Ο Δημήτρης Μπιάγκης για τις ΑΠΕ

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της Τετάρτης 29-6-2022 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ.
Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:
► Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, προφανώς, και δεν έχουμε αντίρρηση έναντι κάθε προσπάθειας απλοποίησης και εκσυγχρονισμού των αδειοδοτήσεων έργων Α.Π.Ε.. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια έκπτωση έναντι του δημοσίου συμφέροντος και ιδιαίτερα έναντι της προστασίας του περιβάλλοντος.
► Το λέω αυτό γιατί στο παρόν Σχέδιο Νόμου εισάγονται περίπου 20 παρεκκλίσεις γενικών ή ειδικών διατάξεων, καθώς και πλήθος εξαιρέσεων από προβλεπόμενες διαδικασίες παραβιάζοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία.
► Ειδικά δε στο κεφάλαιο για τους «πιλοτικούς» πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι από τη φύση τους και ως πιλοτικοί θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπο εφαρμογής της πλέον φιλικής προς το περιβάλλον νομοθεσίας, εντούτοις, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι σε αυτό προβλέπονται ένα σωρό παρεκκλίσεις ακόμη και από τις ελάχιστες περιβαλλοντικές προβλέψεις.
► Πέραν αυτού, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, για τις τεχνικές προδιαγραφές των εν λόγω πλωτών εγκαταστάσεων και το χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με τον κώδικα δημοσίου ναυτικού δικαίου, γεγονός που θα δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα αμέσως μετά τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του εν λόγω Νομοσχεδίου εφόσον ψηφιστεί στην παρούσα του μορφή.
► Με αποτέλεσμα στην περίπτωση των πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών δεν υφίσταται κατάλληλη και μελετημένη χωροθέτηση και η διαδικασία παραχώρησης θαλάσσιου χώρου και αιγιαλού εξακολουθεί να γίνεται συγκυριακά, ad hoc χωρίς επαρκή διαφάνεια.
► Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μία «Πράσινη Ενεργειακή μετάβαση για ενεργειακή αυτοτέλεια», με αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δεν μπορούμε όμως να σχεδιάζουμε το «αύριο» όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το «σήμερα».
► Στην Κέρκυρα, με το τεράστιο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης, η ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζει τεράστια και σωρευμένα προβλήματα που όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί-παρά τις υποσχέσεις-αλλά χρόνο με το χρόνο οξύνονται. Η Τεράστια έλλειψη τεχνικού προσωπικού, τα πεπαλαιωμένα δίκτυα, οι υψηλές ανάγκες ζήτησης ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες, τα έντονα καιρικά φαινόμενα τους χειμερινούς μήνες, καθιστούν ιδιαιτέρως «προβληματική» την ενεργειακή καθημερινότητα τόσο στο νησί της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων όσο και στο νησί των Παξών.
► Όταν, μάλιστα, χρειάζονται 3 έως 6 μήνες για την ηλεκτροδότηση μιας επιχείρησης γίνεται αντιληπτό στον καθένα μας, το μέγεθος της ενεργειακής υστέρησης σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
► Αρκεί να σας αναφέρω, επίσης, λόγω της έλλειψης υποδομών αδυνατεί η ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στα εκατοντάδες αιτήματα για επαύξηση της τάσης του δικτύου, στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας λόγω της μεγάλης ζήτησης του Airbnb.
► Κλείνοντας, θα ήθελα μόνο να σας αναφέρω ότι ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι γνωστές οι απόψεις μας για τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως επίσης και για τη δυνατότητα που πρέπει να δώσουμε σε όλη την κοινωνία και στον καθένα ξεχωριστά να ωφεληθεί μέσα από αυτήν την Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση.
► Δυστυχώς, όμως, για ακόμη μία φορά η Κυβέρνησή φέρνει ένα Νομοσχέδιο που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ελάχιστες αναγκαίες προϋποθέσεις. Αξίζει μόνο να σας αναφέρω ότι μιλάτε για πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς να έχετε σχεδιάσει τον όποιο χωροταξικό σχεδιασμό αυτό, αλήθεια τι αναδεικνύει; Ότι δεν χρειάζεται να γίνει ένας χωροταξικός σχεδιασμός πριν από όλες αυτές τις παρεμβάσεις ή θα ακολουθήσει ένας χωροταξικός σχεδιασμός που θα έχει ως σημεία εκκίνησης τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει εκ των προτέρων;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *