Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση διαχείρισης των προορισμών κρουαζιέρας ‘Κέρκυρα’ και ‘Ηράκλειο’

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), ο κορυφαίος θεσμικός φορέας για την παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας, εκφράζει την ικανοποίησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης διαχείρισης των προορισμών της Κέρκυρας και του Ηρακλείου. Το έργο, που συγχρηματοδοτήθηκε από την CLIA σε συνεργασία με τις δημοτικές και λιμενικές αρχές των δύο προορισμών, υλοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), εφαρμόζοντας τα Κριτήρια Προορισμών του GSTC. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα βοηθήσει τις δύο πόλεις να προσδιορίσουν τις περιοχές κινδύνου και να χαράξουν ένα σχέδιο δράσης για την βιώσιμη ανάπτυξή τους στο μέλλον.

“Θέλω να συγχαρώ τις πόλεις της Κέρκυρας και του Ηρακλείου για αυτή την πρωτοβουλία και για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης”, δήλωσε η Marie-Caroline Laurent, γενική διευθύντρια της CLIA για την Ευρώπη. “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαστήκαμε με αυτές τις πόλεις στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για υπεύθυνο τουρισμό”, πρόσθεσε η ίδια.

Η CLIA συγχρηματοδότησε την αξιολόγηση βιωσιμότητας από κοινού με τις δημοτικές και λιμενικές αρχές των δύο πόλεων, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευση του κλάδου στην ανάληψη ενεργού ρόλου για την άμεση υποστήριξη των προορισμών κρουαζιέρας. “Επενδύουμε στις συνεργασίες για την επιτυχία των προορισμών κρουαζιέρας. Ο τουρισμός κρουαζιέρας φέρνει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στις κοινότητες και θέλουμε να βοηθήσουμε τους προορισμούς να διαχειρίζονται τον τουρισμό υπεύθυνα, ώστε να παραμείνουν εξαιρετικά μέρη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες”, πρόσθεσε η Marie-Caroline Laurent.

Και οι δύο πόλεις επιλέχθηκαν από την CLIA για την αξιολόγηση από το GSTC ως δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς κρουαζιέρας, αλλά και homeports στην Ελλάδα. Η Κέρκυρα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων λιμανιών της χώρας σε επισκεψιμότητα κρουαζιερόπλοιων, ενώ την ίδια ώρα η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το Ηράκλειο, από την άλλη μεριά, ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια επανεκκίνησης της κρουαζιέρας εν μέσω πανδημίας, ενισχύοντας ιδιαίτερα τη θέση του στον χάρτη της κρουαζιέρας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών των δύο προορισμών επισήμαναν τα οφέλη από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κα Μερόπη Σπυριδούλα Υδραίου, δήλωσε: “Η Κέρκυρα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, γιατί συνδυάζει ένα μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας προέρχεται από τον τουρισμό, ο Δήμος είναι ευγνώμων στην CLIA και ενθαρρύνει και στηρίζει τη συνεργασία με το GSTC σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας ως προορισμού σε μακροπρόθεσμη βάση. Μια τέτοια προοπτική θα εξασφαλίσει καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης και ποιότητα υπηρεσίων τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες και τους τουρίστες. Ο Δήμος μας αποφάσισε να επενδύσει σε σωστό τουριστικό σχεδιασμό και ισόρροπη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας ΑΕ, κ. Σπυρίδων Ζερβόπουλος, πρόσθεσε: “Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προορισμού της Κέρκυρας αποτελεί για εμάς το πρώτο βήμα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του τουρισμού της Κέρκυρας και ειδικά του θαλάσσιου τουρισμού. Ο ΟΛΚΕ ΑΕ θα πρωτοπορεί στον τομέα αυτό και θα συνεργάζεται στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ευχαριστώ θερμά την CLIA και το GSTC για την επιλογή αυτή”.

ΠΗΓΗ:traveldailynews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *