6 ελληνικοί προορισμοί στο top10 της Ευρώπης με τις περισσότερες αφίξεις αυτό το καλοκαίρι έναντι του 2019. Απουσιάζει η Κέρκυρα

Οι προορισμοί ήλιου και θάλασσας στην Ευρώπη είναι πιο δημοφιλείς αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, σύμφωνα με την έκθεση προοπτικών των καλοκαιρινών ταξιδιών, που εκπονήθηκε για την World Travel Market (WTM) από την ForwardKeys. Αντίθετα, η ζήτηση για τις πόλεις στην Ευρώπη παρουσιάζεται μειωμένη έναντι του 2019.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη σύγκριση των στοιχείων κρατήσεων πτήσεων για το τρίτο τρίμηνο του 2022 και του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τη μεγαλύτερη αύξηση στους παραλιακούς προορισμούς της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι έναντι του 2019 παρουσιάζει η Αττάλεια με 81%. Στο top 10 των προορισμών με τη μεγαλύτερη αύξηση κυριαρχούν στη συνέχεια έξι ελληνικοί προορισμοί, από την τρίτη μέχρι και την 8η θέση (με τα Τίρανα να βρίσκονται στη 2η θέση): η Μύκονος με 29% (τρίτη), η Ρόδος με 29% (4η), τα Χανιά με 26% (5η θέση), το Ηράκλειο με 23% (6η θέση), η Σαντορίνη με 20% (7η) και η Θεσσαλονίκη με 17% (8η).

Η Αθήνα παρουσιάζει μείωση στις κρατήσεις πτήσεων το γ’ τρίμηνο έναντι του 2019 μόνο κατά 5%. Θετικό πρόσημο (+5%) έχει η Νάπολη, ενώ η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα επίπεδα του 2019.

Η έκθεση της ForwardKeys εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια πρόκειται να φτάσουν στο 65% των επιπέδων του θέρους του 2019, με ορισμένα μέρη του κόσμου να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από άλλα και ορισμένα είδη ταξιδιών, ιδιαίτερα οι διακοπές στην παραλία, να είναι πολύ πιο δημοφιλή από τις επισκέψεις στην πόλη.

Οι περιοχές του κόσμου που πρόκειται να ανακάμψουν πιο έντονα είναι η Αφρική και η Μέση Ανατολή, με τις αφίξεις σε αυτές τις περιοχές να φτάνουν στο 83% των επιπέδων του 2019. Ακολουθεί η Αμερική, όπου οι καλοκαιρινές αφίξεις αναμένεται να φτάσουν στο 76%, και μετά η Ευρώπη, στο 71%, και η Ασία-Ειρηνικός, μόλις στο 35%.

Η αύξηση των αεροπορικών ναύλων δεν μειώνει τη ζήτηση

Ο ενθουσιασμός για τα ταξίδια ξανά διεθνώς είναι τόσο ισχυρός, τονίζεται στην έκθεση, που η αύξηση των αεροπορικών ναύλων ελάχιστα επηρεάσει τη ζήτηση. Για παράδειγμα, ο μέσος ναύλος από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη αυξήθηκε πάνω από 35% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, χωρίς αξιοσημείωτη επιβράδυνση στο ρυθμό κρατήσεων.

Η αμερικανική αγορά

Χρήσιμο για την ταξιδιωτική βιομηχανία και για πολλούς προορισμούς είναι η διαπίστωση της έκθεσης ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες σχεδιάζουν να μείνουν περισσότερο και να ξοδέψουν περισσότερα από ό,τι έκαναν το 2019.

Η μέση προγραμματισμένη διάρκεια παραμονής το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι 12 ημέρες, από 11 ημέρες το 2019. Πέρυσι, ήταν 16 ημέρες, αλλά με λιγότερα άτομα. Επίσης, τα ταξίδια με υπηρεσίες ανώτερης κατηγορίας το τρίτο τρίμηνο αναμένεται επίσης να αυξηθούν από 12% το 2019 σε 15% φέτος.

Ο Olivier Ponti, VP Insights, ForwardKeys, δήλωσε ότι με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την επάνοδο των αεροπορικών πτήσεων στους προορισμούς η ζήτηση για διεθνή ταξίδια αυξάνεται, ενώ τα εγχώρια ταξίδια υποχωρούν φέτος. Οι ταξιδιώτες, είπε, είναι πιο πρόθυμοι να αφήσουν πίσω τους την πανδημία αυτό το καλοκαίρι με ένα χαλαρωτικό διάλειμμα στην παραλία παρά στις πόλεις και τα πολιτιστικά αξιοθέατα.

ΠΗΓΗ:tornosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *