ΑΝΑΣΑ επερώτηση: Τεμπλόνι: Η παταγώδης αποτυχία διαχείρισης από την κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και τον ΦΟΔΣΑ και η τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Επερώτηση Προς κ. Περιφερειάρχη.

Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου της 13/07/2022:

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ

Θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τους Κερκυραίος συμπολίτες μας για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Τεμπλόνι ως προς την μη ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Πρόσφατα θα παρακολουθήσατε τις δημόσιες δηλώσεις της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας με αφορμή το συνέδριο για την διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία… τρομάρα μας…

Όλα όσα ακούστηκαν είναι παντελώς ψευδή, τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στην χωματερή, για την ανακύκλωση αλλά και για το παρωχημένο εργοστάσιο.

Καμία αποκατάσταση δεν έχει γίνει στον χώρο… Ξεκίνησε το 2019 με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης τον Απρίλιο του 2020 και έκτοτε παραμένει ως έχει… ούτε καν το μισογκρεμισμένο περιμετρικά τοιχίο του κυττάρου Γ δεν έχει αποκατασταθεί.
Τα δέματα παραμένουν στον χώρο χωρίς καμία πλέον αδειοδότηση… Ανέρχονται δε στις 80 000.
Κατά περίεργο τρόπο το Β κύτταρο συνεχώς αυξάνει σε όγκο κατά την στιγμή που υποτίθεται πως γίνεται μεταφορά του συνόλου των απορριμμάτων.
Η ανακύκλωση παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά της τάξης του 5% περίπου…
Όσο για εκείνο το περιβόητο και παρωχημένο εργοστάσιο τα αποτελέσματα είναι γνωστά…
Από τα παραπάνω και το συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό καταδεικνύεται η τραγική εικόνα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο Τεμπλόνι.

Η κατάσταση επιδεινώνεται, η αναγκαία όσο ποτέ εξυγίανση δεν πραγματοποιείται, απαντήσεις για τις συνέπειες της πυρκαγιάς αναζητούνται ματαίως, το εργοστάσιο βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή παραμένουν κενές λέξεις.

Η ευθύνη της περιφερειακής αρχής για την απουσία οποιαδήποτε ελέγχου, η ευθύνη της περιφερειάρχη ως προέδρου του ΦΟΔΣΑ που έχει και την αρμοδιότητα λειτουργίας του χώρου είναι προφανείς και μεγάλες.

Επερωτάται η περιφερειάρχης:

Για ποιο λόγο οδηγείται και αφήνεται η κατάσταση στο Τεμπλόνι σε τέτοια τραγική εξέλιξη;
Γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα τα στοιχεία μετρήσεων από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ;
Υπάρχει χρονοδιάγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του εργοστασίου;
Ποια μέτρα θα λάβετε ως ΦΟΔΣΑ για την προώθηση της ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *