Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή με άρωμα εκλογών: Ακρίβεια, Novartis και δημοψήφισμα στην προ ημερησίας

Άρωμα εκλογών αναμένεται να έχει η σημερινή προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει τη βεντάλια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, υπενθυμίζοντας τι παρέλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα και ποια είναι η σημερινή κατάσταση. Μεταξύ αυτών θα μιλήσει για την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις εκκρεμείς συντάξεις, ζητήματα δηλαδή που, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός, σε φουλ προεκλογικό κλίμα, θα προχωρήσει σε μια σύγκριση ανάμεσα στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας ανοικτά το δίλημμα προς τους Έλληνες πολίτες. Αν και επισήμως εκλογές δεν έχουν προκηρυχθεί έμπειροι παρατηρητές συμφωνούν ότι πρόκειται για μια «πρόβα τζενεράλε» της σύγκρουσης επιχειρημάτων που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Η Novartis και το δημοψήφισμα

Η αντιπαράθεση, πάντως, αναμένεται να επεκταθεί και σε ζητήματα επικαιρότητας. Η υπόθεση της Novartis αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει από τις Βρυξέλλες ότι θα αναφερθεί εκτενώς. Το βασικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η Ε. Τουλουπάκη παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο, παρά το κλίμα περί «αθώωσης» που επιχειρεί να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, μόνο τυχαία δεν είναι η ημερομηνία που επελέγη να διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση. Μια μέρα μετά την «επέτειο» του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά σε εκείνη την περίοδο, που έφερε το τρίτο (αχρείαστο κατά τη ΝΔ) Μνημόνιο, καθώς επίσης τα capital controls αλλά και το κλείσιμο των τραπεζών. Άλλωστε, τα γεγονότα του 2015 παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της γαλάζιας παράταξης, καθώς συσπειρώνουν αφενός το γαλάζιο ακροατήριο, δημιουργούν αφετέρου ζήτημα στον Α. Τσίπρα, διότι θα βρεθεί σε θέση απολογούμενου κι όχι επιτιθέμενου.

Τέλος, στην κυβέρνηση αναμένουν επί τάπητος να τεθεί και το θέμα της ελευθερίας του Τύπου. Ο πρωθυπουργός από το Ευρωκοινοβούλιο απάντησε παραθέτοντας δύο εφημερίδες που του ασκούν κριτική και στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να είναι η σημερινή του απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στη Βουλή εδώ και αρκετές ημέρες «μυρίζει» εκλογές. Οι κόντρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση φουντώνουν ενώ το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση θα αποτελέσει τη συνέχεια της σημερινής διαδικασίας.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *