Δημήτρης Μπιάγκης: Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις και απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, με θέμα: «Ατέρμονα προβλήματα στα Λογιστικά γραφεία – Αίτημα Παράτασης Φορολογικών Δηλώσεων». Ο Βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό:
• Τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30/9 με ταυτόχρονη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.
• Νομοθετική ρύθμιση του θέματος της ασθένειας του Λογιστή – Φοροτεχνικού, με τροποποίηση του άρθρου 93 του Ν.4764/2020, ώστε να αφορά όλες τις περιπτώσεις ασθένειας και θανάτου, και όχι μόνο από COVID-19, αλλά και να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης.
• Σχετική νομοθετική ρύθμιση για τον μηδενισμό των ορίων της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 με υποχρεωτική υπογραφή δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με την νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση.
«Το πέρασμα της πανδημίας, αλλά και η ενεργειακή κρίση έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από ειδικές πλατφόρμες και νέες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν με σκοπό τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων τους στην κοινωνία», δηλώνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει: «Για μεγάλο μέρος των πολιτών (άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν ούτε email, ούτε εξοικείωση με την τεχνολογία για να κάνουν τις άνωθεν αιτήσεις μόνοι τους) οι λογιστές επωμίζονται το βάρος και την ευθύνη για κάθε αίτηση και υπόθεση με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας τους. Συντρέχουν λοιπόν ειδικές συνθήκες που πρέπει εκ νέου να αξιολογηθούν από την Πολιτεία, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι πολίτες στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σ’ αυτήν την επαγγελματική ομάδα που σε δύσκολες συνθήκες ζητά άμεσα μέτρα για να μπορέσει να ανταποκριθεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *