Μια ιστορική μέρα…

Πρόκειται, φυσικά, για τη βαθύτερη φωτογραφία στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού το «μάτι του θεού», όπως αποκαλούν το James Webb, κοίταξε «πίσω» στο παρελθόν και φωτογράφισε Γαλαξίες 13,5 δισεκατομμυρίων ετών! Και αυτή είναι μόλις η πρώτη του φωτογραφία!
Συγκεκριμένα, η εικόνα είναι του σμήνους Γαλαξιών SMACS 0723, όπως εμφανίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, τότε, δηλαδή, που το Ηλιακό μας σύστημα ήταν ένα νεφέλωμα σε ηρεμία. Χωρίς Ήλιο, πλανήτες και ουράνια σώματα! Πίσω από αυτό το σμήνος, ωστόσο, βλέπουμε χιλιάδες μικρούς Γαλαξίες πολύ πιο μακριά από αυτό!
«Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στο πρώτο φως, που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο», είπε ο Μπάιντεν λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της εικόνας, η οποία δείχνει φωτεινά λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί φώτα, που η NASA είπε ότι αντιπροσώπευαν «Γαλαξίες που κάποτε ήταν αόρατοι σε εμάς». «Φως από άλλους κόσμους, σε τροχιά γύρω από αστέρια πολύ πέρα ??από το δικό μας», είπε ο Μπάιντεν. «Το παλαιότερο τεκμηριωμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος από πάνω από 13 δισεκατομμύρια επιτρέψτε μου να το ξαναπώ- πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια»!
Τα καλύτερα, πάντως, αναμένονται την Τρίτη, όταν η NASA θα κάνει και τις επίσημες ανακοινώσεις, δίνοντας, πιθανότατα και άλλες φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Άλλωστε, το James Webb μόλις τώρα ξεκίνησε την αποστολή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *