Η Εναλεία και οι αλιείς με το “Mediterranean CleanUp” συνέλεξαν 435.000 Kg θαλάσσιου πλαστικού 

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 200.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη Μεσόγειο Θάλασσα, ποσότητα που ισοδυναμεί με περισσότερα από 500 κοντέινερ ημερησίως.[1] Η πλειοψηφία της θαλάσσιας ρύπανσης προέρχεται από τα χαμένα ή με άλλο τρόπο απορριπτόμενα αλιευτικά εργαλεία.[2] Εάν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακής διαχείρισης των αποβλήτων, που αποτελεί και τη βασική αιτία της θαλάσσιας μόλυνσης, αυτή η ποσότητα αναμένεται να διπλασιαστεί κατ’ ελάχιστον  μέχρι το 2040.[1]

Η Εναλεία με το “Mediterranean CleanUp” αναλαμβάνει δράση ενάντια σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα κινητοποιώντας τους αλιείς να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Κυρίως μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου, τους δίνει κίνητρα για να φέρνουν τα πλαστικά που “ψαρεύουν” πίσω στο λιμάνι, συλλέγοντας καθημερινά χιλιάδες κιλά πλαστικού από το βυθό της θάλασσας. Επιπλέον μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, διευρύνει το “Mediterranean CleanUp“, κινητοποιώντας τους ντόπιους αλιείς για να περιορίσουν την κανονική τους δραστηριότητα και αντ’ αυτού να συλλέξουν θαλάσσιο πλαστικό από απομακρυσμένες ακτές, βοηθώντας την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των ψαριών. Η Εναλεία αναλαμβάνει επίσης δράση για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την θαλάσσια πλαστική ρύπανση, οργανώνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες και καθαρισμούς σε παραλίες και λιμάνια, με τη συμμετοχή ντόπιων εθελοντών, εθελοντών δυτών, σχολείων, διεθνών οργανισμών και εργαζομένων.

Η Εναλεία συνεργάζεται πλέον με περισσότερους από 1.500 αλιείς και δραστηριοποιείται σε 36 τοποθεσίες στην Ελλάδα καθώς και σε 4 τοποθεσίες στην Ιταλία, όπως: Σαρωνικός κόλπος, Θερμαϊκός κόλπος, Αμβρακικός κόλπος, Ιόνιο Πέλαγος, Αργολικός κόλπος, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες, Βορειοανατολικό Αιγαίο, Εμίλια-Ρομάνια.

Από την έναρξη του “Mediterranean CleanUp” (2018) έχουν συλλεχθεί περισσότερα από 435.000 Kg θαλάσσιου πλαστικού, ποσότητα που ισοδυναμεί με 234 αμάξια. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν η μισή ποσότητα του θαλάσσιου πλαστικού, συλλέχθηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο. Κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου 2021-2022 έχουν συλλεχθεί περίπου 198.000 Kg θαλάσσιου πλαστικού, εκ των οποίων: περίπου 142.300 Kg “ψαρεύτηκαν” από το βυθό της θάλασσας, περίπου 31.700 Kg συλλέχθηκαν από τις δραστηριότητες πρόληψης και περίπου 24.000 Kg συλλέχθηκαν από καθαρισμούς παραλιών και λιμανιών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Εναλεία διδάσκει στους αλιείς βιώσιμες τεχνικές αλιείας και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά, συλλέγει τα απορριπτόμενα αλιευτικά εργαλεία τους, αποτρέποντας την κατάληξή τους στις θάλασσες ή στις χωματερές.

Χάρη στο δίκτυο κυκλικής οικονομίας της Εναλεία που αποτελείται από πιστοποιημένους συνεργάτες ανακύκλωσης, το θαλάσσιο πλαστικό που συλλέγεται διαχειρίζεται και το μεγαλύτερο μέρος του ενσωματώνεται στην κυκλική οικονομία. Συγκεκριμένα, το θαλάσσιο πλαστικό που συλλέγεται πιστοποιείται από την Keep Sea Blue μέσω του προγράμματος πιστοποίησης και της διαδικτυακής πλατφόρμας Blockchain, η οποία διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα του υλικού. Tα nylon 6 δίχτυα αξιοποιούνται από την Healthy Seas και τους συνεργάτες της για την δημιουργία βιώσιμων προϊόντων, όπως κάλτσες και μαγιό. Το πλαστικό PET (πλαστικά μπουκάλια), αξιοποιείται από το Ecoalf Foundation, για να μεταμορφωθεί σε βιώσιμα προϊόντα μόδας, όπως μπουφάν και παπούτσια. Ένα μέρος του συλλεχθέντος μικτού πλαστικού και των συλλεχθέντων αλιευτικών εργαλείων αξιοποιείται από την The Gravity Wave, για να φτιαχτούν βιώσιμα προϊόντα, όπως έπιπλα. Σε συνεργασία με την Skyplast, η Εναλεία έχει καταφέρει να ανακυκλώνει πάνω από το 60% του συλλεγόμενου θαλάσσιου πλαστικού σε πλαστικά σφαιρίδια. Με αυτή την πρώτη ύλη, μπορεί να παραχθεί σχεδόν κάθε είδους βιώσιμο προϊόν.

Το “Mediterranean CleanUp” καθίσταται επίσης εφικτό χάρη στους συνεργάτες μας, οι οποίοι παρέχουν υποστήριξη για την υλοποίηση των έργων και των δραστηριοτήτων μας. Το “Mediterranean CleanUp” για την αλιευτική περίοδο 2021-2022 υποστηρίχθηκε από το Costas M. Lemos Foundation (πανελλαδικός δωρητής), το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, την GANT (Notos Com Holdings), την Nestlé Hellas, την Nescafé, την Cosmote, την Mega Disposables, την Pfizer Hellas, την Konva, το Argolic Environment Foundation, την Deloitte Greece, την Unisea Shipping LTD, την Global Ghost Gear Initiative (GGGI), το Ecoalf Foundation, την Healthy Seas, την Green Print, την OceanR και την The Gravity Wave.

Το “Mediterranean CleanUp” είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Η Εναλεία  έχει επίσης υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

“Οι αλιείς σώζουν τις θάλασσες από το πλαστικό. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε αλιέα να συλλέγει πλαστικό, να το φέρνει πίσω στο λιμάνι και να βεβαιωνόμαστε πως εντάσσεται στην κυκλική οικονομία. Αυτό θα δημιουργούσε τεράστιο παγκόσμιο αντίκτυπο”. Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής και Διευθυντής της Εναλεία.

Με το “Mediterranean CleanUp“, ο Συνιδρυτής και Διευθυντής της Εναλεία, Λευτέρης Αραπάκης, έχει λάβει τον τιμητικό τίτλο του “Πρεσβευτή για τις ακτές της Μεσογείου” για το 2021-22 και έχει ανακηρυχθεί “Νέος Πρωταθλητής της Γης” για το 2020 από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *