Δημοσθένης Δαββέτας: “Ο μοναχικός δρόμος των Ελλήνων κι η δίχως ταυτότητα Ευρώπη.”

Στο άρθρο του  στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας γράφει:
“Ενα απο τα συχνά παράπονα των Ελλήνων είναι οτι η Ευρώπη δείχνει, άβουλη κι αναποφάσιστη στο να στηρίξει την Ελλάδα στην κρίση της με την Τουρκία. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε οτι, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, ακόμη κι αν λεκτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει, έστω και με προσεκτική φρασεολογία την Ελλάδα κάνοντας κριτική στην Τουρκία, εν τούτοις, οι Έλληνες πιστεύουν οτι, την στιγμή 0 θα’ναι μόνοι τους ,για να τα βάλουν με τους Τούρκους. Που οφείλεται αυτή η δυσπιστία η αν θέλετε απαισιοδοξία προς μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απο άποψη Πολιτικής Ηθικής, έπρεπε να εγγυάται, την δεδομένη παντοιοτρόπως στήριξη των χωρών-μελών ,δηλαδή του ίδιου του εδάφους της ,μιας και όλα μαζί τα κράτη, αποτελούν, θεωρητικα και καταστατικα, ενιαίο Ευρωπαϊκό έδαφος;
Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την αρχή της οικονομικής ένωσης των χωρων-μελών της ως την Ευρωπαϊκή της”ενωση” με διεύρυνση των μελών της, είχε και έχει ενα κυρίως βασικό, ουσιαστικό ζήτημα να λύσει: αυτο της ταυτότητας της. Η σημερινή Ευρώπη παραμένει μια γραφειοκρατική πραγματικότητα των Βρυξελλών κι όχι ενα ενιαίο πολιτικό πρόσωπο. Αρχικά ,για ολα αυτά τα χρόνια υπο την οικονομική “δικτατορία ” των Γερμανών και της πολιτικής Μερκελ, ακολούθησε ενα δρόμο μιας αλόγιστης πορείας η οποία προσαρτήθηκε στην παγκοσμιοποιημένη πολιτική των ΗΠΑ. Αντι ακολουθήσει ενα οικονομικό μοντέλο προσαρμοσμένο στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική πραγματικότητα, ακολούθησε αυτο των Αμερικανών και της παγκοσμιοποίησης. μ’αποτέλεσμα να μην εχει βρει ως τωρα την δική της Πολιτική ταυτότητα. Εκτός απο δυσάρεστες οικονομικές συνέπειες ( διάλυση της Ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης κι ακραία, δυσανάλογη όξυνση των διαφορών πλουσιων-φτωχών), η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση σύρεται στο άρμα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ( στο όνομα της Δυτικής ταυτότητας) και δεν μπορει να παίξει κανένα ουσιαστικό ρόλο, σε Μεση Ανατολή, στο Ουκρανικο ( κι ας τηλεφωνα μόνιμα ο Μακρον στον Πουτιν) ,στην Ανατολική Μεσόγειο κλπ. Διχασμένη ανάμεσα στο τι ονειρευόταν να είναι και στο τι είναι, παραμένει αναποφάσιστη, ατολμη, δίχως περιθώρια μεγάλων πρωτοβουλιών εξω απο το Αμερικανικό πλαίσιο. Είναι λογικό λοιπόν οι Έλληνες, που απειλούνται καθημερινά απο τον Τουρκικό ιμπεριαλισμό, να μην έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή βοήθεια σε μια στιγμή κρίσης.
Κι ορθά δυσπιστούν. Έχουν μεγάλη εμπειρία ” πουληματων” απο τις μεγαλες δυναμεις στην ιστορία τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει αξιόπιστη κι αποτελεσματική, μονον όταν λύσει το δικό της ταυτοτικο πρόβλημα και ξεκαθαρίσει ποια ειναι ,άρα και ποια πορεία πρέπει ν’ακολουθησει . Με την αληθινή αυτογνωσία της η Ευρώπη θα μπορεί αποφασίσει για την οικονομική κι εξωτερική της πολιτική και θα’ναι ικανή και ξεκάθαρη στο να βοηθήσει στην πράξη τα κράτη-μέλη της όταν αυτα έχουν σοβαρά προβλήματα κι απειλείται η εδαφική τους ανεξαρτησία κι υπόσταση. Η οποία ,να το ξαναπώ, είναι ταυτόχρονα και δική της εδαφική ανεξαρτησία κι υπόσταση, μιας κι όλες οι χώρες που είναι μέλη της, αποτελούν ενιαίο Ευρωπαϊκό έδαφος. Ως τότε κι αν αυτο ποτέ γίνει οι Έλληνες ας προετοιμάζουν τον εαυτό τους για έναν ακόμη πιο μακρύ μοναχικό δρόμο στην Ιστορία τους.”
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης ,ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *