Σαλμάν προς Μητσοτάκη: “Δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια στην Ελλάδα”.

Αυτός είναι και ο τίτλος των περισσότερων ΜΜΕ, για την επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου Σαλμάν στην Αθήνα. Με την φράση αυτή έκλεισε ο Σαουδάραβας μονάρχης την συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Δεν θα σταθώ στην δήλωση του Μπάιντεν, όπως και της ΕΕ για τα ματωμένα χέρια του Σαλμάν, μετά την φρικιαστική δολοφονία του δημοσιογράφου αμερικανικού ΜΜΕ, πρώην μέλους της βασιλικής οικογένειας, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη, Κασόγκι.
Θα μου πείτε, πριν λίγες ημέρες, ο Μπάιντεν το κατάπιε σε ένα βαθμό, όταν αναγκάστηκε να επισκεφτεί το Ριαντ, για να ζητήσει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τους εκβιασμού του Πούτιν και να αναθερμάνει την συμμαχία κατά του Ιράν.
Ούτε θα πω ότι, δεν πρέπει να έχουμε σχέσεις με τέτοια δικτατορικά και σκοταδιστικά καθεστώτα, στην πολύπλοκη και επικίνδυνη εποχή που ζούμε.
Απλώς, με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν ξέρω πόσο ειλικρινής είναι θέση των δυτικών χωρών, φυσικά και της χώρας μας, ότι ο αγώνας κατά του Πούτιν, είναι εκτός από τον αγώνα κατά ενός εγκληματικού εισβολέα, και αγώνας για τις αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης.
Άλλωστε και με τους ελληνικούς patriot, η Σαουδική Αραβία, πολεμά κατά των ανταρτών στην Υεμένη, τους οποίους στηρίζει το Ιράν, και οι οποίοι, μάχονται κατά του δικτατορικού καθεστώτος της Υεμένης, που στηρίζει το Ριαντ.
Όσον αφορά το μνημόνιο των μελλοντικών οικονομικών συμφωνιών, κάποιες φαίνονται καλές, κάποιες, όπως η αγορά πράσινης ενέργειας από την Σαουδική Αραβία, δεν την καταλαβαίνω, αφού η στρατηγική της χώρας είναι να παράγει πράσινη ενέργεια και να πουλάει ένα μέρος αυτής.
Γιάννης Μαγκριώτης, π. Υπουργός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *