Ανοιχτή επιστολή του “Θεάτρου του Ιονίου”. Προς όσα ώτα ακουόντων υπάρχουν ακόμα

Δεν γνωρίζω εάν αυτό το εγχείρημά μου θα έχει ανταπόκριση ούτε καν αν κάποιος λάβει το κόπο να προβληματιστεί με όσα θαυμαστά θα αναφέρω. Δυστυχώς, η αδιαφορία και το τεράστιο έλλειμμα ήθους, περισσεύουν πλέον, για να υποθέσω κάποια πιθανή αντίδραση από υγιείς νόες, οι οποίοι είμαι βέβαιη ότι κάπου βρίσκονται χειμαζόμενοι. Ωστόσο, θεωρώ υποχρέωσή μου να μην αφήσω άλλο, το ζήτημα ασχολίαστο και άκριτο, πιστεύοντας ότι, τουλάχιστον σε κάποιες συνειδήσεις, αυτά που θα αναφέρω θα δημιουργήσουν τη δέουσα αγανάκτηση και θα λειτουργήσουν ως κριτήριο για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.
Διανύσαμε το 2021 ως έτος εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821, η οποία αποτέλεσε και την έναρξη των διαδικασιών για τη δημιουργία του Νέου Ελληνικού κράτους. Πανελληνίως και καθημερινώς, διεξήγοντο εορτάσιμες εκδηλώσεις, το Υπουργείο συνέστησε «Επιτροπή εορτασμού των 200 ετών από το 1821», οι χρηματοδοτήσεις βροχή για κάθε σχετική ή άσχετη εκδήλωση, η χαρά των επιδοτούμενων και μη, όλο και κάτι θα «τσιμπήσουμε όλοι», η κυρίαρχη σκέψη των περισσοτέρων που ασχολήθηκαν με το σπορ.
Το Θέατρο του Ιονίου, η ομάδα μας, σχήμα που αριθμεί 24 χρόνια ζωής και δραστηριοτήτων και πρόσφατα μετατράπηκε σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), αποφάσισε να ανεβάσει ένα ανάλογο με την περίσταση θεατρικό έργο, «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ- Η νύχτα πριν», έργο καινούριο και πρωτόπαιχτο, του συγγραφέα Π. Αυγερινού, τιμώντας έτσι τη μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του αδικοσκοτωμένου Κερκυραίου Ι. Καποδίστρια.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα του 2021 κάναμε πρόβες και διάφορες προετοιμασίες, ώστε τη θερινή περίοδο να είμαστε έτοιμοι να εκδράμουμε με το έργο μας.
Τρεις ηθοποιοί, σκηνικά, κοστούμια (εποχής), φωτισμοί, αφίσες- πρόγραμμα, διαφήμιση με όλους τους τρόπους κι ύστερα πρεμιέρα στα Φιλιατρά (στο μαγευτικό πάρκο της Βλαχαίρενας) και περιοδεία στα Επτάνησα: Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη. Ολόκληρο σχεδόν τον μήνα Αύγουστο να οργώνουμε το Ιόνιο.
Από τον μήνα Ιούλιο 2021 εν τω μεταξύ, έχουμε έρθει σε επαφή με την εν Κερκύρα «Επιτροπή εορτασμών των 200 χρόνων από την επανάσταση» και τους υπευθύνους της, ζητώντας τους να αναλάβουν την χρηματοδότηση κάποιων παραστάσεων του έργου μας στην Κέρκυρα, δεδομένης και της καταγωγής του πρώτου Κυβερνήτη.
Μετά από διαπραγματεύσεις και εφόσον τους εξηγήσαμε, προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως, ότι ΔΕΝ είμαστε τοπικό Κερκυραϊκό Σωματείο ή Σύλλογος ερασιτεχνών αλλά μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με έδρα τη μακρινή Μεθώνη Μεσσηνίας (για πάντα ενδιαφερόμενο, υπάρχει ολόκληρη η επιστολογραφία μας ηλεκτρονικά) κι ότι ΔΕΝ εμπίπτουμε στις διατάξεις χρηματοδότησης συλλόγων και Σωματείων που ίσχυαν για την περίπτωση, μας διαβεβαίωσαν ότι ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΙΝ και με ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ μας καλούσαν να πραγματοποιήσουμε δυο παραστάσεις του έργου μας, στα πλαίσια των εορτασμών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και με το αντίτιμο των 4000 ευρώ πλέον ΦΠΑ (συνολικό ποσόν 5000 ευρώ).
Στο ποσό αυτό, σημειωτέον, είχαμε υπολογίσει να συμπεριληφθούν ΟΛΑ τα έξοδα μεταφοράς, διατροφής και διαμονής της εξαμελούς ομάδας μας και οι αμοιβές των ηθοποιών και των λοιπών συνεργατών μας…
Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν όντως με μεγάλη επιτυχία στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2021 στον Κήπο του Λαού. Η κ. Δήμαρχος και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλη της Περιφερειακής Αρχής αλλά και άλλοι «επίσημοι» παράγοντες του Δήμου, γνωστοί και μη εξαιρετέοι Κερκυραίοι λόγιοι, λογοτέχνες, καλλιτέχνες κλπ, τίμησαν δεόντως με την παρουσία τους την προσπάθειά μας και τον αδίκως χαμένο Κυβερνήτη. Δυο βραδιές αξέχαστες για όλους μας, με τις υποσχέσεις ανταπόδοσης από τη μεριά του Δήμου, να μην έχομε χώρο πού να τις βάλουμε…
Έκτοτε, σχεδόν ένα χρόνο μετά από τότε, ΑΚΟΜΑ περιμένουμε να πληρωθούμε αυτό το ελάχιστο ποσό που μας υποσχέθηκαν. Για ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ, για τα ΕΞΟΔΑ ΜΑΣ, για τον κόπο μας…
Στέλνοντάς μας από τον Άννα στον Καϊάφα, γεμίζοντάς μας με υποσχέσεις, ομολογώντας μας ότι νιώθουν «ντροπή» για την αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις αυτές, με χίλιες δυο προσπάθειες αποφυγής των ευθυνών τους τα μέλη της Επιτροπής, διανύουμε τον ενδέκατο μήνα μετά τις παραστάσεις μας και βεβαίως έχουμε απολέσει κάθε ελπίδα πως θα πάρουμε έστω και ένα μέρος των οφειλόμενων μας από τον Δήμο χρημάτων.
Αιδώς Αργείοι!!!
O tempora o mores!… Το φιλότιμο και τα ορθά συναλλακτικά ήθη, χαμένα…
Συγχαρητήρια «κύριοι» της Επιτροπής, του Δήμου, των Υπηρεσιών, συγχαρητήρια και καλοφάγωτα τα χρήματα που μας στερήσατε…
Για το ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ
Δώρα Παπανικολαου (ασυστόλως πληγείσα υφ’ υμών)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *