Κορωνοιός: Όχι σε μέτρα παρά την αύξηση των κρουσμάτων

Παρά την αύξηση σε κρούσματα κορωνοϊού καθώς και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση και το σύστημα θα αντέξει.

Τα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα περίπου, κυμαίνονται σε πενταψήφιο αριθμό. Ενδεικτικά:

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου: 7.682 κρούσματα
Την Τρίτη 28 Ιουνίου: 20.084 κρούσματα
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου: 16.115 κρούσματα
Την Πέμπτη 30 Ιουνίου: 15.498 κρούσματα
Την Παρασκευή 1 Ιουλίου: 15.869 κρούσματα
Το Σάββατο 2 Ιουλίου: 15.839 κρούσματα.
Κορωνοϊός: Γιατί δεν φέρνει νέα μέτρα η άνοδος στα κρούσματα
Και παρότι είναι μία δύσκολη κατάσταση λόγω του υψηλού ποσοστού θετικότητας και της αύξησης στα κρούσματα κορωνοϊού με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί κάνοντας λόγο για αναμενόμενα στοιχεία, τα οποία σύντομα θα αλλάξουν.

Σύμφωνα με τα μοντέλα των ειδικών, αναμένεται ότι τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως τα κρούσματα και θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Αυτό είναι άλλωστε, κάτι που τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, λέγοντας ότι η άνοδος που καταγράφεται σε αυτή τη φάση δεν έχει τα χαρακτηριστικά που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

«Ενώ είχαμε μια άνοδο που ξεπερνούσε το 100% τις προηγούμενες εβδομάδες, τώρα πια είναι περίπου στο 50%, που δείχνει ότι ανεβαίνει μεν αλλά πλέον σταθεροποιείται», δήλωσε και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κρούσματα, αλλά αυτά δεν βγάζουν αναλογικά τις νοσηλείες που έβγαζαν προηγούμενα κύματα με τις ίδιες μολύνσεις, «δηλαδή πλέον οι νοσηλείες αναλογικά είναι λιγότερες, κυρίως ως επί το πλείστον μέχρι στιγμής στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή σε αυτή την πορεία θα έχουμε αύξηση και στους διασωληνωμένους, αλλά πλέον βρισκόμαστε σε τέτοιο αριθμό που το Σύστημα έχει στους σκληρούς δείκτες πολύ μεγάλες αντοχές. Στις απλές κλίνες μπορεί να αρχίσει να υπάρχει μια πίεση κυρίως γιατί έχουν δοθεί πολλές κλίνες και για non Covid περιστατικά».

Δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ «που να μην μπορούμε να διαχειριστούμε»
Επίσης, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια, οπότε για τους επόμενους τουλάχιστον 2 μήνες δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ «που να μην μπορούμε να διαχειριστούμε».

Όχι μέτρα το καλοκαίρι
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας έχει τονίσει πως δεν θα ληφθούν μέτρα κατά του κορωνοϊού, ούτε τοπικού χαρακτήρα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων ενώ, όπως έκανε σαφές, από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πάει σε μια λογική συνύπαρξης με τον κορωνοϊό.

Παγώνη για αύξηση κρουσμάτων: «Το περιμέναμε»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Το περιμέναμε, το είχαμε πει ότι έτσι θα γίνει. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με τον τουρισμό, λογικό είναι. Επιπλέον, είχαμε δει τα στοιχεία από την Ευρώπη και συνήθως σε εμάς έρχεται η αύξηση μετά από έναν μήνα, οπότε είχαμε υπολογίσει ότι θα έχουμε εξάρσεις. Το σημαντικότερο είναι οι δύο δείκτες, θάνατοι και διασωληνωμένοι, να παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά».

Επίσης, η κ. Παγώνη έκανε έκκληση προς όλους, «να μην ξεχνάμε τη μάσκα», ακόμα κι αν δεν είναι υποχρεωτική, διότι είναι το ισχυρότερο όπλο μας απέναντι στην Covid-19, σε καθημερινό επίπεδο. «Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι».

Εξαδάκτυλος: «Χρήση μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός»
Στο μεταξύ, μεγάλη προσοχή ζήτησε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, συστήνοντας τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και όπου είναι συγκεντρωμένα αρκετά άτομα.

«Εμείς τονίζουμε διαρκώς τις συστάσεις για χρήση μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Παραμένουν ως ιατρική συμβουλή που ζητάμε από τον κόσμο να τηρεί ανεξαρτήτως προστίμου. Διότι ως γιατρούς μας ξεπερνά το να είναι αναγκαίο το πρόστιμο για να ακολουθηθούν οι συμβουλές μας και αντιλαμβάνεστε όλοι το γιατί. Ότι χρειάζεται μάσκα το λέμε και το λέμε διαρκώς. Εκείνο που δεν λέμε είναι επιβάλετε πρόστιμα», είπε αρχικά στο OPEN.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη φάση που είμαστε αυτούς τους αριθμούς μπορούμε να τους δούμε να μετατρέπονται θετικά, δηλαδή να τιθασεύονται και να αναστρέφονται σιγά σιγά αν χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα όπως τη χρησιμοποιούσαμε το Πάσχα. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε θέλω να πιστεύω αυτοβούλως».

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *