Ερώτηση (και) Αλ. Αυλωνίτη για την ουσιαστική στήριξη των αθλητικών σωματείων

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την αναγκαιότητα ουσιαστικής στήριξης των αθλητικών σωματείων, κυρίως μέσω της απλούστευσης των όρων και των προϋποθέσεων για ένταξή τους, στο ηλεκτρονικό μητρώο, προχώρησαν 40 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, με πρωτοβουλία των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Χάρη Μαμουλάκη και Έβρου Νατάσας Γκαρά και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα αθλητικά σωματεία, μεταξύ αυτών, ελλείψεις σε υποδομές, σε επιστημονικό δυναμικό, σε γυμναστές, γιατρούς και κυρίως σε χρηματοδότηση, έρχονται να προστεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που καλούνται να πληρούν για την ένταξή τους στο ηλεκτρονικό μητρώο, οι οποίες δυσκολεύουν έτι περισσότερο τη λειτουργία τους.

Θα πρέπει να απλοποιηθούν τα ζητήματα γραφειοκρατίας, τα δικαιολογητικά εγγραφής, ανανέωσης και πιστοποίησης στο ηλεκτρονικό μητρώο, ώστε μικρά και μεγάλα αθλητικά σωματεία να μπορούν να συγκεντρωθούν απερίσπαστα στο έργο τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

Θέμα: «Αναγκαία η ουσιαστική στήριξη των αθλητικών σωματείων κυρίως μέσω της απλούστευσης των όρων και των προϋποθέσεων για ένταξή τους στο ηλεκτρονικό μητρώο»

Τα αθλητικά σωματεία της χώρας συμβάλλουν τα μέγιστα στην συστηματική και καθημερινή αθλητική δραστηριότητα χιλιάδων νέων, προωθούν έναν υγιή τρόπο ζωής και αποτελούν κοιτίδες αλληλεγγύης, ευγενούς άμιλλας και αγάπης για τον αθλητισμό.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα αθλητικά σωματεία, μεταξύ αυτών, ελλείψεις σε υποδομές, σε επιστημονικό δυναμικό, σε γυμναστές, γιατρούς και κυρίως σε χρηματοδότηση, έρχονται να προστεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που καλούνται να πληρούν για την ένταξη τους στο ηλεκτρονικό μητρώο, τα οποία δυσκολεύουν έτι περισσότερο την λειτουργία τους.

Τα ζητήματα γραφειοκρατίας, τα δικαιολογητικά εγγραφής, ανανέωσης και πιστοποίησης στο ηλεκτρονικό μητρώο, που, σημειωτέον, είναι ίδια τόσο για μια μικρή ομάδα, όσο και για μια μεγάλη, τα έξοδα ένταξης, η απόρριψη των προπονητών του μητρώου της ΕΠΟ και αποφοίτων ΤΕΦΑΑ, αν δεν είναι εγγεγραμμένοι- ακόμη και αν πρόκειται- για μικρές ομάδες, οι οποίες επιτελούν εθελοντικό έργο, η απαγόρευση χρήσης των δημοτικών εγκαταστάσεων για τα σωματεία, που δεν έχουν εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ, είναι η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία.

Η δε παράταση προθεσμίας επιβολής διαγραφής για σωματεία που δεν έχουν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν λύνει το πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα σωματεία είναι ο μικρός αριθμός των σωματείων που εντάχθηκε για το έτος 2022 στην Κρήτη που φτάνει μόλις τα εννέα σωματεία, με την Ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων Ηρακλείου να δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε διοργάνωσή πρωταθλήματος με 9 ομάδες στο μητρώο.

Επειδή τίθεται ανάγκη περαιτέρω στήριξης και διευκόλυνσης των αθλητικών σωματείων της χώρας.

Επειδή τα αθλητικά σωματεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και οφείλει η Κυβέρνηση να τους δώσει την δυνατότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν στους νέους το δικαίωμα στην άθληση.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται να απλουστεύσει και εξορθολογήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένταξη των σωματείων στο ηλεκτρονικό μητρώο;
2. Προτίθεται να αποσυνδέσει την ένταξη στο ηλεκτρονικό μητρώο με την πρόσβαση των αθλητικών σωματείων και μικρών ομάδων στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Δήμων;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *