Αλλά ο Θεός θέλησε νά σώσει την πόλη..

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εορτάστηκε με κάθε επισημότητα στην Κέρκυρα η νίκη των Χριστιανικών δυνάμεων στην πολιορκία της Κέρκυρας από τις αοθωμανικες δυνάμεις το 1716.
Επικεφαλής των Χριστιανικών δυνάμεων ήταν ο Ιωάννης Ματθαίος κόμης του Σούλενμπουργκ.

Πιο κάτω παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο του Στρατάρχη Ιωάννη Ματθαίου Κόμη του Σούλενμπουργκ.

– Το ίδιο βράδυ πληροφορηθήκαμε την ευχάριστη είδηση ότι ο Πρίγκηπας Ευγένιος ειχε νικήσει τους άπιστους μεταξύ Καρλοβιτς και Πετροβαραντιν και ο Μέγας Βεζίρης ειχε σκοτωθεί κατά τη μάχη.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τα αίτια που οδήγησαν τους Τούρκους στην αρση της πολιορκίας με τόση σπουδή. Ιδού ομως τι μας ανέφεραν οι Χριστιανοί σκλάβοι και άλλοι που είχαν αποδράσει:
1. Ότι ο στόλος μας ενισχυοταν από μέρα σε μέρα και άρχισε να έχει ούριο άνεμο.
2. Ότι η εποχη ήταν ήδη προχωρημένη και οτι κινδυνευαν να χάσουν μεγάλο μέρος του στολου τους σε έναν τόσο στενό κόλπο όσο αυτός.
3. Οτι ο στόλος μας εκτός του ότι πλέον ηταν υπερτερος του δικού τους διέθετε ένα εξασφαλισμενο καταφύγιο στο λιμάνι μας.
4. Και ότι η ευτυχής επιτυχία των αυτοκρατορίκών δυνάμεων στην Ουγγαρία πρέπει να συνέβαλε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη διαταγή του Σουλτάνου στον Σερασκερη να κάνει τις υστατες προσπάθειες κατάληψης της Κέρκυρας και να λύσει την πολιορκία σε περίπτωση που θα υπήρχε αμφιβολία αν θα μπορούσε να κυριεύσει αμέσως την Πόλη.

….και καταλήγει κλείνοντας το ημερολόγιό του.

– Αλλά ο Θεός θέλησε να σώσει την Πόλη και γι αυτόν τον λόγο έσπειρε τον πανικό στους Απίστους τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.-
Ιωάννης Ρεβυθης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *