Αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει να πραγματοποιούνται για το ιστορικό γεγονός του 1716. Η βαρκαρόλα είναι κάτι άλλο…

Έχω αναφερθεί πολλές φορές πως ένα τυχαίο γεγονός στο μακρινό 2001 όταν είχα παρακολουθήσει στην Ιταλία την Ιουδήθ την θριαμβεύουσα αποτέλεσε την αφορμή για να μάθω το ιστορικό γεγονός πανευρωπαϊκής εμβέλειας της πολιορκία του 1716 της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς. Μέχρι τότε περιοριζόταν οι γνώσεις μου στη Λιτανεία του Αυγούστου στις 11 Αυγούστου και στη Βαρκαρόλα παντελώς άσχετη με το ιστορικό γεγονός και κιτς για τη αισθητική μου.

Από το 2003 και μετά, έχω αρθρογραφήσει άπειρες φορές, για το πώς μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το ιστορικό γεγονός και να μην μείνουμε μόνο στην Λιτάνευση του Ιερού σκηνώματος του Αγίου στις 11 Αυγούστου, που βεβαίως σχετίζεται με την πίστη μας και δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.  Έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς όμως να τύχουν αποδοχής. Φοβάμαι ότι κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν τη διάσταση αυτού του ιστορικού γεγονότος στο οποίο τότε συμμάχησαν για να αποτραπούν οι Οθωμανοί, Ενετοί (Ιταλοί), Έλληνες, Μαλτέζοι, Βέλγοι, Γερμανοί, Σλοβάκοι, Πορτογάλοι, Γάλλοι και πολλοί άλλοι τους οποίους αναφέρει στο βιβλίο του, το Ασέδιο των Κορυφών, ο αείμνηστος Γεώργιος Αθανάσαινας. Θα πρέπει βεβαίως να τονίσω ότι η ανάδειξη αυτού του ιστορικού γεγονότος, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης με άλλους πολιτισμούς και άλλους λαούς. Το αντίθετο μάλιστα, γιατί η ιστορία πρέπει να διδάσκει και γιατί μέσα από την διαφορετικότητα και τις διαφορετικές θρησκευτικές, πολιτισμικές και πολιτιστικές αντιλήψεις, πρέπει να βρίσκεται η κοινή συνισταμένη.

Τώρα τι πρέπει να κάνουμε και μπορούμε να κάνουμε πολλά. Η άποψη μου, εδράζεται στην πεποίθηση και αρχική μου αντίληψη,  ότι αυτό το ιστορικό γεγονός, με τις πολιτιστικές και ιστορικές παραμέτρους, θα πρέπει να αναδειχθεί σε όλες του τις διαστάσεις και να αποτελέσει, (δεν μου αρέσει  όρος, αλλά θα τον χρησιμοποιήσω) την ατραξιόν του καλοκαιριού. Ή όπως θα έλεγε ένας φίλος μου, να κάνουμε ένα ακόμα «Πάσχα» μέσα στο καλοκαίρι. Υπό την έννοια, της ελκυστικότητας του προϊόντος, αλλά και του παραδείγματος του Πάσχα, το οποίο στηρίζεται στον εθελοντισμό και δεν απαιτούνται πολλά χρήματα. Όντως μέσα από συνέργειες, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Και εδώ στη Κέρκυρα είμαστε τυχεροί γιατί διαθέτουμε και τους ανθρώπους και τις δυνάμεις αυτές που στον τομέα του πολιτισμού μπορούν να κάνουν θαύματα.

Προτείνω ένα τριήμερο, θεματικό, σε συνεργασία με τα πολιτιστικά σωματεία του τόπου μας, με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά και με άλλους εθελοντές και εθελοντικές ομάδες, δεν τις αναφέρω για να μην αδικήσω κάποιους, Πρόσκοποι και Οδηγοί, είμαι σίγουρος ότι πάντα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν.

Ένα τριήμερο θεματικό, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, με επιστημονικά συνέδρια και με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις φυσικά.

Ένα τριήμερο,  που η πόλη θα ζει μια «άλλη εποχή», αφού υπάρχουν ομάδες από το εξωτερικό,  οι οποίες θα ερχόταν να συμμετάσχουν, μέσω των πρεσβειών τους, σε ένα τέτοιο event. Να θυμίσω ότι στο Βέλγιο γίνεται η αναπαράσταση της μάχης του Βατερλό και εδώ έχει ειπωθεί από τον αείμνηστο φίλο μου τον Μάρκο Β., ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και όντως μπορεί να γίνει υπό την μπαγκέτα ενός σκηνοθέτη.  Θα μπορούσαν όμως αυτό το τριήμερο να γυρίζουν, να περιφέρονται στην πόλη, πολλοί εθελοντές με στολές εποχής.

Θα μπορούσε όχι μόνο να «ανεβαίνει» η Ιουδήθ η Θριαμβεύουσα, αλλά όσον αφορά το πολιτιστικό και μουσικό κομμάτι των εκδηλώσεων, θα μπορούσε να γίνει ένα διεθνές θεματικό φεστιβάλ, με μουσική εμπνευσμένη από ιστορικά γεγονότα. Χίλια δυο πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν. Και μην μου πείτε, που και πως; Υπάρχουν χώροι, τους οποίους μπορούμε να διαμορφώσουμε και σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν και οι άνθρωποι και οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Προσωπικά θα ήθελα εκδηλώσεις στον φυσικό χώρο των γεγονότων στο Νέο Φρούριο και ακόμα, να ανεβαίνει η Ιουδήθ η Θριαμβεύουσα στα «Σπαρτά». Στο Νέο Φρούριο, εκεί που πιτσιρικάδες, αφού σκαρφαλώναμε στα τείχη, πηγαίναμε και παίζαμε μπάλα. Έχουν περάσει 40 τόσα χρόνια και ακόμα θυμάμαι τον ήχο από την μπάλα όταν έπεφτε κάτω. Θεωρώ ότι είναι ένας ιδανικός χώρος, μικρός ενδεχομένως, αλλά ιδανικός για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αν μας αφήσει η αρχαιολογική υπηρεσία βέβαια. Το 2007 το προσπαθήσαμε με τον τότε σύμβουλος του Δημάρχου Σωτήρη Μικάλεφ τον Πάνο Θεοδωρίδη, αλλά συν τοις άλλοις υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα, όπως ο δρόμος της λαϊκής αγοράς, οπότε θα πρέπει να απαγορευθεί η κυκλοφορία για ένα δίωρο, αλλά το σημαντικότερο ότι είναι στην ευθεία του διαδρόμου προσγείωσης των αεροπλάνων για το ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.

Υπάρχουν βέβαια πολλές προτάσεις, οι οποίες θα συνέβαλαν στην ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του ιστορικού γεγονότος και στη σύνδεση του, τόσο με την τοπική μας βιοτεχνία, όσο και με τον τουρισμό. Όπως επίσης και στην αξιοποίηση του «ξεχασμένου» Νέου Φρουρίου. Μια πρόταση που είχα κάνει παλαιότερα, είχε υιοθετηθεί από το τότε Δ.Σ του AOCTA, στου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας, το οποίο είχε προτρέψει την τότε Δημοτική αρχή να την υλοποιήσει.

Είναι πεποίθηση μου ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε στην ανάδειξη και αξιοποίηση τέτοιων ιστορικών γεγονότων, τα οποία, όχι μόνο θα συμβάλουν στην προσέλκυση, ενός άλλου επιπέδου επισκεπτών, αλλά θα συμβάλλουν καταλυτικά, στη διαμόρφωση μιας νέας τουριστικής ταυτότητας και ενός νέου πολιτιστικού γίγνεσθαι. Επίσης θα συμβάλουν με αποφασιστικό τρόπο, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών για τους νέους μας που ασχολούνται με τον πολιτισμό και έχουν σπουδάσει συναφή επιστημονικά αντικείμενα, καθώς επίσης θα τονώσουν την τοπική βιοτεχνία.

Δεν είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά μπορεί να τα κάνει ο Δήμος μόνος του ή θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας άλλος Οργανισμός. Αλλά αυτό είναι ένα διαδικαστικό θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό έχω προτείνει:

1)            Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσουν υπό την σκέπη τους αυτές τις εκδηλώσεις, αφού ήταν από τις πρώτες (είχε προηγηθεί η ναυμαχία του Λεπάντο)  κοινές αμυντική ενέργειες των Ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής.

2)            Κάθε χρόνο να πραγματοποιούνται τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις:

Α) Στις 9 Αυγούστου να πραγματοποιείται παρέλαση με την συμμετοχή των κρατών που έλαβαν μέρος στην πολιορκία της Κέρκυρας, με στολές εποχής. Επίσης στο λιμάνι της Κέρκυρας να ελλιμενίζονται σκάφη εποχής.

Β) Να παρουσιάζονται όλο το τριήμερο μια σειρά από πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις όλων των τεχνών.

Γ) Στις 11 Αυγούστου όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται η καθιερωμένη Λιτάνευση του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου του νησιού

Δ) Και στο τριήμερο να πραγματοποιείται επιστημονικό Συνέδριο υπό την αιγίδα του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια, αλλά και με το ΥΠ.ΕΞ. Θα μπορούσε να γίνει ένα «σχολείο» Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής με την συμμετοχή ΥΠ.ΕΞ. Διπλωματών, αξιωματούχων της Ε.Ε, καθηγητών Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.

Ε) Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναπαράστασης της μάχης ή μια «μάχη» σε μεγάλη σκακιέρα στην Κάτω Πλατεία

ΣΤ) Και βέβαια μια εκδήλωση αντίστοιχη στον όρμο της Γαρίτσας όπως η τελευταία.

Και βεβαίως θα μπορούσαν να γίνουν πολλά, πολλά περισσότερα που θα αναδείκνυαν το πλούσιο ιστορικό απόθεμα του τόπου μας και τις αστείρευτες πολιτιστικές δυνάμεις που διαθέτει.

Υ.Γ

Το άρθρο αυτό είχε δημοσιευθεί πριν πολλά χρόνια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *