ΟΚΕ: Για επανάληψη των περσινών πυρκαγιών πρειδοποιεί ο Γεν.Δ/ντής Δασών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρώην Γενικός Δ/ντής Δασών και Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Λευτέρης Φραγκιουδάκης, για την επερχόμενη καταστροφή του εναπομείναντος δασικού πλούτου της χώρας, λόγω της απενεργοποίησης του μηχανισμού πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, που λειτουργούσε αποτελεσματικά, πριν από μια περίπου δεκαπενταετία!

      Επρόκειτο για μια απλοποιημένη διαδικασία, που χρηματοδοτούσε ο Ειδικός Φορέας Δασών, μέχρις ότου τα κονδύλια αυτά διοχετεύτηκαν σε άλλες αδιευκρίνιστες κατευθύνσεις, σκάνδαλο που αποκάλυψε η ΟΚΕ το 2009, με τους τότε Υπουργούς (Μπασιάκο-Κοντό) να κατηγορούνται, σύμφωνα με τη δικογραφία, που είχε αποσταλεί από τον Άρειο Πάγο στη Βουλή, κατόπιν καταγγελιών μας, με το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Η διαδικασία πρόληψης των δασικών πυρκαγιών αφορούσε, κυρίως, στους καθαρισμούς δασών, στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, στην απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών ή κορμών δένδρων και στη συντήρηση δασικών δρόμων, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των επίγειων μέσων πυρόσβεσης.

Οι καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ετών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η καθ’ ύλιν αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία όχι μόνο καθυστερεί να επέμβει τα πρώτα κρίσιμα δέκα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς αλλά δεν δίνει και έμφαση στο έργο της κατάσβεσης κατά τις νυκτερινές ώρες, όταν η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς είναι πιο εύκολη και περιμένει έως το πρωί να τη σβήσουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Επιπλέον προσθέτει ο πρώην Γενικός Δ/ντής Δασών «αντί το έργο της κατάσβεσης να εξαρτάται από την Πολιτική Προστασία, που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει άμεση εικόνα της εξέλιξης της φωτιάς, έπρεπε να ορίζεται επιτόπιος πεπειραμένος συντονιστής, που, μέσω εναέριας εποπτείας, θα σχεδίαζε την καταστολή της πυρκαγιάς και θα προσδιόριζε τα μέσα πυρόσβεσης που απαιτούνται».

«Επίσης το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο βασιζόταν στα άρθρα 24 και 117 παρ. 3 του ισχύοντος Συντάγματος αποσκοπούσε αποκλειστικά στην δασοπροστασία, ενώ, τώρα, έχει εμπλακεί και η προστασία των αστικών περιοχών, που είναι άλλο κομμάτι πυρόσβεσης και θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστό κλιμάκιο, που θα ασχολείται με τις δασικές φωτιές και άλλο, που θα ασχολείται τους κινδύνους που συνεπάγονται για οικισμούς, σχέδια πόλης, διάσπαρτα σπίτια, αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.λπ.».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *