Μιχάλης Κατρίνης: ‘’ Η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Το μοναδικό που κάνει είναι να αγοράζει χρόνο.’’

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλη Κατρίνη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και στο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, ο κ.Κατρίνης τόνισε:
΄΄Κύριοι της κυβέρνησης, μία μόνο λέξη : αποτύχατε.
Χωρίς να έχετε σχέδιο, θέσατε μαξιμαλιστικούς στόχους από την αρχή, βάζοντας τον πήχη της απολιγνιτοποίησης το 2030, όταν άλλες χώρες-πολύ πιο τεχνολογικά προηγμένες-όπως η Γερμανία έβαλε το χρονικό όριο στο 2040. Δεν υπήρχε ούτε σχέδιο ούτε προγραμματισμός για τις νέες και γιγαντιαίες επενδύσεις που θα χρειαστούν σε ΑΠΕ και σε υποδομές αποθήκευσης ενέργειας προκειμένου να υπάρχει και επάρκεια.
Η πολιτική της κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση είχε μεταπρατική λογική, δίνοντας τις δουλειές σε ξένες εταιρείες που έχουν και την τεχνογνωσία και τις πρώτες ύλες. Αδιαφορώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδεινωθεί και το εμπορικό ισοζύγιο, αφού θα υπάρχουν εισαγωγές πρώτων υλών και εξοπλισμού από άλλες χώρες.’’
Ο κ.Κατρίνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες με την υποτιθέμενη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής , που οι καταναλωτές δεν την βλέπουν πλέον στους λογαριασμούς, πολύ απλά γιατί ενσωματώθηκε και όχι γιατί καταργήθηκε πραγματικά. Την ίδια ώρα που οι πάροχοι αυξάνουν τις πάγιες χρεώσεις και ανακοινώνονται διαρκώς νέες αυξήσεις.
Χαρακτήρισε το Power Pass ως μια φούσκα που έσκασε γιατί πολύ απλά η κυβέρνηση αποφεύγει να αγγίξει το πρόβλημα και κυρίως αποφεύγει να αγγίξει τους παρόχους ενέργειας, οι οποίοι είναι στο απυρόβλητο.
Ανέφερε ότι η επιλογή της κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στη χονδρική αγορά ενέργειας απέτυχε αφού οι πολίτες δεν βλέπουν μειώσεις και επισήμανε ότι με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επιβολή πλαφόν όχι στη χονδρική αλλά στη λιανική αγορά, οι πολίτες θα έβλεπαν αμέσως μειώσεις στους λογαριασμούς τους αφού το κόστος θα μοιραζόταν μεταξύ κράτους και ηλεκτροπαραγωγών ενώ τώρα μεταφέρεται στον Έλληνα φορολογούμενο.
Κάλεσε την κυβέρνηση να πει ποιο είναι το σχέδιο της για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα μας, τονίζοντας ότι η χώρα απειλείται από μια ενεργειακή κρίση διαρκείας.
‘’Η ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία της χώρας, μέσα από καθαρές μορφές ενέργειας προϋποθέτει δύο πράγματα.
Πρώτον μεγάλους χώρους και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας και δεύτερον ανάπτυξη των δικτύων. Γιατί αν παράγεις ρεύμα από πράσινες μορφές ενέργειας και δεν έχεις τη δυνατότητα και το δίκτυο για να διανείμεις το ρεύμα στους καταναλωτές , τότε αυτό είναι δώρον-άδωρον.
Για όλα αυτά τι έχει κάνει η κυβέρνηση; Τίποτα.
Φτάνει να δει κανείς την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.Τα ποσά που προορίζονται για την κατασκευή και ανάπτυξη δικτύων είναι πολύ μικρά.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
‘’Η κυβέρνηση αγοράζει απλά χρόνο. Θα της είναι όμως δύσκολο να αγοράσει ή και να εξαγοράσει, όπως ελπίζει, την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το πρόβλημα της χώρας είναι βαθιά πολιτικό.Είναι ζήτημα επιλογών, ζήτημα πολιτικής, ζήτημα προσανατολισμού.
Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει με μια κυβέρνηση που υπάρχει μόνο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εχόντων και των πλουσίων.
Δεν μπορεί να συνεχίσει με μια κυβέρνηση που περιθωριοποιεί τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τους νέους ανθρώπους, αυτούς που ζουν στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Όλους αυτούς θέλουμε να εκφράσουμε στο ΠΑΣΟΚ.Να τους φέρουμε στο φως, να τους δώσουμε πραγματική ελπίδα.Να τους ενώσουμε γύρω από ένα νέο σχέδιο για την Ελλάδα του 2030.’’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *