ΛΑ.ΣΥ: Απαντήσεις «για γέλια και για κλάματα» από την Περιφερειακή Αρχή στην επερώτηση μας «Σχετικά με το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβηκε στο ΣΜΑ Τεμπλονίου.

Είναι γνωστό πως η Λαϊκή Συσπείρωση, μόλις διέρρευσε η πληροφορία για το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβη στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Τεμπλόνι και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση (14/6/22), προς την κα Περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Ι.Ν. αλλά και προς τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννου. Με αυτήν ζητούσαμε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
« 1.Γνωρίζατε για το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα;
2. Αν ναι γιατί δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση από εσάς ή τον ΦοΔΣΑ ή άλλο αρμόδιο φορέα, ενημερωτική για το περιστατικό αλλά και για την υγεία του εργάτη που τραυματίστηκε;
3.Διέθετε ο συγκεκριμένος εργάτης, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας;
4.Έχει αναφερθεί το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα στο ΣΕΠΕ;
5.Ο συγκεκριμένος ΣΜΑ στο Τεμπλόνι έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας;
6.Αν όχι, ποιος έχει την ευθύνη για τη παράνομη λειτουργία του και τι μέτρα άμεσα θα ληφθούν για να διορθωθεί άμεσα η παρανομία αυτή;»
Επειδή στην κατεπείγουσα ερώτηση μας, η μόνη απάντηση που λάβαμε ήταν η εύηχη αλλά ένοχη σιωπή της Περιφερειακής Αρχής, την επαναφέραμε στην συνεδρίαση του Π.Σ (Ζάκυνθος 18 & 19/06/2022).
Στην επερώτηση μας αυτή, η μεν κα Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ι.Ν. –υπενθυμίζουμε απλά πως ΦοΔΣΑ σημαίνει Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (!!!)— απέφυγε να αρθρώσει έστω και μια λέξη για το συμβάν, οι δε απαντήσεις που λάβαμε από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, κινούνταν στο γνωστό μοτίβο των «ανευθυνοϋπεύθυνων», αθωώνοντας εαυτούς και ενοχοποιώντας τους εργαζομένους και το λαό. ‘Όπως λέμε και στην επικεφαλίδα, ήταν απαντήσεις «για γέλια και για κλάματα.». Έτσι:
1. Με τη γνωστή μέθοδο της μετάθεσης των ευθυνών μάθαμε πως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας διαχείρισης των Απορριμμάτων, ο ΦοΔΣΑ Ι.Ν., δεν έχει καμία ευθύνη για το εργατικό ατύχημα, αφού για την λειτουργία του ΣΜΑ στο Τεμπλόνι, την αποκλειστική ευθύνη έχει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, ενώ ο ΦΟΔΣΑ μόνο του χώρου λειτουργίας του ΣΜΑ. Ξέχασε, βέβαια, να μας πει πως η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας τυγχάνει να είναι και η αντιπρόεδρος του ΦόΣΔΑ Ι.Ν.!!!
2. Μάθαμε ακόμη πως για το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβη στο ΣΜΑ δεν γνώριζαν τίποτε και το έμαθαν και εκείνοι από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.
3,4. Για τα άλλα ερωτήματα μας (συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο ΣΜΑ, αν το ατύχημα αναφέρθηκε ή όχι στο ΣΕΠΕ), δηλώθηκε άγνοια και μας συμβούλευσαν να απευθυνθούμε στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ο οποίος βέβαια, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι της άρνησης ανάληψης των ευθυνών, μπορεί να μας παραπέμψει στο ΦοΔΣΑ Ι.Ν. και τανάπαλιν!!!
5. Μας ενημέρωσαν ότι ο ΣΜΑ λειτουργεί στην ουσία χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση (όπως συμπλήρωσαν, χαρακτηριστικά, είναι σε «διαδικασία αδειοδότησης» σύμφωνα με το Δ. Κ. Κέρκυρας).
Τέλος για μια ακόμη φορά αναφέρθηκαν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, για την κακή λειτουργία του ΣΜΑ στο Τεμπλόνι που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση και ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του «ΧΥΤΑ». Πρόστιμα, όμως, που σε τελική ανάλυση, θα επιβαρύνουν το γνωστό υποζύγιο που δεν είναι άλλος παρά ο Κερκυραϊκός λαός.
6. Στο δια ταύτα, οι αρμόδιοι της Τοπικής Διοίκησης, δεν έχουν καμία ευθύνη και σύμφωνα με τις δηλώσεις τους όλα βελτιώνονται «δια χειρός τους».
Καταγγέλλουμε, την απαράδεκτη στάση της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με το ατύχημα στο ΣΜΑ Τεμπλονίου. Καταγγέλλουμε, για μια ακόμη φορά, τις απαράδεχτες εργασιακές συνθήκες, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν απογειωθεί με την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία ακουμπά κάθε κρίκο της αλυσίδας στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Επισημαίνουμε, την διαχρονική ευθύνη Δήμων, Περιφέρειας και όλων των Κυβερνήσεων.
Οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων, συνεχίζουν το σύνολο της εγκληματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει ακόμη και τα σκουπίδια ως εμπόρευμα και θέτει στο περιθώριο τα εργασιακά δικαιώματα και τα μέτρα προστασίας με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Καμιά εμπιστοσύνη στις βαρύγδουπες δηλώσεις και επικοινωνιακές φιέστες των Περιφερειακών, Δημοτικών Αρχών και κυβερνητικών παραγόντων. Κανείς δεν μπορεί να δηλώνει αθώος ή αμέτοχος, αφού προωθεί και στηρίζει την πολιτική που θέτει ως προτεραιότητα, τις ιεραρχήσεις και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων με αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας και της επιστήμης προς όφελος της υγείας του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και του εισοδήματος των εργαζομένων, είναι υπόθεση του λαού και της οργάνωσης του αγώνα του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *