Αυτή είναι η αλήθεια για το οικόπεδο των «νέων» Φυλακών.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΡΙΚΟΣ

Επειδή εσχάτως έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το οικόπεδο των νέων φυλακών θα πρέπει να πούμε ακριβώς ποιά είναι η αλήθεια. Με τα δεδομένα που ξεκινούν το 1998 όταν ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος, έδωσε το «σύνθημα» στο τότε Δήμαρχο Κερκυραίων Χρύσανθο Σαρλή και στον τότε Νομάρχη Ανδρέα Παγκρά- τη, έξω ακριβώς από τις φυλακές «Βρείτε οικόπεδο και έχω τα χρήματα για την αγορά και την κατασκευή Φυλακών», μέχρι το Νοέμβριο του 2009 όταν ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ακύρωσε το Διαγωνισμό που είχε ορίσει για τις 26 Νοεμβρίου ο τότε Πρόεδρος της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Σπύρος Ιωάννου, αφού προηγουμένως ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας είχε εγγράψει στο ΤΑΧΔΙΚ 2 εκατομμύρια για την αγορά του οικοπέδου, δημόσιο οκόπεδο δεν υπήρχε. Είχαν προηγηθεί το 2003 η ακύρωση της αγοράς του οικοπέδου την ημέρα που θα υπογραφόταν το συμβόλαιο από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης αείμνηστο Φίλιππο Πετσάλνικο και μετά μια ακόμα προσπάθεια, λίγα χρόνια αργότερα, όταν είχε βρεθεί οικόπεδο αλλά καθυστέρησε η πολιτεία να το αγοράσει, το αγόρασε ιδιώτης και ζητούσε μετά τριπλάσια τιμή. Το 2011 είχε γίνει μια ακόμα προσπάθεια αναζήτησης δημόσιου οικοπέδου χωρίς επιτυχία.

Αν εντωμεταξύ «γεννήθηκε» οικόπεδο κατάλληλο για Φυλακές, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Η μεγάλη ευκαιρία κατά την άποψη μου χάθηκε το 2009 που δεν προλάβαμε να αγοράσουμε το οικόπεδο και που βεβαίως δεν είχαμε στη συνέχεια δικό μας Υπουργό Δικαιοσύνης, γιατί όπως έχουμε τώρα Δικαστικό Μέγαρο θα είχαμε και Φυλακές και ο καθένας ας λέει ότι θέλει, αλλά η αλήθεια να λέγεται. Όπως όταν ο Καστανίδης ακύρωσε τον διαγωνισμό δυστυχώς κανείς δεν μίλησε και κυρίως ο Δικηγορικός Σύλλογος που κώφευσε. Τώρα όσον αφορά την χρήση των Φυλακών, εάν και εφόσον μεταφερθούν, είναι παγκερκυραικό αίτημα ετών, η δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης ή Εθνικής Συμφιλίωσης. Εγώ προτιμώ το δεύτερο. Και δεν είναι πρωτοβουλία κανενός Πανεπιστημίου ή οποιουδήποτε άλλου είναι πρωτοβουλία του Συλλόγου των πολιτικών κρατουμένων στις Φυλακές και της κοινωνίας.

Και επιτέλους ο Δήμος θα πρέπει να «ξυπνήσει» και να διεκδικήσει την κατασκευή και λειτουργία Φυλακών εκτός του αστικού ιστού της πόλης, όχι μόνο γιατί είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργεί ένα κτίριο του 19ου αιώνα που όσες παρεμβάσεις και να του γίνουν δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, ούτε βέβαια για αυτό το άθλιο θέαμα να λειτουργούν σχολεία δίπλα σε φυλακές, αλλά κυρίως για να απελευθερωθεί ο λεγόμενος «λόφος των Φυλακών» ο οποίος έχει υψίστη λειτουργική σημασία για την πόλη. Μπορεί να γίνει πάρκο και πνεύμονας πρασίνου, να γίνουν αθλητικοί χώροι και υπαίθρια θέατρα, ακόμα και χώροι στάθμευσης. Αλλά ο Δήμος ακόμα δεν το έχει αντιληφθεί διαχρονικά. Κλείνω λέγοντας ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει δημόσιο οικόπεδο, θα πρέπει να απαιτήσουμε την αγορά του. Εδώ και τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *