Ο Αλέξανδρος Παρίσης Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ και Επιτροπή Δημάρχων σε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων πραγματοποίησε συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη. Αντικείμενο της συνάντηση ήταν η προώθηση άμεσων λύσεων σε σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι μας και τα οποία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία τους.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη έλαβαν μέρος από την πλευρά της ΠΕΔ-ΙΝ:
Ο κ. Αλέξανδρος Παρίσης Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ
Η κα Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων,
Ο κ. Γιώργος Μαχειμάρης Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας,
Ο κ. Κωνσταντίνος Λέσσης Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας,
και ο κ. Χαράλαμπος Καλός Δήμαρχος Λευκάδας.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά και επείγοντα προβλήματα που έχουν σήμερα οι Δήμοι και για τα οποία έχει πάρει σχετικές αποφάσεις και το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ και είναι:
Η ίδρυση και λειτουργία αυτόνομων Νομικών Προσώπων (Πρόνοια-Βοήθεια στο Σπίτι, Πολιτισμός- Αθλητισμός, Ύδρευση-Αποχέτευση) από τους νεοσύστατους Δήμους.
Το μεγάλο κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών, η μικρή συμμετοχή ενδιαφερομένων στους διαγωνισμούς και τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται.
Το κόστος λειτουργίας των σχολικών εγκαταστάσεων, οι αυξημένες απαιτήσεις λόγω της πανδημίας και οι δαπάνες που απαιτούνται για τις σχολικές καθαρίστριες.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, τις αυξημένες ανάγκες αλλά και τις επιβαρύνσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και ευθυνών προς την Α’θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, χωρίς την αντίστοιχη στελέχωση των Δήμων και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.
Οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση θεμάτων και διαδικασιών των Δήμων, οι συνεχείς έλεγχοι που επιβαρύνουν και δυσκολεύουν τη λειτουργία τους και οδηγούν σε αναποτελεσματικότητα και επιβράδυνση.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών για την υποστήριξη και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συζητήθηκαν τρόποι και συγκεκριμένα βήματα ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία αυτόνομων Νομικών Προσώπων στους νεοσύστατους Δήμους. Για το θέμα της στελέχωσης των Δήμων αναφέρθηκε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για ενίσχυση των Υπηρεσιών Δόμησης και στη συνέχεια εξετάζεται και προωθείται και η αντιμετώπιση και άλλων αναγκών σε προσωπικό. Έγινε εκτενής συζήτηση για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας καθώς και για θέματα λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Δρομολογείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών περεταίρω ενίσχυση των Δήμων για το θέμα των σχολικών καθαριστριών. Τέλος επισημάνθηκε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απαιτείται να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις υποχρεώσεις των Δήμων για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *