Σε ηλικία 77 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης

Ο επί χρόνια διευθυντής του ΔΟΛ και ένας από τους ισχυρότερους εκδότες της μεταπολίτευσης.

Πήρε τα ηνία του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ) το 2009. Πριν γίνει πρόεδρος, εργαζόταν για τον όμιλο από το 1972 αρχικά ως δημοσιογράφος και έπειτα ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Τα Νέα. Είχε γραφτεί ευρέως άλλωστε ότι ΔΟΛ ασκούσε μια πρωτοφανή επιρροή στον δημόσιο βίο της χώρας που μπορούσε να «ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις».

Από το 1983 η άνοδος του Σταύρου Ψυχάρη είναι αλματώδης. Έγινε το alter ego του Χρήστου Λαμπράκη και ο πιο ισχυρός άνθρωπος του συγκροτήματος ύστερα από αυτόν. Γίνεται συνδαιτυμόνας, συχνός επισκέπτης και συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Σταύρος Ψυχάρης διέβλεψε τη δύναμη που θα αποκτούσε όποιος ελέγχει τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και ο ΔΟΛ συμμετείχε στο επιχειρησιακό σχήμα των μεγαλοεκδοτών (Λαμπράκης, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος) που συνέστησε την εταιρεία «Τηλέτυπος Α.Ε.» και πήρε την άδεια λειτουργίας του «Mega Channel», το οποίο εξέπεμψε τον Νοέμβριο του 1989. Στη συνέχεια θα ενθαρρύνει τον Χρ. Λαμπράκη να επεκταθεί επιχειρηματικά και πέραν των εκδόσεων, όπως π.χ. στην Vodafon, μια συμμετοχή που αργότερα όταν ο ΔΟΛ θα πουλήσει την συμμετοχή του θα αποκομίσει τεράστια υπεραξία η οποία θα αγγίξει τα 10δισ δραχμές.

Ο Χρήστος Λαμπράκης είχε ουσιαστικά ορίσει διάδοχό του από πολύ νωρίς τον Σταύρο Ψυχάρη. Το 2003 έγινε διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, γεγονός που του αναγνώρισε την επιπλέον ισχύ και δυναμική που είχε προσδώσει στο συγκρότημα αλλά και τη μεθοδική προσπάθεια που κατέβαλε για να μπει ο ΔΟΛ στο Χρηματιστήριο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *