ΛΑ.ΣΥ Νότιας Κέρκυρας: “Νερό έχει και η θάλασσα, εμείς στα σπίτια μας δεν έχουμε”

Από τουρισμό καλά πάμε. Από νερό; Έχει και η θάλασσα. Έχουμε πει πολλές φορές, ότι οι υποδομές είναι 30-40 χρόνια πίσω από τις σημερινές ανάγκες.
Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με αφορμή κάθε πρόβλημα που κατά περιόδους παίρνει οξύτατες διαστάσεις προσπαθώντας να αποκαλύπτουμε στο λαό τις βαθύτερες αιτίες και να μην μένουμε στην επιφάνεια και την απλή διαπίστωση.
Αυτές τις μέρες έχει πάρει οξύτατες διαστάσεις το πρόβλημα της ύδρευσης σε πολλά σημεία της Κέρκυρας (Αϊ Γιώργης Αργυράδων, Ριγγλάδες, Γαστούρι κλπ). Την ευθύνη την έχει η διαδημοτική επιχείρηση σε όλο το νομό, με πρόεδρο της διοίκησης την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και τη συμμετοχή των δημάρχων Βορρά και Νότου.
Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, ο τουρισμός είναι σε σημείο κορύφωσης το νησί με υπερδιπλάσιο πληθυσμό, από τη χειμερινή περίοδο. Και όμως περιοχές μένουν χωρίς νερό για ημέρες. Λύματα τρέχουν σε διάφορα σημεία στη Λευκίμμη, γιατί δεν έχουν «ανταλλακτικά» για τις βλάβες!!! Αυτό θα πει οικονομική ανάπτυξη.
Οι ευχές του χειμώνα για μια καλή τουριστική χρονιά έπρεπε να συνοδεύονται με ευχές να έχουμε και νερό.
Τι φταίει;
Πολλοί θα πουν οι «άχρηστοι» δήμαρχοι. Το ίδιο θα πουν και για την αποχέτευση, για το κυκλοφοριακό, την ανύπαρκτη αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία και πολλά άλλα.
Ο λαός ακούει 30 και πλέον χρόνια υποσχέσεις για φράγματα αποσκληρύνσεις, ανανέωση του απαρχαιομένου δικτύου κλπ.
Πρόσφατα ακούσαμε και τον υπουργό της ΝΔ, επισκεπτόμενο το νησί, να μοιράζει εκατομμύρια για μελλοντικά έργα. Για αυτά τα έργα που έπρεπε οι κυβερνήσεις του κόμματός του να έχουν κάνει προ πολλού. Αλλά δεν τα έκαναν και κανείς δεν ξέρει πότε θα αναγκαστούν να τα κάνουν, γιατί τα πράγματα οδηγούν σε αδιέξοδο.
Όμως οι κυβερνήσεις που έχουν παρελάσει από τη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες μέχρι σήμερα είχαν και έχουν άλλες προτεραιότητες όπως:
• Εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων ετησίως γιατί είναι κατεύθυνση του ΝΑΤΟ
• Επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, για την «ανάπτυξη» κλπ
Ο λαός που πληρώνει και για το σπίτι που έφτιαξε, ας περιμένει. Θα έρθει η «σειρά του». Μέχρι τότε «ας πηγαίνει και στο πηγάδι» με τα παγούρια να φέρνει νερό, να πλένονται και οι τουρίστες. Η εικόνα είναι κωμικοτραγική.
Οι ευθύνες είναι από πάνω μέχρι κάτω. Από την εκάστοτε κυβέρνηση μέχρι την τοπική αρχή. Η έγνοιά τους για τις λαϊκές ανάγκες είναι τελευταία στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Προηγούνται οι επιχειρηματικές ανάγκες. Π.χ. δίνουν άδεια να φτιαχτεί ένα μεγάλο πολυτελές ξενοδοχείο. Του δίνουν άδεια και για πισίνα που χωράει τη μισή θάλασσα. Σκέφτηκαν αν θα είναι αρκετό το νερό; Προφανώς όχι. Μήπως σκέφτηκαν και για τα άλλα;
Πρώτα θα γεμίζει η πισίνα και «όσο περισσέψει» θα διατεθεί για το λαό. Αυτές είναι οι προτεραιότητες του συστήματος και στο νερό και παντού. Πρώτα να βγαίνει το κέρδος και για τα υπόλοιπα βλέπουμε.
Γιατί το καπιταλιστικό σύστημα είναι πολύ χρήσιμο για τους λίγους, τους μεγάλους. Είναι όμως άχρηστο και επικίνδυνο για το λαό και τις ανάγκες του.
Και οι δημοτικές αρχές, όπως και οι κρατικές κατά κανόνα πιστές σε αυτή την λογική, πράγματι είναι άχρηστες για το λαό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *