.
• Ακόμα και ο τίτλος αυτής της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου, ως βαρύγδουπος και μόνο ακούγεται. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες που έχει η επιτροπή αυτή , είναι εκτός της διαμόρφωσης ασφαλών διόδων πρόσβασης, η προστασία της από τις κατολισθήσεις κλπ και η προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά ο καθαρισμός της περιοχής. Δεν θα μπορούσε αυτή η επιτροπή να είχε συνάψει έστω μια προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο για να μαζεύονται τα σκουπίδια; Ακόμα και αν ο Δήμος δεν ανταποκρινόταν, θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία με μια εταιρεία που θα καθάριζε την παραλία. Έχουν διαθέσιμα 2,7 εκατομμύρια ευρώ και δεν μπορούν να βρουν έναν άνθρωπο να καθαρίζει την παραλία; Δεν είναι γελοίο και αντιφατικό; Δεν είναι κωμικοτραγική όλη αυτή η ιστορία;
• Έχει αντιληφθεί κανείς, πόσο κακό έχει κάνει αυτή η φωτογραφία που δείχνει τα σκουπίδια στο Ναυάγιο; Μιλάμε για μια παραλία παγκόσμιου ενδιαφέροντος η οποία θα πρέπει να είναι πάντα πεντακάθαρη. Ακόμα και οι φύλακες που έχει βάλει εκεί η επιτροπή, θα μπορούσαν να φροντίσουν και να ενημερώσουν για αυτό.
• Το θέμα είναι σοβαρό και παράλληλα αναντίστοιχο με τον σχεδιασμό που έχουμε ακούσει στη Βουλή και για το ρόλο της γνωστής Επιτροπής Διαχείρισης.
• Οι παραλίες δεν ανήκουν στη διαχείριση των δήμων. Δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωμένος ο Δήμος Ζακύνθου να καθαρίζει την παραλία του «ναυαγίου» . Αυτό θα συνέβαινε αν του είχε παραχωρηθεί η εκμετάλλευση της παραλίας αυτής από την Κτηματική Υπηρεσία. Ειδικά στην περίπτωση του Ναυαγίου ανατέθηκε η όλη ευθύνη στην Επιτροπή Πρότυπου Προορισμού και η οποία θα έπρεπε να μεριμνά για τον καθαρισμό της παραλίας.
• Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας, αλλά και ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης, θεωρούν ότι έκαναν τα πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά κατά τη γνώμη μου, ο κ. Ακτύπης θα έπρεπε να σιωπά, όταν έχουμε ακόμα σε εκκρεμότητα την αστική και ποινική διαδικασία της υπόθεσης της αγοραπωλησίας στα ορεινά. Θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στα ορεινά της Ζακύνθου.
• Πολύ καλά κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση και παρεμβαίνει εκεί που η Τοπική Αυτοδιοίκηση αδρανεί, αρκεί όμως να το κάνει νόμιμα και με πλήρη διαφάνεια σε ότι αφορά τη διαχείριση δημοσίου χρήματος. Η εθνική μας νομοθεσία πράγματι προβλέπει σε κατεπείγουσα ανάγκη, το δημόσιο, ή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να προβαίνουν σε απευθείας αναθέσεις, με ταχύτατες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα στη περίπτωση της διάσωσης του πλοίου «Παναγιώτης» για την οποία κατανοώ ότι είναι ζήτημα κατεπείγον. Όμως όλα τα υπόλοιπα που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν στο Ναυάγιο, γιατί χαρακτηρίζονται ως κατεπείγοντα; Προς τι όλη αυτή η σπουδή; Γιατί δεν μας δίνει η επιτροπή τα πρακτικά των συνεδριάσεών της, τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και το κόστος ανά έργο; Γιατί εξαιρείται η επιτροπή από την υποχρέωση που έχει συνολικά το κράτος και τα ΝΠΔΔ να αναρτούν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλες τις αποφάσεις τους; Είναι σκάνδαλο αυτή η επιτροπή να μπορεί κατά παρέκκλιση της εθνικής νομοθεσίας να δαπανά 2,7 εκατομμύρια ευρώ με όποιον τρόπο της γουστάρει».
• Πρέπει να ενεργοποιηθεί η θεσμική θωράκιση της Ζακύνθου για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα ορεινά του Ναυάγιο, αλλά και όσον αφορά στον τρόπο που θα δαπανηθούν τα 2,7 εκ με τη μορφή του κατεπείγοντος. Η κυβέρνηση επέβαλε με το νόμο που ψήφισε το δικαίωμα στην Επιτροπή κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης νομοθεσίας, να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή για έργα συντήρησης, εκμετάλλευσης, προβολής κ.λπ. του «Ναυαγίου». Να προστατέψουμε ….. χθες…. το πλοίο «Παναγιώτης» από την κατάρρευση και διάλυση, ωστόσο όμως το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ ή το 80% αυτού του ποσού, όπως λέγεται που θα δαπανηθεί για την προστασία του «Ναυαγίου» είναι τεράστιο σε σχέση με τις εργασίες επισκευής του που ανακοινώθηκαν. Τουλάχιστον έτσι εγώ εκτιμώ εντελώς πρόχειρα.

• Καταθέσαμε από τον Ιούλιο στον Υπουργό Τουρισμού με την Κατερίνα Νοτοπούλου αίτημα χορήγησης του συνόλου των αποφάσεων της Επιτροπής, των μελετών της, του ύψους των δαπανών που σχεδιάζει για κάθε επιμέρους έργο. Αν έχει πολιτική ευθιξία ο κ. Κικίλιας και η Επιτροπή πρέπει να μας απαντήσουν. Δυο Έλληνες Βουλευτές ζητούν την απόλυτη διαφάνεια, όταν μάλιστα λίγο πιο πάνω από Τα Ναυάγιο στα Ορεινά διακυβεύεται ιδιοκτησιακά το 15% της συνολικού εμβαδού της επιφανείας της Ζακύνθου.

• Καταθέτω την αγωνία μου ως απλός πολίτης αυτού του τόπου. Θα καταθέσουμε Επίκαιρη Ερώτηση αν δεν λάβουμε τις απαντήσεις για να πληροφορούν οι Ζακυνθινοί. Έπρεπε να υφίσταται η υποχρέωση της Επιτροπής να αναρτά τις αποφάσεις της στη «Διαύγεια», γιατί εξαιρείται από την υποχρέωση αυτή, η Επιτροπή; Αναμένουμε τις απαντήσεις από τον Υπουργό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *